Research Article
BibTex RIS Cite

A RESEARCH ON FINANCIAL STRATEGIES APPLIED BY THE AIRLINES COMPANIES

Year 2010, Autumn, 27 - 58, 21.09.2010

Abstract

The main objective of this study is to examine the implemented financing strategies of airlines business. Besides this main objective, explicating of attended issues while determining the financial strategy is set as sub-goals. According to these purposes, qualitative was used. The population of the study is composed of airline companies which have scheduled and /or non-scheduled passenger transport. The interview technique was used to obtain data and descriptive analysis was used to analyze data. As a result of the study, airline companies overrate financial strategy as costing strategy and profitability strategies. They prefer hedging, concentration the basic operations and take extra fee for other services, buying low-cost plane and benefitting financial derivatives as costing strategies. And also embrace the profitability strategies as cost management, providing additional income and increasing sales methods.

HAVAYOLU ŞİRKETLERİNİN UYGULADIKLARI FİNANSAL STRATEJİLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Year 2010, Autumn, 27 - 58, 21.09.2010

Abstract

Bu çalışmanın temel amacı, havayolu işletmelerinin uyguladıkları finansal stratejilerin incelenmesidir. Temel amacın yanında havayolu işletmelerinin finansal strateji tercihlerinde dikkat ettikleri hususların irdelenmesi alt amaç olarak belirlenmiştir. Bu amaçlar doğrultusunda derinlemesine veri elde edilmesi için nitel bir araştırma yapılmıştır. Çalışmanın evrenini tarifeli ve/veya tarifesiz yolcu taşımacılığı yapan havayolu işletmeleri oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında görüşme tekniğinden, verilerin analizinde ise betimsel analiz tekniğinden yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda, havayolu taşıma işletmeleri finansal strateji olarak maliyetleme ve karlılık stratejilerine önem vermektedirler. Maliyetleme stratejileri olarak riskten korunma yöntemlerini uygulama, temel faaliyete yönelerek diğer hizmetleri ekstra ücret karşılığında sunma, uygun maliyetli uçak alma ve türev ürünlerden yararlanmayı tercih etmektedirler. Karlılık strateji olarak ise maliyet yönetimi, ek gelir sağlama ve satış artırma yöntemlerini benimsemektedirler.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Economics
Journal Section Articles
Authors

Mehmet Akif Öncü

İstemi Çömlekçi

Erhan Coşkun

Publication Date September 21, 2010
Published in Issue Year 2010 Autumn

Cite

APA Öncü, M. A., Çömlekçi, İ., & Coşkun, E. (2010). HAVAYOLU ŞİRKETLERİNİN UYGULADIKLARI FİNANSAL STRATEJİLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Ekonomik Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi27-58.

İletişim Adresi: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 14030 Gölköy-BOLU

Tel: 0 374 254 10 00 / 14 86 Faks: 0 374 253 45 21 E-posta: iibfdergi@ibu.edu.tr

ISSN (Basılı) : 1306-2174 ISSN (Elektronik) : 1306-3553