Research Article
BibTex RIS Cite

AHİLİK İLKE VE UYGULAMALARININ GÜNÜMÜZ KOBİ’LERİNE YANSIMASI: ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ

Year 2019, , 866 - 881, 01.04.2019
https://doi.org/10.17755/esosder.476801

Abstract

Ahilik, temelleri fütüvvet anlayışı
üzerine kurulmuş, ilkeleri insani ahlak değerleriyle oluşturulmuş sosyal,
ekonomik, siyasi ve kültürel fonksiyonları bulunan bir esnaf
teşkilatlanmasıdır. 
Ahilik teşkilatıyla Anadolu
insanının eğitimli ve ahlaklı birer sanatkâr olmaları sağlanmıştır. Ahi Evran
tarafından kurulan ahilik kurumu günümüzde dahi eşine rastlanılmayan muazzam
bir sistemle,  ahiliğe bağlı üyelere
mesleki eğitim vermenin yanı sıra sosyal yardımlaşma fonksiyonu da yerine
getirmekteydi. 
Ahilik teşkilatı Türk toplumuna mal
edilmiş, ilkeleri ahlaki değerler üzerine kurulmuş bir sistem olmakla birlikte
milli birlik ve beraberlik ülküsüyle işleyen devasa bir mekanizma örneğidir. Bu
kurum esnaf teşkilatı olarak üyelerine gerekli eğitimler vererek üretilen malın
miktarındansa kalitesine odaklanan bir anlayışa sahiptir. 
Girişim ve girişimcilik kavramı, son
dönemlerde büyük bir hızla küreselleşmeye sahne olan dünyada ekonomik
kalkınmanın en önemli faktörlerinden biridir. Özellikle kapitalizmin
ekonomilere egemen olmasıyla ekonomi döngüsünün çarkı görevini üstlenen
girişimciler olmadıkça ekonomik sistemin bir gelişme göstermesi mümkün
değildir. 
Girişimcilik bir süreçtir, pazardaki
fırsatların belirlenmesi ile başlayan, kaynak ve girdiler kullanılarak yeni
işlerin yaratıldığı, yeni ekonomik fırsatları kazanca dönüştüren dinamik bir
süreçtir. 
Günümüzde girişimcilik faaliyetleri
kurumsal bir çerçevede küçük ve büyük işletmelerde yapılmaktadır. Ahilikteki
esnafların günümüzdeki karşılığı olan girişimciler faaliyetlerini KOBİ’ler
vasıtasıyla yerine getirmektedir.

References

  • Ahiliğin Görgü Kuralları, http://anayasa.wordpress.com/2009/01/13/ahilik-gorgu-kurallari/, erişim: 04.01.2017.Ahilik, Türk Dil Kurumu, www.tdk.gov.tr, erişim: 15.04.2017.Aslan, E.H. (2013). Türklerde İş Ahlakı Ve Geçmişten Günümüze Ahilik, Beykent Üniversitesi Sos. Bil. Ens. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.Aslanderen M. (2016). Esnaf Ve Sanatkârların Ahilik Değerlerine Sahiplik Düzeylerinin Değerlendirilmesi(Kırşehir Örneği), Ahi Evran Üniversitesi Sos. Bil. Ens. Yüksek Lisans Tezi, Kırşehir.Demir M. (2004). Ahilik, Ahi Evran'ı Veli Ve Kırşehir'de Ahilik Kutlamaları, Cumhuriyet Üniversitesi Sos. Bil. Ens. Yüksek Lisans Tezi, Sivas, 2004.Demirpolat, A ve Akça G. (2004) Ahilik ve Türk Sosyo-Kültürel Hayatına Katkıları, Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, Sayı 15, s.355-376.Günay, A. (2003). Ahilikteki Mesleki ve Sosyal Dayanışma, Sakarya Üniversitesi Sos. Bil. Ens. Yüksek Lisans Tezi, Sakarya.Gündüz, A.Y., Kaya, M. ve Aydemir, C. (2012). Ahilik Teşkilatında ve Günümüzde Tüketicilerin Korunmasına Yönelik Çalışmalar Üzerine Bir Değerlendirme, Afyon Kocatepe Üni. İibf Dergisi, C.14, S.2, Afyon.Malkoç, E. (2016). Ahilik Sistemi Örgütlenme Yapısının Günümüz Türkiye Esnaf Ve Sanatkarları Konfederasyonu İle Karşılaştırılması, Karabük Üniversitesi Sos. Bil. Ens. Yüksek Lisans Tezi, Karabük.Özerkmen, N. (2004). Ahiliğin Toplumsal Tarihsel-Toplumsal Temelleri ve Temel Toplumsal Fonksiyonları-Sosyolojik Yaklaşım, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, C.2, S.44, Ankara.Temel, H. (2007). Ahilik Teşkilatının Halkın Eğitimi ve Öğretimindeki Rolü, Selçuk Üniversitesi Sos. Bil. Ens. Yüksek Lisans Tezi, Konya.Zorlu, K., Merdan, E. ve Ege, Ö. (2012). Ahilik Kültürünün Günümüz İşletmelerinde Bilinirliliği Üzerine Bir Araştırma:Gümüşhane Örneği, ZWFT , Cilt: 4, Sayı:3, s.73-94.
Year 2019, , 866 - 881, 01.04.2019
https://doi.org/10.17755/esosder.476801

Abstract

References

  • Ahiliğin Görgü Kuralları, http://anayasa.wordpress.com/2009/01/13/ahilik-gorgu-kurallari/, erişim: 04.01.2017.Ahilik, Türk Dil Kurumu, www.tdk.gov.tr, erişim: 15.04.2017.Aslan, E.H. (2013). Türklerde İş Ahlakı Ve Geçmişten Günümüze Ahilik, Beykent Üniversitesi Sos. Bil. Ens. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.Aslanderen M. (2016). Esnaf Ve Sanatkârların Ahilik Değerlerine Sahiplik Düzeylerinin Değerlendirilmesi(Kırşehir Örneği), Ahi Evran Üniversitesi Sos. Bil. Ens. Yüksek Lisans Tezi, Kırşehir.Demir M. (2004). Ahilik, Ahi Evran'ı Veli Ve Kırşehir'de Ahilik Kutlamaları, Cumhuriyet Üniversitesi Sos. Bil. Ens. Yüksek Lisans Tezi, Sivas, 2004.Demirpolat, A ve Akça G. (2004) Ahilik ve Türk Sosyo-Kültürel Hayatına Katkıları, Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, Sayı 15, s.355-376.Günay, A. (2003). Ahilikteki Mesleki ve Sosyal Dayanışma, Sakarya Üniversitesi Sos. Bil. Ens. Yüksek Lisans Tezi, Sakarya.Gündüz, A.Y., Kaya, M. ve Aydemir, C. (2012). Ahilik Teşkilatında ve Günümüzde Tüketicilerin Korunmasına Yönelik Çalışmalar Üzerine Bir Değerlendirme, Afyon Kocatepe Üni. İibf Dergisi, C.14, S.2, Afyon.Malkoç, E. (2016). Ahilik Sistemi Örgütlenme Yapısının Günümüz Türkiye Esnaf Ve Sanatkarları Konfederasyonu İle Karşılaştırılması, Karabük Üniversitesi Sos. Bil. Ens. Yüksek Lisans Tezi, Karabük.Özerkmen, N. (2004). Ahiliğin Toplumsal Tarihsel-Toplumsal Temelleri ve Temel Toplumsal Fonksiyonları-Sosyolojik Yaklaşım, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, C.2, S.44, Ankara.Temel, H. (2007). Ahilik Teşkilatının Halkın Eğitimi ve Öğretimindeki Rolü, Selçuk Üniversitesi Sos. Bil. Ens. Yüksek Lisans Tezi, Konya.Zorlu, K., Merdan, E. ve Ege, Ö. (2012). Ahilik Kültürünün Günümüz İşletmelerinde Bilinirliliği Üzerine Bir Araştırma:Gümüşhane Örneği, ZWFT , Cilt: 4, Sayı:3, s.73-94.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Economics
Journal Section Articles
Authors

Muhammet Düşükcan 0000-0001-5742-1787

Oğuzhan Başdaş 0000-0002-5367-9112

Publication Date April 1, 2019
Submission Date October 31, 2018
Published in Issue Year 2019

Cite

APA Düşükcan, M., & Başdaş, O. (2019). AHİLİK İLKE VE UYGULAMALARININ GÜNÜMÜZ KOBİ’LERİNE YANSIMASI: ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 18(70), 866-881. https://doi.org/10.17755/esosder.476801

   21765     

Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

ESBD Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmiştir. Marka No:2011/119849.