YENİ KORUMACILIK: TİCARET SAVAŞI MI? KÜRESEL LİDERLİK SAVAŞI MI?
Abstract
Amerika’nın 2018 Mart ayında Çin mallarına yönelik başlattığı soruşturma ve Çin’den ithal edilecek mallara yönelik uygulanması düşünülen gümrük tarifeleri ile başlayan ticaret savaşları, 2008 finansal krizinden sonra dünya genelinde görülen korumacılık faaliyetlerinin bir devamı olduğu düşünülse de ABD başkanı Trump’ın özellikle Çin’i hedef alan uygulamaları bu savaşın sebeplerinin tek nedeninin ekonomik olmadığını göstermektedir. Çin’in son on yıllarda gösterdiği ekonomik gelişme ve uluslararası düzenin değişmesine yönelik söylem ve faaliyetleri ABD tarafından mevcut durum için tehdit oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı ABD başkanının başlattığı ticaret savaşının asıl sebeplerini analiz etmektir. Uluslararası arenedaki gelişmeler göz önüne alındığında Ticaret savaşlarının sebeplerinin sadece ekonomik değil, liderliğini ABD’nin yaptığı tek kutuplu uluslararası düzene tehdit olacağı düşünülen Çin’le girişilen hegemonya savaşından kaynaklandığı görülmektedir.
Keywords
References
- Amadeo, K. (2019). What the Smoot Hawley Act Can Teach Protectionists Today. https://www.thebalance.com/smoot-hawley-tariff-lessons-today-4136667 sayfasından erişilmiştir.
- Atıl, A., Boztep, H. Narin, E.İ., Gürsu, T.ve Şahin, S. G. (2017). 2016 Küresel Ticaretin Kolaylaştırılması Raporu. Ankara: T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı RYKGM Ekonomik Analiz ve Değerlendirme Dairesi, Yayın No: 997.
- Census Bureau (2018). Economic Indicatos. https://www.census.gov/economic-indicators/ sayfasından erişilmiştir.
- Crooks, E. (2018). US businesses react with alarm to Trump’s China tariffs. https://www.ft.com/content/8f825846-2dfb-11e8-a34a-7e7563b0b0f4 sayfasından erişilmiştir.
- Eastwood, D. (1996). The Corn Laws and their Repeal 1815-1846. History Review Issue 25.09.1996. https://www.historytoday.com/archive/corn-laws-and-their-repeal-1815-1846 sayfasından erişilmiştir.
- Elsig, M., Pollack, M. ve Shaffer, G. (2017). Trump is fighting an open war on trade. His stealth war on trade may be even more important. https://www.washingtonpost.com/news/monkey-cage/wp/2017/09/27/trump-is-fighting-an-open-war-on-trade-his-stealth-war-on-trade-may-be-even-more-important/?utm_term=.06d739834c35 sayfasından erişilmiştir.
- Global Trade Alert (2018). World Trade Interventions. https://www.globaltradealert.org/ sayfasından erişilmiştir.
- Gülşen, A., Zafer. (2013). OECD Hizmet Ticareti Endeksi. https://www.tepav.org.tr/upload/files/haber/1362055951 2.OECD_Hizmet_Ticareti _Kisitlilik_Endeksi___Ahmet_Zafer_Gulsen.pdf (E.T:21.07.2018) sayfasından erişilmiştir.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Economics, International Relations
Journal Section
Research Article
Publication Date
April 1, 2020
Submission Date
May 15, 2019
Acceptance Date
February 7, 2020
Published in Issue
Year 2020 Volume: 19 Number: 74
Cited By
KÜRESEL EKONOMİDE MÜCADELENİN YENİ CEPHESİ: VERGİ SAVAŞLARI
Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
https://doi.org/10.14520/adyusbd.1795014