ÖĞRETMENLERE GÖRE PROJE VE PERFORMANS GÖREVLERİNİN UYGULANMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR

Volume: 9 Number: 34 August 1, 2010
  • Asım Arı
EN TR

ÖĞRETMENLERE GÖRE PROJE VE PERFORMANS GÖREVLERİNİN UYGULANMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR

Abstract

Araştırmanın amacı, ilköğretim programlarında yer alan proje ve performans görevlerinin uygulanmasında karşılaşılan sorunları öğretmen görüşlerine göre belirlemektir. Tarama modelinde desenlenen araştırmada, araştırmacı tarafından proje ve performans görevlerinin uygulanmasında karşılaşılan sorunları belirlemeye yönelik ölçek geliştirilmiştir. Araştırmanın evreni Eskişehir'deki 133 ilköğretim okulu ve bu okullarda görev yapan 1910 branş öğretmeni olup örneklem ise tabakalı örnekleme ile seçilen 24 ilköğretim okulu ve bu okullarda görev yapan 242 branş öğretmenidir. Öğretmen görüşlerine göre proje ve performans görevlerinin uygulanmasında karşılaşılan sorunların frekans (f) dağılımı ve yüzde (%) şeklinde özetlenmiştir. Cinsiyet için bağımsız t-testi; branş ve öğrenim durumu gibi değişkenlerde ise Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) yapılarak anlamlı farklılıklar araştırılmıştır. ANOVA sonucunda anlamlı farklılıkların hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek için Tukey çoklu karşılaştırma testi yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bazı bulgular şunlardır: Performans görevlerinin sınıf içinde yapılabilmesi için ders saatleri yetmemekte, ek çalışma saatleri gerekmektedir. Öğrenciler proje ödevlerini ailelerine ya da başkalarına yaptırmaktadır. Öğrenciler proje ve performans görevi araştırma bahanesi ile internette ya da internet kafede oyun vb. şeklinde çok fazla zaman harcamakta ve öğrencilerin internet bağımlılığı artmaktadır. Grup projelerinin yapımında, öğrencilerin bir araya gelmesi ve ortak çalışmaları sorun olmaktadır.

Keywords

References

  1. Akarsu, İ. (2008). Öğrencilerin İnternetten Yararlanma Durumları, Performans Görevlerini Proje Türlerini ve Öğretmen Davranışlarını Etkilemekte midir?. Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  2. Akbaba, T. (2004). Cumhuriyet Döneminde Program Geliştirme Çalışmaları. Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim Dergisi, 54-55.
  3. Akdağ, H. ve Çoklar, A. N. (2009). İlköğretim 6. ve 7. Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Dersi Proje ve Performans Görevlerini Hazırlarken Yararlandıkları Kaynaklar, İnternet’in Yeri ve Karşılaştıkları Güçlükler. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2/2, 1-16.
  4. Altun, T. ve Şahin, M. (2009). Değişen İlköğretim Programının Sınıf Öğretmenleri Üzerindeki Psikolojik Etkilerinin İncelenmesi Üzerine Nitel Bir Araştırma. Kastamonu Eğitim Dergisi, 17/1, 15-32.
  5. Anıl, D. ve Acar, M. (2008). Sınıf Öğretmenlerinin Ölçme Değerlendirme Sürecinde Karşılaştıkları Sorunlara İlişkin Görüşleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 5/2, 44-61.
  6. Atılgan, H.; Kan, A. ve Doğan, N. (2007). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme. Ankara: Anı Yayıncılık.
  7. Baykul, Y. (1999). İstatistik Metotlar ve Uygulamalar. Ankara: Anı Yayıncılık.
  8. Bıçak, B. (2008). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme (Ed. Serdar Erkan ve Müfit Gömleksiz). Ankara: Nobel Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Asım Arı This is me

Publication Date

August 1, 2010

Submission Date

September 10, 2014

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2010 Volume: 9 Number: 34

APA
Arı, A. (2010). ÖĞRETMENLERE GÖRE PROJE VE PERFORMANS GÖREVLERİNİN UYGULANMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 9(34), 32-55. https://izlik.org/JA39UL63YY
AMA
1.Arı A. ÖĞRETMENLERE GÖRE PROJE VE PERFORMANS GÖREVLERİNİN UYGULANMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR. esosder. 2010;9(34):32-55. https://izlik.org/JA39UL63YY
Chicago
Arı, Asım. 2010. “ÖĞRETMENLERE GÖRE PROJE VE PERFORMANS GÖREVLERİNİN UYGULANMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR”. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi 9 (34): 32-55. https://izlik.org/JA39UL63YY.
EndNote
Arı A (August 1, 2010) ÖĞRETMENLERE GÖRE PROJE VE PERFORMANS GÖREVLERİNİN UYGULANMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi 9 34 32–55.
IEEE
[1]A. Arı, “ÖĞRETMENLERE GÖRE PROJE VE PERFORMANS GÖREVLERİNİN UYGULANMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR”, esosder, vol. 9, no. 34, pp. 32–55, Aug. 2010, [Online]. Available: https://izlik.org/JA39UL63YY
ISNAD
Arı, Asım. “ÖĞRETMENLERE GÖRE PROJE VE PERFORMANS GÖREVLERİNİN UYGULANMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR”. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi 9/34 (August 1, 2010): 32-55. https://izlik.org/JA39UL63YY.
JAMA
1.Arı A. ÖĞRETMENLERE GÖRE PROJE VE PERFORMANS GÖREVLERİNİN UYGULANMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR. esosder. 2010;9:32–55.
MLA
Arı, Asım. “ÖĞRETMENLERE GÖRE PROJE VE PERFORMANS GÖREVLERİNİN UYGULANMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR”. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 9, no. 34, Aug. 2010, pp. 32-55, https://izlik.org/JA39UL63YY.
Vancouver
1.Asım Arı. ÖĞRETMENLERE GÖRE PROJE VE PERFORMANS GÖREVLERİNİN UYGULANMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR. esosder [Internet]. 2010 Aug. 1;9(34):32-55. Available from: https://izlik.org/JA39UL63YY