ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN PROBLEM ÇÖZME VE ATILGANLIK BECERİLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERLE İLİŞKİSİ

Volume: 10 Number: 36 January 1, 2011
  • Berrin (emran) Özbulak
  • Ayşe Aypay
  • Ahmet Aypay
EN TR

ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN PROBLEM ÇÖZME VE ATILGANLIK BECERİLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERLE İLİŞKİSİ

Abstract

Bu araştırmada, İzmir'deki liselerin 9. sınıflarında okuyan 200 öğrencinin problem çözme becerileri ve atılganlık düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Veriler, betimsel istatistikler, Anova, t-testi ve Çoklu Regresyon kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular atılganlık ve genel problem çözme becerilerinin cinsiyete ve okul türüne göre anlamlı biçimde farklılaşmadığını ancak anne öğrenim durumuna göre farklılaştığını; atılganlık becerisinin anne ve baba öğrenin durumuna göre anlamlı biçimde farklılaştığını; genel problem çözme becerisinin anne öğrenim durumuna göre anlamlı biçimde farklılaştığını, baba öğrenim durumuna göre farklılaşmadığını; problem çözme alt becerilerinin cinsiyete, okul türüne ve annenin öğrenim durumuna göre anlamlı biçimde farklılaştığını ortaya koymuştur. Bulgular ayrıca, atılganlık becerisinin hem genel problem çözme becerisi ile hem de aceleci ve değerlendirici problem çözme becerileri ile düşük düzeyde pozitif ve anlamlı ilişkiler gösterdiğini ortaya koymuştur. Çoklu regresyon analizi sonuçları da aceleci, düşünen ve değerlendirici problem çözme becerilerinin atılganlık düzeyi ile anlamlı bir şekilde ilişkili olduğunu ve atılganlık değişkenindeki değişmenin % 12'sini açıkladığını göstermiştir.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Berrin (emran) Özbulak This is me

Ayşe Aypay This is me

Ahmet Aypay This is me

Publication Date

January 1, 2011

Submission Date

September 10, 2014

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2011 Volume: 10 Number: 36

APA
Özbulak, B. (emran), Aypay, A., & Aypay, A. (2011). ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN PROBLEM ÇÖZME VE ATILGANLIK BECERİLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERLE İLİŞKİSİ. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 10(36), 77-93. https://izlik.org/JA34GB64WU
AMA
1.Özbulak B (emran), Aypay A, Aypay A. ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN PROBLEM ÇÖZME VE ATILGANLIK BECERİLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERLE İLİŞKİSİ. esosder. 2011;10(36):77-93. https://izlik.org/JA34GB64WU
Chicago
Özbulak, Berrin (emran), Ayşe Aypay, and Ahmet Aypay. 2011. “ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN PROBLEM ÇÖZME VE ATILGANLIK BECERİLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERLE İLİŞKİSİ”. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi 10 (36): 77-93. https://izlik.org/JA34GB64WU.
EndNote
Özbulak B (emran), Aypay A, Aypay A (January 1, 2011) ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN PROBLEM ÇÖZME VE ATILGANLIK BECERİLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERLE İLİŞKİSİ. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi 10 36 77–93.
IEEE
[1]B. (emran) Özbulak, A. Aypay, and A. Aypay, “ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN PROBLEM ÇÖZME VE ATILGANLIK BECERİLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERLE İLİŞKİSİ”, esosder, vol. 10, no. 36, pp. 77–93, Jan. 2011, [Online]. Available: https://izlik.org/JA34GB64WU
ISNAD
Özbulak, Berrin (emran) - Aypay, Ayşe - Aypay, Ahmet. “ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN PROBLEM ÇÖZME VE ATILGANLIK BECERİLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERLE İLİŞKİSİ”. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi 10/36 (January 1, 2011): 77-93. https://izlik.org/JA34GB64WU.
JAMA
1.Özbulak B (emran), Aypay A, Aypay A. ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN PROBLEM ÇÖZME VE ATILGANLIK BECERİLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERLE İLİŞKİSİ. esosder. 2011;10:77–93.
MLA
Özbulak, Berrin (emran), et al. “ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN PROBLEM ÇÖZME VE ATILGANLIK BECERİLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERLE İLİŞKİSİ”. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 10, no. 36, Jan. 2011, pp. 77-93, https://izlik.org/JA34GB64WU.
Vancouver
1.Berrin (emran) Özbulak, Ayşe Aypay, Ahmet Aypay. ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN PROBLEM ÇÖZME VE ATILGANLIK BECERİLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERLE İLİŞKİSİ. esosder [Internet]. 2011 Jan. 1;10(36):77-93. Available from: https://izlik.org/JA34GB64WU