BibTex RIS Cite

ORGANIZATIONAL JUSTICE AND EMOTIONAL INTELLIGENCE IN THE FIELD OF SPORTS

Year 2011, Volume: 10 Issue: 36, 25 - 41, 01.01.2011

Abstract

Abstract
The importance of sports in the political and economic field as well as in social life shows an increase each passing day which reveals that sport organizations and institutions should be managed more efficiently and effectively.
A sports manager, who is a manager, trainer, coach, referee, sport administrator and physical education teacher, plays an important role in the success of organization. They should be fair and have high emotional intelligence.
In this study, organizational justice and emotional intelligence were examined at all points shown in the light of the literature as a theoretical approach. These are organizational justice and emotional intelligence and the importance of the administrative structure of sports. Organizational justice and emotional intelligence of managers should also be discussed and emphasized in the sports area other than the manufacturing and business sector.
Based on the theoretical approaches and studies in the literature, it is possible to say that having a positive attitudes and emotional intelligence competencies are also very important features for sports managers.
Key Words: Organizational justice, Emotional intelligence, Sports managers, Organizational success.

SPOR ALANINDA ÖRGÜTSEL ADALET VE DUYGUSAL ZEKA

Year 2011, Volume: 10 Issue: 36, 25 - 41, 01.01.2011

Abstract

ÖZET
Sporun toplumsal etkinliğinin yanı sıra siyasal ve ekonomik boyutunun her geçen gün önemini artırması, spor kurum ve kuruluşlarının en verimli ve etkili yönetilmesi gerçeğini ortaya koymaktadır.
Sporun yönetsel yapısında kimi zaman örgüt yöneticisi, müdür, antrenör, teknik direktör, hakem ve beden eğitimi öğretmeni olarak karşımıza çıkan spor yöneticilerinin, hem adalete ilişkin olumlu yansımalar göstermesinin, hem de yüksek duygusal zeka özelliklerine sahip olmasının bağlı bulundukları örgütsel yapının başarısında önemli bir rol oynayabileceğini düşündürmektedir.
Bu bağlamda örgütsel adalet ve duygusal zeka konusu, kuramsal bir yaklaşım gösterilerek literatür bilgiler ışığında üç boyutta ele alınmış ve açıklanmaya çalışılmıştır. Bunlar örgütsel adalet, duygusal zekâ ve sporun yönetsel yapısındaki önemidir. Bu sayede, genelde üretim ve iş sektöründe ele alınan örgütsel adalet ve yöneticilerde duygusal zekâ kavramının, sporsal alanda da ele alınarak incelenmesi gerektiği vurgulanmaya çalışılmıştır.
Literatürdeki kuramsal yaklaşımlar ve çalışmalardan yola çıkarak, örgütsel adalete ilişkin olumlu tutum ve duygusal zeka yeterliklerinin olmasının spor yöneticileri için de önemli bir özellik olduğunu söylemek mümkündür.

Anahtar kelimeler: Örgütsel adalet, Duygusal zekâ, Spor yöneticileri, Örgütsel başarı

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Tamer Karademir This is me

Bilal Çoban This is me

Publication Date January 1, 2011
Submission Date September 10, 2014
Published in Issue Year 2011 Volume: 10 Issue: 36

Cite

APA Karademir, T., & Çoban, B. (2011). SPOR ALANINDA ÖRGÜTSEL ADALET VE DUYGUSAL ZEKA. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 10(36), 25-41.

                                                                                                                                                                          21765     

Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

ESBD Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmiştir. Marka No:2011/119849.