Dünya üzerindeki toplumların kendilerine özgü farklı ekonomik, siyasal, beşerî ve sosyal kültürel özellikleri bulunmaktadır. Gastronomi, yeme içme ve mutfak kültürü konuları da toplumların kimliğini, yaşam şekillerini, beslenme alışkanlıklarını ve özgünlüğünü ortaya koyan önemli kültürel miraslar arasında yer almaktadır. Orta Asya’da bulunan toplumlar eski tarihlerden günümüze kadar farklı medeniyetlerin yönetiminde kalmış ve bu medeniyetlerin kültürlerinden etkilenmiş ve neticede kendi mutfak kültürünü meydana getirmiştir. Bu ülke mutfaklarında kullanılan malzemeler, metotlar ve gelenekler zaman zaman birbirinden çok farklı boyutlarda karşımıza çıkmakta, zaman zaman ise birbirlerinin aynı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu araştırmada Orta Asya Kültüründen etkilenen Kazakistan gastronomisini, mutfak kültürünü, geleneksel yemeklerini, yöreselliğini tanımak, Kazakistan’ın en tanınan yemeklerinden örnekler vererek gastronomi bilimine kaynak oluşturma amacı hedeflenmiştir. Çalışmamızda nitel araştırma metoduyla ana kütle olan; araştırma konusu hakkında derin bir algıya ulaşma hedefi amaçlanmıştır. Bölgenin coğrafi koşulları, komşuları, eskiden gelen medeniyetleri, mutfak tarihi, yemek pişirme teknikleri, yemek yeme tarzları, yemeklerinde kullandıkları yiyecekleri ve kültürel yansımalarını inceledik. Araştırma kapsamında; Kazakistan Mutfak kültürünün geleneksel olduğunu, halkın sofra adabı açısında örf ve adetlerine sıkı sıkıya bağlı olduklarını, göçer bir toplumdan geldikleri için et ve süt ağırlıklı yemek tarzları ile dünya mutfakları arasında zengin bir çeşitliliğe sahip olduklarını tespit etmiş olduk.
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu Madde 90, 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu Ek 10. Maddede belirtilen çalışmalarda Etik Kurul Onay Belgesi alınması zorunluluğu yasa ile düzenlenmiştir. Makalemizde yukarıda belirtilen şartlarda araştırma olmadığından herhangi bir Etik Kurul raporu gerektirmemektedir.
Societies around the world have their own unique economic, political, human and social cultural characteristics. Gastronomy, eating and drinking and culinary culture are also among the important cultural heritages that reveal the identity, lifestyle, eating habits and originality of societies. The societies in Central Asia have been under the rule of different civilizations from ancient times to the present day and have been influenced by the cultures of these civilizations and have consequently created their own culinary culture. The ingredients, methods and traditions used in the cuisines of these countries sometimes appear in very different dimensions and sometimes appear to be the same. In this study, it is aimed to know Kazakhstan gastronomy, culinary culture, traditional dishes, regionality, which is influenced by Central Asian Culture, and to create a source for gastronomy science by giving examples of the most well-known dishes of Kazakhstan. In our study, the aim is to reach a deep perception about the main mass; the research subject with the qualitative research method. We examined the geographical conditions of the region, its neighbours, ancient civilizations, culinary history, cooking techniques, eating styles, the foods they use in their dishes and their cultural reflections.
Within the scope of the research; We have determined that Kazakhstan's culinary culture is traditional, that the people are strictly bound to their customs and traditions in terms of table manners, and that they have a rich variety among world cuisines with their meat and dairy-based food styles since they come from a nomadic society.
The requirement to obtain an Ethics Committee Approval Certificate is regulated by law in the studies specified in Article 90 of the Turkish Penal Code No. 5237 and Additional Article 10 of the Health Services Fundamental Law No. 3359. Since our article does not contain research in the conditions specified above, it does not require any Ethics Committee report.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Gastronomy (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Early Pub Date | October 19, 2025 |
Publication Date | October 24, 2025 |
Submission Date | April 28, 2025 |
Acceptance Date | August 23, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 24 Issue: 4 |