Türkiye, coğrafik konumu, iklimi ve toprak yapısı bakımından bağcılığa son derece elverişli kuşakta yer almaktadır. Eski bağcılık kültürüne sahip olan Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde üzüm üretimi yapılabilmektedir. Üzüm, insan sağlığı ve beslenmesindeki önemi ve değerlendirme şekillerinin çok yönlü oluşu ile üreticiler için diğer meyve türlerine kıyasla daha değerlidir. Bu çalışmada son on yıla ait Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de sofralık, kurutmalık ve şaraplık üzüm üretim alanları ve üretim miktarlarının projeksiyonunun hesaplanması amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre kurutmalık çekirdeksiz üzüm üretim alanı ve üretim miktarı pozitif yönde bir projeksiyon göstermiştir. Ancak sofralık çekirdekli üzüm, sofralık çekirdeksiz üzüm, kurutmalık çekirdekli üzüm ve şaraplık üzüm grubu negatif yönde bir projeksiyon göstermiştir. Çalışmada elde edilen projeksiyon sonuçları üzerine olumsuz koşullar ile tüketici ve üretici tercihlerinin etkili olduğunu söyleyebiliriz.
Turkey is located in a zone that is extremely suitable for viticulture in terms of geographical location, climate and soil structure. Grape production may be done in almost every region of Turkey, which has an old viticulture culture. Grape is more valuable for growers compared to other fruit types due to its importance in human health and nutrition and the versatility of evaluation methods. In this study, it is aimed to calculate the projection of production areas and production amounts of table, dried and wine grapes in Turkey, according to the data of the Turkish Statistical Institute (TUİK) for the last ten years. According to the results obtained, the production area and production amount of dried seedless grapes showed a positive projection. However, table seed grapes, table seedless grapes, dried seed grapes and wine grape groups showed a negative projection. We can say that negative conditions with consumer and grower preferences are effective on the projection results obtained in the study.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | May 1, 2022 |
Acceptance Date | April 27, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |