Research Article

Farklı Seviyelerde Karanfil Esansiyel Yağının Kuru Çayır Otuna İlavesinin In Vitro Gaz ve Metan Üretimi ile Yem Değeri Üzerine Etkileri

Volume: 8 Number: 2 December 30, 2025
TR EN

Farklı Seviyelerde Karanfil Esansiyel Yağının Kuru Çayır Otuna İlavesinin In Vitro Gaz ve Metan Üretimi ile Yem Değeri Üzerine Etkileri

Öz

Bu çalışma, kuru çayır otuna farklı seviyelerde karanfil yağı (Syzgium aromaticum) ilavesinin in vitro gaz (İG) ve metan (CH4) üretimi ile yem değeri, sindirilebilirlik ve bazı rumen parametreleri üzerine etkisinin in vitro gaz üretim tekniği kullanılarak belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Kuru çayır otuna 0 (K0), 100 (K1), 200 (K2), 400 (K3) ppm düzeylerinde ticari bir firmadan temin edilen karanfil yağı ilavesinin 24 saatlik İG, CH4 üretimi, tahminlenen performans parametre (metabolik enerji (ME), net enerji laktasyon (NEL), organik madde sindirilebilirliği (OMS) değerleri ve sindirilebilirlik Gerçek sindirilen kuru madde (GSKM) ve gerçek sindirim değeri (GSD) parametrelerinin muameleden etkilendiği belirlenmiştir (p<0.01). K0, K1 ve K2 gruplarının İGÜ ve OMS değerleri bakımından benzerlik gösterdiği, ancak bu gruplarda elde edilen değerlerin K3 grubuna kıyasla yüksek olduğu görülmüştür (P<0.05). Polinomiyal analiz sonucunda metan üretimi linear olarak etkilenirken diğer parametrelerde (ME, NEL, OMS) quadratik etki görülmüştür. En yüksek gaz ve metan üretimi K1 grubunda (30.44 ve 5.19 ml), en düşük gaz ve metan üretimi K3 grubunda (24.36 ve 3.86 ml) saptanmıştır (P<0.05). Deneme grupları arasında gerçek sindirilebilir kuru madde ve gerçek sindirim değerlerine ait ortalamaların polinomiyal analiz sonucuna göre linear olarak azaldığı görülmüştür (P<0.05). Kuru çayır otuna farklı seviyelerde karanfil yağı ilavesinin diğer parametreleri (taksimat faktörü, mikrobiyal protein üretimi, mikrobiyal partikül sentezleme etkinliği, rumen pH’sı, toplam uçucu yağ asidi ve amonyak azotu) etkilemediği tespit edilmiştir. Sonuç olarak İG ve CH4 üretimi ile ME, NEL, OMS ve sindirim parametreleri birlikte değerlendirildiğinde kuru çayır otuna 100 ppm seviyesinde karanfil yağı ilavesinin daha tatminkâr sonuç verdiği görülmüştür. Ancak in vivo çalışmalarla bu sonucun desteklenmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. A.O.A.C. (1990). Official Methods of Analysis. 15th Edition, Association of Official Analytical Chemist, Washington DC.
  2. Agarwal, N., Shekhar, C., Kumar, R., Chaudhary, L.C. and Karma, D. N. (2009). Effect of Peppermint (Mentha piperita) Oil on İn Vitro Methanogenesis and Fermentation of Feed with Buffalo rumen Liquor. Animal Feed Science and Technolgy, 148: 321-327.
  3. Arslan, C. ve Çelebi, E. (2017). Ruminantlarda Rumende Oluşan Metan Üretimini Azaltmaya Yönelik Çalışmalar. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 12 (3):327-337 (Erzurum).
  4. Benchaar, C. and Greathead, H. (2011). Essential Oilsand Opportynities to Mitigate Enteric Methane Emissions From Ruminants. Animal Feed Science and Technology, 166-167: 338-355.
  5. Benchaar, C., Petit, H.V., Berthiaume, R., Ouellet, D.R., Chiquette, J. and Chouinard, P.Y. (2007). Effects of essential oils on digestion, ruminal fermentation rumen microbial populations, milk production, and milk composition in dairy cows fed alfalfa silage or corn silage. Journal of Dairy Science, 90: 886-897.
  6. Blummel, M., Makkar, HPS. ve Becker, K. (1997). İn vitro gas production- A technique revised. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 77: 24-34.
  7. Bokharaeian, M., Ghoorchi, T., Toghdory, A. and Esfahani, I.J. (2023). The dose-dependent role of sage, clove and pine essential oils in modulating ruminal fermantation and biohydrogenation of polyunsaturated fatty acid: A promising strategy to reduce methane emissions and enhance the nutritional profile of ruminant products. Applied Sciences,13(20):11605, https://doi.org/10.3390/app132011605.
  8. Canbolat, Ö. (2012). Bazı esansiyel yağlarin in vitro sindirim, rumen fermantasyonu ve metan gazi üretimi üzerine etkileri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2(1):91-98.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Zootechny (Other)

Journal Section

Research Article

Early Pub Date

September 24, 2025

Publication Date

December 30, 2025

Submission Date

July 10, 2025

Acceptance Date

September 8, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 8 Number: 2

APA
Burcu, Y., & Kaya, H. (2025). Farklı Seviyelerde Karanfil Esansiyel Yağının Kuru Çayır Otuna İlavesinin In Vitro Gaz ve Metan Üretimi ile Yem Değeri Üzerine Etkileri. Erciyes Tarım Ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 8(2), 51-58. https://doi.org/10.55257/ethabd.1739288