EN
TR
SATIŞ PROMOSYONLARININ UFRS 15 MÜŞTERİ SÖZLEŞMELERİNDEN HÂSILAT STANDARDINA GÖRE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ: BİST PERAKENDE FİRMALARI ve ÖRNEKLERLE AÇIKLAMA
Abstract
Müşteri sadakat uygulamaları ya da bilinen adıyla promosyonlar, işletmelerin potansiyel müşterilerini ikna ve mevcut müşterilerini elde tutma amaçlarıyla yapılmaktadır. Bununla birlikte giderleştirilen sadakat uygulamaları (puan, hediye çeki, fiziki hediyeler vb) ile vergi matrahının azaltılması gibi amaçlar da gözetilmektedir. Oysa bu tür işlemlerin tutarları gider yazılırken aynı zamanda beklenen hâsılatta bir artışa sebep olmuyorsa işletmeler için büyük farklılıklar ortaya çıkmamaktadır. Hatta öyle ki, satış hâsılatı yüksek büyük işletmeler ve şirketler, bu kalemleri tablo ve dipnotlarda ayrıca gösterme gereği bile duymamaktadır. Diğer yandan Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS)/Uluslararası Muhasebe Standartları(UMS) gerçeğe uygun sunum amacıyla bu kalemlerin de hesaplanması ve ayrıştırılmasına önem vermiştir. Bu amaçla ilk olarak bir yorum/açıklama şeklinde IFRIC 13 Müşteri Sadakat Programları, UMS 18 Hâsılat Standardı ile birlikte ortaya çıkmıştır. UFRS 15 Müşteri Sözleşmelerinden Elde Edilen Hâsılat Standardının yürürlüğe girmesiyle bu standart ve yorumlar ilga olsa da, UFRS 15’in ruhuna aykırı olmamak kaydıyla IFRIC 13 temel alınmaktadır. Çalışmamızda, uluslararası muhasebe/finansal tablolar standartlarında promosyon/müşteri opsiyonu incelenirken, yöntem olarak, UFRS 15 Müşteri Sözleşmelerinden Elde Edilen Hâsılat Standardı içindeki kavramsal konumuna, muhasebeleştirilmesine değinilmiş ve ardından Borsa İstanbul’da (BİST) hisseleri kote olmuş, bağımsız denetime tabi ve faaliyet raporlarını halka sunan işletmelerden perakende sektöründe olanlar seçilerek raporlarında müşteri opsiyonlarını nasıl gösterdikleri ortaya konulmuştur.
Keywords
References
- Alıcı, M. ve Yanık, S.S. (2020). ‘’Müşteri Sadakat Programları Çerçevesinde Hâsılatın Ölçülmesi, Muhasebeleştirilmesi v Raporlanması’’. Muhasebe ve Denetime Bakış, 2020, 37-52.
- Amerian Marketing Assosiation https://www.ama.org (14.07.2209)
- Belch, G.E. and Belch, M.A. (2017). Advertising and Promotion: An İntegrated Marketing Communications Perspective. New York: McGraw-Hill Education.
- Chaharsoughi, S. A. and Hamdard, J. (2011). ‘’The Affect Of Sales Promotion On Consumer Interest To Purchase in IKCO Automotive Company’’. Journal of Knowledge Management, Economics ve Information Technology, 4(1), 1-17.
- Çengel, D. (2018). Vergisel Açıdan Promosyon Giderleri, http://www.alomaliye.com/2018/10/30/promosyon-giderleri/ (16.11.2019)
- Çopur Vardar, G. (2013). ‘’Müşteri Sadakat Programlarının Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına Göre Muhasebeleştirilmesi’’. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15(2), 93-124.
- Jasman J. Ma’Ruf, N., Tabrani, M. and Abd. Madjid, M.S. (2019). ‘’The Effect Of Non-Monetary Framing Sales Promotion On Customer’s Purchase Intention With Believability Of The Deal Offer As Mediation Variables’’. Social Sciences on Sustainable Development for World Challenge: The First Economics, Law, Education ve Humanities International Conference, KnE Social Sciences, 453–463.
- KAP (2020a). https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/819672 (24.08.2020)
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
April 30, 2021
Submission Date
September 8, 2020
Acceptance Date
December 7, 2020
Published in Issue
Year 2021 Number: 12
APA
Ertuğrul, A. N., & Eren, B. A. (2021). SATIŞ PROMOSYONLARININ UFRS 15 MÜŞTERİ SÖZLEŞMELERİNDEN HÂSILAT STANDARDINA GÖRE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ: BİST PERAKENDE FİRMALARI ve ÖRNEKLERLE AÇIKLAMA. Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12, 39-61. https://doi.org/10.29157/etusbed.791909
AMA
1.Ertuğrul AN, Eren BA. SATIŞ PROMOSYONLARININ UFRS 15 MÜŞTERİ SÖZLEŞMELERİNDEN HÂSILAT STANDARDINA GÖRE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ: BİST PERAKENDE FİRMALARI ve ÖRNEKLERLE AÇIKLAMA. ETUSBED. 2021;(12):39-61. doi:10.29157/etusbed.791909
Chicago
Ertuğrul, Ayşe Nilgün, and Berrin Arzu Eren. 2021. “SATIŞ PROMOSYONLARININ UFRS 15 MÜŞTERİ SÖZLEŞMELERİNDEN HÂSILAT STANDARDINA GÖRE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ: BİST PERAKENDE FİRMALARI Ve ÖRNEKLERLE AÇIKLAMA”. Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, nos. 12: 39-61. https://doi.org/10.29157/etusbed.791909.
EndNote
Ertuğrul AN, Eren BA (April 1, 2021) SATIŞ PROMOSYONLARININ UFRS 15 MÜŞTERİ SÖZLEŞMELERİNDEN HÂSILAT STANDARDINA GÖRE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ: BİST PERAKENDE FİRMALARI ve ÖRNEKLERLE AÇIKLAMA. Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 12 39–61.
IEEE
[1]A. N. Ertuğrul and B. A. Eren, “SATIŞ PROMOSYONLARININ UFRS 15 MÜŞTERİ SÖZLEŞMELERİNDEN HÂSILAT STANDARDINA GÖRE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ: BİST PERAKENDE FİRMALARI ve ÖRNEKLERLE AÇIKLAMA”, ETUSBED, no. 12, pp. 39–61, Apr. 2021, doi: 10.29157/etusbed.791909.
ISNAD
Ertuğrul, Ayşe Nilgün - Eren, Berrin Arzu. “SATIŞ PROMOSYONLARININ UFRS 15 MÜŞTERİ SÖZLEŞMELERİNDEN HÂSILAT STANDARDINA GÖRE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ: BİST PERAKENDE FİRMALARI Ve ÖRNEKLERLE AÇIKLAMA”. Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 12 (April 1, 2021): 39-61. https://doi.org/10.29157/etusbed.791909.
JAMA
1.Ertuğrul AN, Eren BA. SATIŞ PROMOSYONLARININ UFRS 15 MÜŞTERİ SÖZLEŞMELERİNDEN HÂSILAT STANDARDINA GÖRE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ: BİST PERAKENDE FİRMALARI ve ÖRNEKLERLE AÇIKLAMA. ETUSBED. 2021;:39–61.
MLA
Ertuğrul, Ayşe Nilgün, and Berrin Arzu Eren. “SATIŞ PROMOSYONLARININ UFRS 15 MÜŞTERİ SÖZLEŞMELERİNDEN HÂSILAT STANDARDINA GÖRE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ: BİST PERAKENDE FİRMALARI Ve ÖRNEKLERLE AÇIKLAMA”. Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 12, Apr. 2021, pp. 39-61, doi:10.29157/etusbed.791909.
Vancouver
1.Ayşe Nilgün Ertuğrul, Berrin Arzu Eren. SATIŞ PROMOSYONLARININ UFRS 15 MÜŞTERİ SÖZLEŞMELERİNDEN HÂSILAT STANDARDINA GÖRE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ: BİST PERAKENDE FİRMALARI ve ÖRNEKLERLE AÇIKLAMA. ETUSBED. 2021 Apr. 1;(12):39-61. doi:10.29157/etusbed.791909

