Research Article

OYUN, İDEOLOJİ VE TÜKETİM: KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI BAĞLAMINDA EĞLENCEDEN TÜKETİME FUTBOLUN DÖNÜŞÜMÜ

Number: 7 June 28, 2013
  • Nazım Ankaralıgil
  • Halit Kartal

OYUN, İDEOLOJİ VE TÜKETİM: KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI BAĞLAMINDA EĞLENCEDEN TÜKETİME FUTBOLUN DÖNÜŞÜMÜ

Öz

Oyun tarih boyunca günlük yaşamın değişmez pratikleri arasında yer almıştır. Bir sosyal ilişki biçimi olarak oyun, her dönemde kültürel, ekonomik ve siyasal ilişkilerin yeniden üretilmesinin araçlarından biri olmuştur. Yeniçağ’da ulus devletlerin ortaya çıkması ve pazar ekonomisinin dünyada egemen olması, oyunun tarihinde bir dönüm noktası olmuş; oyunun gücünü fark eden siyasi ideolojilerin ve sermayenin giderek daha fazla müdahil olmasıyla oyun, sadece oyun olmaktan çıkmıştır. Bununla birlikte, 20. Yüzyılda oyunlar içinde bir oyun olarak futbol, dünya tarihinde örneği görülmemiş bir biçimde popüler olmuş ve kitleleri peşinde sürüklemiştir. Futbolun popülaritesi, 20. Yüzyılın büyük bir kısmında, ideolojik amaçlarla kullanılmış; diğer yandan, özellikle 20. Yüzyılın sonlarına doğru futbol, doğu blokunun yıkılması, küreselleşmenin hızlanması, toplumsal yapıdaki değişimler ve bireyselleşmenin ardından bireyin değer ve eğlence yargılarının değişmesi ile bir tüketim alanı haline dönüşmüştür. Futbolun ulaştığı kitlelerin büyüklüğü yerel, ulusal ve küresel bazda sermaye için çok cazip bir hal almış; futbol kısa zamanda tam bir endüstriye ve ekonomik piyasaya dönüşmüştür. Futbolun kitleselleşmesinde ve bir tüketim nesnesine dönüşmesinde en önemli etkenlerden biri, belki de birincisi olan kitle iletişim araçları, hem kitlelerin futbola, hem de sermayenin tüketici kitlelerine ulaşmalarında bir numaralı aracı haline gelmişlerdir. Bu çalışmada oyunun toplumsal yönü tarihsel bir perspektifle ele alınacak, daha sonra futbolun modern ve post-modern toplumdaki yeri, ideoloji ve tüketim kültürü çerçevesinde değerlendirilecektir. Futbol endüstrisinin tüketim ekonomisi içindeki yeri, kitle iletişim araçlarıyla olan ilişkisi çerçevesinde rakamsal verilerle analiz edilecektir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. AKBAŞ, K. (2012). A’dan Z’ye Dört Büyüklerin Bilançoları. http://www.hayatimfutbol.com/2012/05/17/adan-zye-dort-buyuklerin-bilancolari/. Erişim Tarihi: 12.11.2012.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Nazım Ankaralıgil This is me

Halit Kartal This is me

Publication Date

June 28, 2013

Submission Date

April 1, 2013

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2013 Number: 7

APA
Ankaralıgil, N., & Kartal, H. (2013). OYUN, İDEOLOJİ VE TÜKETİM: KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI BAĞLAMINDA EĞLENCEDEN TÜKETİME FUTBOLUN DÖNÜŞÜMÜ. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Düşünceler Hakemli E-Dergisi, 7, 125-144. https://izlik.org/JA66NN78RL
AMA
1.Ankaralıgil N, Kartal H. OYUN, İDEOLOJİ VE TÜKETİM: KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI BAĞLAMINDA EĞLENCEDEN TÜKETİME FUTBOLUN DÖNÜŞÜMÜ. Yeni Düşünceler Dergisi. 2013;(7):125-144. https://izlik.org/JA66NN78RL
Chicago
Ankaralıgil, Nazım, and Halit Kartal. 2013. “OYUN, İDEOLOJİ VE TÜKETİM: KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI BAĞLAMINDA EĞLENCEDEN TÜKETİME FUTBOLUN DÖNÜŞÜMÜ”. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Düşünceler Hakemli E-Dergisi, nos. 7: 125-44. https://izlik.org/JA66NN78RL.
EndNote
Ankaralıgil N, Kartal H (June 1, 2013) OYUN, İDEOLOJİ VE TÜKETİM: KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI BAĞLAMINDA EĞLENCEDEN TÜKETİME FUTBOLUN DÖNÜŞÜMÜ. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Düşünceler Hakemli E-Dergisi 7 125–144.
IEEE
[1]N. Ankaralıgil and H. Kartal, “OYUN, İDEOLOJİ VE TÜKETİM: KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI BAĞLAMINDA EĞLENCEDEN TÜKETİME FUTBOLUN DÖNÜŞÜMÜ”, Yeni Düşünceler Dergisi, no. 7, pp. 125–144, June 2013, [Online]. Available: https://izlik.org/JA66NN78RL
ISNAD
Ankaralıgil, Nazım - Kartal, Halit. “OYUN, İDEOLOJİ VE TÜKETİM: KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI BAĞLAMINDA EĞLENCEDEN TÜKETİME FUTBOLUN DÖNÜŞÜMÜ”. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Düşünceler Hakemli E-Dergisi. 7 (June 1, 2013): 125-144. https://izlik.org/JA66NN78RL.
JAMA
1.Ankaralıgil N, Kartal H. OYUN, İDEOLOJİ VE TÜKETİM: KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI BAĞLAMINDA EĞLENCEDEN TÜKETİME FUTBOLUN DÖNÜŞÜMÜ. Yeni Düşünceler Dergisi. 2013;:125–144.
MLA
Ankaralıgil, Nazım, and Halit Kartal. “OYUN, İDEOLOJİ VE TÜKETİM: KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI BAĞLAMINDA EĞLENCEDEN TÜKETİME FUTBOLUN DÖNÜŞÜMÜ”. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Düşünceler Hakemli E-Dergisi, no. 7, June 2013, pp. 125-44, https://izlik.org/JA66NN78RL.
Vancouver
1.Nazım Ankaralıgil, Halit Kartal. OYUN, İDEOLOJİ VE TÜKETİM: KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI BAĞLAMINDA EĞLENCEDEN TÜKETİME FUTBOLUN DÖNÜŞÜMÜ. Yeni Düşünceler Dergisi [Internet]. 2013 Jun. 1;(7):125-44. Available from: https://izlik.org/JA66NN78RL