Kalp
yetersizliği (KY) prevalansı yaşla birlikte artan ve çeşitli risk
faktörlerinden etkilenen bir sendromdur. Diyabet, obezite, hipertansiyon gibi
beslenme ile ilişkili metabolik hastalıklar kalp yetersizliğinin patogenezinde
önemli rol oynamaktadır. Hastalığın tedavisinde beslenme önerileri değişkenlik
göstermekle beraber genel olarak sodyumdan kısıtlı bir diyet önerilmektedir. Ancak
bu hastalarda diüretik ilaç kullanımına bağlı olarak farklı besin ögelerinde
yetersizlikler ve sonuç olarak malnütrisyon gözlenebilmektedir. Kalp yetersizliğinin
önlenebilmesi ya da semptomların düzeltilebilmesi için farklı diyetsel
yaklaşımlar uygulanıp, omega-3 ve yetersizliği görülen mikro besin ögeleri
takviye olarak verilebilir. Artan prevalansın bir sonucu olarak bu konuda
yapılan çalışmaların sayısı artmış olmasına karşın, beslenme önerileri
değişkenlik göstermektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Nutrition and Dietetics |
Journal Section | Review Articles |
Authors | |
Publication Date | May 4, 2020 |
Submission Date | July 23, 2018 |
Published in Issue | Year 2020 |