HASTANE SU SİSTEMLERİNDE LEJYONELLA RİSK YÖNETİMİ VE KORUNMA
Abstract
Legionella halk sağlığı açısından önem taşıyan fırsatçı bir patojendir. Legionella cinsi bakterilerin doğal ekolojik ortamı sudur ve doğal su ortamlarında yıllarca canlı kalabilirler. Klora yüksek oranda dirençli olan bu bakteriler, su dağıtım sistemlerine düşük oranlarda geçerek uygun üreme ortamlarının oluşturulması halinde canlılıklarını sürdürmeye ve çoğalmaya devam ederler. Bakteri bu özelliği nedeniyle klima sistemlerinde de rahatça yaşayabilmekte ve bu sistemde oluşan aerosollerin ortamda bulunan insanlarca solunması sonucu akciğere yerleşerek hastalığa neden olmaktadır.
Hastane su sistemlerinin Legionella türü bakteriler ile kolonizasyonu özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış, kronik hastalığı bulunan, cerrahi girişime maruz kalmış kişilerde nozokomiyal lejyonelloza neden olmaktadır. Hastalığın önlenmesi, sistematik bir program yürütülmesini ve hastanede risk değerlendirilmesi ile birlikte aktif olgu sürveyansı yapılmasını gerektirmektedir. Su sisteminde Legionella varlığının aranması hastanelerde risk değerlendirmesinin bir bileşeni olarak kabul edilmelidir. Bu makalede, hastane kaynaklı Lejyoner hastalığının önlenmesi ve kontrolünde, su sistemlerinin yönetimi ve aktif olgu sürveyansının önemi özetlenmiştir.
Keywords
References
- 1. Fraser DW, Tsai T, Orenstein W, et al. Legionnaires’disease: description of an epidemic of pneumonia. N Engl J Med 1977;297:1189-97.
- 2. Yu VL. Legionella pneumophila (Legionnaires' disease). In: Mandell GL, Bennett JE, Dolin R (eds). Principles and Practice of Infectious Diseases. 5th ed. New York: Churchill Livingstone (2000), 2424-33.
- 3. Lejyoner hastalığı kontrol programı rehberi, Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Kurumu, Ankara (2016).
- 4. Mülazımoğlu L. Legionella. Willke Topçu A, Söyletir G, Doğanay M (ed). Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyolojisi, Nobel Tıp Kitabevi, Ankara( 2002); 1667-70. 5. Muder RR, Yu VL, Fang GD. Community-accquired Legionnaires’ disease. Semin Respir Infect 1989; 4: 32-9.
- 6. Tabak F, Mert A, Öztürk R, Baliç ĐH, Dumankar A, Aktuğlu Y. Legionella pneumophila’nın etken olduğu iki pnömoni olgusu. Türk Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kongresi, 11-15 Eylül, 1994, Ürgüp. Kongre Özet Kitabı, s: 260.
- 7. Saltoğlu N, Taşova Y, Yılmaz G, Mıdıklı D, Köksal F, Aksu HS, Dündar ĐH. Toplumda edinilmiş pnömoni: Etyoloji, prognoz ve tedavi. Flora 1999; 4 (4): 245-52.
- 8. Fields BS, Benson RF, Besser RE. Legionella and Legionnaires' disease: 25 years of investigation. Clin Microbiol Rev 2002; 15(3):506-26.
- 9. İğnak S, Gürler B. Bir Üniversite Hastanesi Su Sistemlerinde Legionella Türlerinin Araştırılması. Türk Mikrobiyol Cem Dergisi 2012; 42(3):110-114.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Health Care Administration
Journal Section
Review
Publication Date
May 4, 2020
Submission Date
April 19, 2019
Acceptance Date
December 7, 2019
Published in Issue
Year 2020 Volume: 29 Number: 1