Bu araştırmada, Kayseri ilinde köy pazarlarından toplanan 100 adet taze peynir numunesinde enterohemorajik Escherichia coli O157:H7 suşunun varlığı, fekal orijinli E. coli ve koliform bakterilerinin bulunma sıklığı incelendi. Bu amaçla, ön zenginleştirmeye tabi tutulan peynir numunelerinden 4-methylumbelliferyl-b-D-glucuronide (MUG) içeren Lauryl Sulphate Tryptose Broth (LSTB)’a ekimler yapıldı ve 86 adet peynir numunesinde üreme tespit edildi. Sorbitol MacConkey Agar (SMAC)’a yapılan ekimler sonucu 17 adet peynir numunesinde renksiz ve orta büyüklükte koloniler gözlendi. Kolonilerin mikroskopik muayenesi sonucu 13 adet peynir numunesinde hareketli etkenler tespit edildi ve 4’ü indol pozitif bulundu. E. coli O157:H7’nin varlığının teyit edilebilmesi için 4 adet indol pozitif numunenin latex aglütinasyon testi yapıldı ve hiçbir numunenin aglütinasyon meydana getirmediği gözlendi. SMAC agar’daki renksiz kolonilerin 5’inden Hafnia alvei, 4’ünden Proteus mirabilis, 2’sinden Proteus vulgaris ve 2’sinden Morgenalla morganii identifiye edildi. Peynir numunelerinde ortalama olarak 2.2x101 KMS/100 g koliform bakteri bulunduğu tespit edildi. Ayrıca, 58 adet peynir numunesinde fekal orijinli E. coli saptandı. Sonuç olarak taze peynir numunelerinin hiçbirinden fekal orjinli bir etken olan E. coli O157:H7 suşu izole edilememesine karşın koliform ve fekal E. coli gibi hijyen indikatörü mikroorganizmalarla kontaminasyon düzeylerinin Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliğinde bildirilen düzeylerin üzerinde olduğu ve tüketici sağlığı açısından risk oluşturabileceği kanaatine varıldı
In this study, the presence and incidence of enterohemorrhagic Escherichia coli O157:H7 strain, fecal E. coli and coliform bacteria in 100 raw cheese collected in public open markets in Kayseri province were investigated. For this purpose, prefortified cheese samples were inoculated on the Lauryl Sulphate Tryptose Broth (LSTB) containing 4methylumbelliferyl-b-D-glucuronide (MUG) and growth was established in 86 cheese samples. In 17 of 86 cheese samples, in which the colony formation was seen, colorless and middle sized colonies were observed on Sorbitol MacConkey Agar (SMAC). Motile agents were determined in 13 cheese samples by microscopic examination and four cheese samples were indol positive. For the confirmation of presence of E. coli O157:H7 strain in these 4 cheese samples, Latex agglutination test was performed and no agglutination was observed in all samples. The agents forming colourless colonies on SMAC agar contained 5 Hafnia alvei, 4 Proteus mirabilis, 2 Proteus vulgaris and 2 Morgenalla morganii. Approximately 2.2x101 MPN/100 g coliform bacteria were determined in cheese samples. In addition, fecal E. coli were determined in 58 cheese samples. In conclusion, E. coli O157:H7 strain, which is a fecal agent, was isolated in none of the cheese samples. However, the levels of microorganisms such as coliform and fecal E. coli, which are indicators of hygiene were higher than the levels indicated by Directions of Microbiological Criteria of Turkish Food Codex
Other ID | JA99HS47MA |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2005 |
Submission Date | March 1, 2005 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 14 Issue: 1 |