Karayemiş (Laurocerasus officinalis Roem.,syn: Prunuslaurocerasus L.); taflan olarak da adlandırılan Rosaeceae familyası ve Prunoideaesub familyasında bulunan
officinalis türünde kırmızı ve mor renkte bir yaz meyvesidir. Bu çalışmanın amacı Karadeniz bölgesinde yetişen
bir meyve olan karayemişin tanıtılması, besin içeriği
hakkında bilgi vermek ve hastalıklar ile ilişkisini göstermektir. Karayemişin besin olarak tüketiminin yanısıra
mide ülseri, bronşit, ekzema, hemoroid tedavisinde ve
diüretik olarak da kullanılmaktadır. Buna ek olarak
karayemişin yüksek antioksidan kapasitesi kanser,
kardiyovasküler hastalıklar, diabetes mellitus, kronik ve
nörodejeneratif hastalıkların tedavisi ve önlenmesinde
etkili olabileceği belirlenmiştir.
Karayemişin meyvesi, çekirdeği ve yapraklarının; sağlık
üzerine olumlu etkisi olan besin ögelerini ve bileşenlerini yüksek oranda içeriyor oluşu, hastalıkların
önlenmesi ve tedavisinde etkili olabileceği görüşünü
ortaya koymuştur. Bu konuda yapılan çalışmalar artmasına karşın kesin bir kanıt için henüz yeterli değildir.
Prunuslaurocerasus L. (synonym: Cerasuslaurocerasus,
Laurocerasus officinalis) known as “cherry laurel”, a
plant of the Rosaceae family, are red and purple summer fruits. Laurel cherry trees are generally grown in
the Eastern Black Sea Region.
The purpose of this study is to introduce the blackberry,
a fruit that grows in the Black Sea region, to give information about the nutrient content, and to show its relation with the diseases. Besides its consumption as food,
both fruit and seed of cherry laurel have been utilized as
traditional remedy in Turkey for the treatment of digestive system complaints, including stomach ulcer, bronchitis (seeds), eczema, hemorrhoids and as diuretic
(fruits). In addition, it has been reported that high antioxidant capacity of cherry laurel may be effective in
preventing cancer, cardiovascular, Diabetes mellitus,
chronic and neurodegenerative diseases.
In conclusion, the fruit, seeds and leaves of cherry laurel
may be effective in the prevention of diseases and treatment, because it contains the presence of nutrients and
components which have positive effects on health. Recent, studies on this subject are increasing but there is
not enough proof yet.
Other ID | JA88EP49VR |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2018 |
Submission Date | March 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 27 Issue: 1 |