Carnosine (β-alanine-L-histidine) discoveredby Russian scientists in 1900 is found only in animal tissues. Carnosine has the potential to prevent pathologies (protein oxidation, glycation, formation of advanced glycosylation products (AGEs) andcross-linking etc.) accompanied by many biochemical changes. The production of AGEs and the formation of protein carbonyl groups play an important role in aging, diabetes, secondary complications of diabetes and neurodegenerative conditions. Carnosine's antiglycation property, reactivity against harmful carbonyls, zinc and copper chelation activity, low toxicity, and its response to age-related protein carbonyl stres cause it to show disease-preventing and disease-preventing properties. Because of all these possible effects, more studies are needed to determine the role of carnosine in the prevention and treatment of chronic diseases in humans. This review was planned and conducted to give information about some of the biological roles of carnosine when taken with food or as supplements.
Rus bilim insanları tarafından 1900 yılında keşfedilen karnozin (β-alanin-L-histidin) sadece hayvan dokularında bulunmaktadır. Karnozin birçok biyokimyasal değişikliklerin eşlik ettiği patolojileri (protein oksidasyonu, glikasyon, ileri glikozilasyon ürünlerinin (AGE’lerin) oluşumu ve çapraz bağlanma vb.) engelleme potansiyeline sahiptir. AGE'lerin üretimi ve protein karbonil gruplarının oluşumu yaşlanmada, diyabette, diyabetin sekonder komplikasyonlarında ve nörodejeneratif durumlarda önemli rol oynamaktadır. Karnozinin antiglikasyon özelliği, zararlı karbonillere karşı reaktivitesi, çinko ve bakır şelasyon aktivitesi, düşük toksisitesi ve yaşa bağlı protein karbonil stresine karşı tepkisi hastalıklardan koruyucu ve hastalıkları engelleyici özellik göstermesine neden olmaktadır. Tüm bu muhtemel etkilerinden dolayı insanlarda kronik hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde karnozinin rolünü tespit etmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç bulunmaktadır. Bu derleme karnozinin besinlerle veya suplemantasyon olarak alınması durumunda gerçekleşen bazı biyolojik rolleri hakkında bilgi vermek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Nutrition and Dietetics |
Journal Section | Collection |
Authors | |
Publication Date | November 30, 2020 |
Submission Date | December 18, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 29 Issue: 3 |