BibTex RIS Cite

The Effect of Vitamin A and E in Which were Supplemented Different Levels to the Feeds in Chickens

Year 1996, Volume: 12 Issue: 1, 49 - 54, 01.03.1996

Abstract

The alm of this preseni study was to investigate the elfeel of vitamin A and E on the antıbody titers and blood T lymphocyte percentage ın the chicken vaccınated with Gumboro . 750 egg mala chıckens were used as ma­terıals and divıded in to 1 2 groups; antibody tıters and % T lymphocyte valuas wera determined ın whıch blood samp· les taken according to properly from theese groups. lg G levels measured in 1. (control), 2. and 4. group of vaccınated animals, the results were found according to logarithmic basa 5.00 ± 0.56, 1 1.50 ± 1.46, 15.42 ± 0.60 respectıvely. These results found to be statistically important (P

CİVCİVLERDE YEMLERE DEĞİŞİK ORANLARDA İLAVE EDİLEN A VE E VİTAMİNLERİNİN HÜCRESEL VE HUMORAL BAĞIŞIKLIK DEĞERLERİ ÜZERİNE ETKİSİ

Year 1996, Volume: 12 Issue: 1, 49 - 54, 01.03.1996

Abstract

Bu çalışmada. vıtamın A ve E'nin Gumboro aşısı yapılmış olan cıvcıvlerde antikor tilresi ve periter kan T ten­fositleri üzerine etkılerinin ıncelenmesı amaçlanmıştır. Materyal olarak kullanılan 750 adet erkek yumurtacı civciv vi­tamin ve aşı durumlarına göre 12 gruba ayrılmış : dönem ve gruplara uygun olarak alınan kan numunelerinde antikor titrelerı ve % T lenfosit de�erlerı belirlenmiştir. lg G değerleri için aşılı grup hayvanların 1.(kontrol), 2. ve 4. gruplarında yapılan ölçümlerde log10 tabanına göre elde edilen değerler sırasıyla 5.00 l 0.56, 11.50 ± 1.46. 15.42 ± 0.60 olarak bulunmuş ve sonuçların ıstatıstikı yönden önemli (P<0.01) olduğu tespit edilmiştir. Vitamin A'nın artan miktarlarına pa­ralel otarak titrenin de arttığı fakat aşırı (80.000 lU /kg yem) vitamin A verilen grupta düştüğü belirlenmiştir. Bu du­rumun aşırı vıtaminin immun sistemi baskılamasından kaynaklandığı sonucuna varılmıştır. T lenfosit oranları % olarak gruplarda sırası ile; 20.39 ± 0.53, 23.39 ± 0.39, 29.04 ± 0.44, 31.79 l 0.38, 26.65 ± 0.50 ve 24.00 i. 0.52 olarak tespıt edilmış. son iki grupta görülen duşmenin A ve E vıtaminlerinin birlikte verilmesinden kaynaktandığı kanaatına va­rılmıştır

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA73NN28YM
Journal Section Research
Authors

Firuze Kurtoğlu This is me

Mehmet Nizamlıoğlu This is me

Publication Date March 1, 1996
Published in Issue Year 1996 Volume: 12 Issue: 1

Cite

APA Kurtoğlu, F., & Nizamlıoğlu, M. (1996). The Effect of Vitamin A and E in Which were Supplemented Different Levels to the Feeds in Chickens. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 12(1), 49-54.
AMA Kurtoğlu F, Nizamlıoğlu M. The Effect of Vitamin A and E in Which were Supplemented Different Levels to the Feeds in Chickens. Eurasian J Vet Sci. March 1996;12(1):49-54.
Chicago Kurtoğlu, Firuze, and Mehmet Nizamlıoğlu. “The Effect of Vitamin A and E in Which Were Supplemented Different Levels to the Feeds in Chickens”. Eurasian Journal of Veterinary Sciences 12, no. 1 (March 1996): 49-54.
EndNote Kurtoğlu F, Nizamlıoğlu M (March 1, 1996) The Effect of Vitamin A and E in Which were Supplemented Different Levels to the Feeds in Chickens. Eurasian Journal of Veterinary Sciences 12 1 49–54.
IEEE F. Kurtoğlu and M. Nizamlıoğlu, “The Effect of Vitamin A and E in Which were Supplemented Different Levels to the Feeds in Chickens”, Eurasian J Vet Sci, vol. 12, no. 1, pp. 49–54, 1996.
ISNAD Kurtoğlu, Firuze - Nizamlıoğlu, Mehmet. “The Effect of Vitamin A and E in Which Were Supplemented Different Levels to the Feeds in Chickens”. Eurasian Journal of Veterinary Sciences 12/1 (March 1996), 49-54.
JAMA Kurtoğlu F, Nizamlıoğlu M. The Effect of Vitamin A and E in Which were Supplemented Different Levels to the Feeds in Chickens. Eurasian J Vet Sci. 1996;12:49–54.
MLA Kurtoğlu, Firuze and Mehmet Nizamlıoğlu. “The Effect of Vitamin A and E in Which Were Supplemented Different Levels to the Feeds in Chickens”. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, vol. 12, no. 1, 1996, pp. 49-54.
Vancouver Kurtoğlu F, Nizamlıoğlu M. The Effect of Vitamin A and E in Which were Supplemented Different Levels to the Feeds in Chickens. Eurasian J Vet Sci. 1996;12(1):49-54.