Bu çalışmanın amacı kaba yemin fiziksel etkin peNDF (peNDF = physically effective Nötral Deterjant Fiber) değerinin süt bileşimi ve süt verimi üzerine etkisini incelemektir. Fiziksel etkin NDF kaba yemin partikül uzunluğuna ve rasyondaki yapısal olan ve olmayan karbonhidratların miktarına bağlı olarak değişmektedir. Rumen sağlığı açısından kaba yemin kalitesi, miktarı ve partikül uzunluğu son derece önemlidir. Kaba yemin partikül uzunluğu ne kadar artar ise inek o kadar fazla geviş getirir ve daha fazla tükrük üretir. Üretilen tükrük rumen pH’sını dengelemede kullanılmaktadır. Rasyondaki fiziksel etkin NDF düzeyinin optimum şekilde hazırlanması ile rumen ve hayvan sağlığının korunması, süt ve döl veriminin iyileştirilmesi, ve daha verimli bir hayvancılık yapılması amaçlanmaktadır. Erken laktasyon dönemindeki ineklerin ihtiyacı olan enerji, protein ve lif dengesinin sağlanması ile mikrobiyal verimin en üst düzeye çıkarılması ve rumen sağlığını koruması rasyondaki optimum NDF ile mümkündür. Bu dönemde kuru madde alımının teşvik edilmesi ile laktasyon pikinin sürdürülmesi hedeflenmektedir. Çalışmamızda peNDF içeriğinin süt bileşimi özellikleri ve somatik hücre sayısı için işletmeler arası farklılığın önemli olduğu görülmüştür (P<0.001). peNDF değerinin süt verimi üzerinde işletmeler arası farklılığın önemsiz olduğu tespit edilmiştir.
This study examines the effect of the physically effective Neutral Detergent Fiber (peNDF) value of roughage on milk composition and milk yield. The physically effective NDF varies depending on the particle length of the roughage and the amount of structural and non-structural carbohydrates in the diet. The quality, quantity, and particle length of the roughage are crucial for a healthy rumen. The longer the particle length of the roughage is, the more the cow ruminates and the more saliva it produces. The produced saliva is used to balance the rumen pH. It is aimed to protect rumen and animal health, improve milk and fertility, and make more efficient animal husbandry through the optimum preparation of physically effective NDF levels in the ration. The optimum NDF in the ration realizes the balance of energy, protein, and fiber required by cows in the early lactation period and makes it possible to maximize the microbial yield and protect the rumen's health. In this period, the lactation peak is maintained by promoting dry matter intake. The current study showed that the effect of peNDF on milk composition properties and somatic cell number significantly differed between farms (P<0.001). The study determined that that the impact of peNDF value on milk yield was insignificantly different between farms.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 28 Ekim 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |