Research Article
BibTex RIS Cite

A bacteriological quality test of Ice cream and Ice cream added some fruit juice. whiclı are sold in Ankara market

Year 1962, Volume: 1 Issue: 6, 471 - 478, 01.12.1962

Abstract

1 - In this study we made investigation for the bakteria of the plain
ice erearn sample sold in Ankara market. The results were shown
in the tables.


Total jerm:
We examinend 75 ice erearn samples. 19 (% 25,3) O -10,000
Other 19 samples (% 25,3) 10,000 -1000,000/ml 21 samples (%
28) 100,000 -1,000,000 16 (% 21,3) 1,000,000 -17,000,000 total
jerm were obtained.
Coliform bakteria :
Examined 75 samples. 23 (% 30,6) were not containing caliform
21 samples (% 28) O- 2,000. 15 samples (% 20) 2,000-
20,000. 17 samples (% 21,3) 20,000-200,000 containing coliEorm
bakteria

Fat:
Examined 26 ice erearn samles. some samples do not have fat.
others have % 2,5 fat.

References

  • 1 - Anonyme (1952) : Gıda maddelerinin ve umumi sa~lı~ı ilgilendiren eşya ve levazımımın hususi vasıflarını gösteren tüzük -Başbakanlık devlet matbaası- Ankara.
  • 2 - Anonymeo (1953) : Standartmethodsfor the exaınination of dairy products. 10 th. Edit. APHA. Newyork- NY.
  • 3 - Anonyme (1960) : Standart methodsfor the examination of dairy products. 10 th. Edit. APHA Newyork N.Y.
  • 4 - Anonyme (1960) : Standart methodsfor the examination of dairy products ll th. edit. APHA Newyork N.Y.
  • 5 - Mikrobioloji of foods - Tanner
  • 6 - Özer İlhan, Bozkurt Mehmet, Başdurak Mustafa, keskin Sabri 1962 Sayı 196- 191
  • 7 - Payzın S. ve Akyay N. 1949 yiyecek ve içeceklerin bakteriolojik tahlil ve kontrolları PSS. M. H. Ens. yaz. No. 13 Ankara
  • 8 - Rothwell (1960) : Recent ice erearn research 1954-1959 Science Abs.
  • 9- The İndia Veterinary jourmal 1962- Vol. 39. no. 7 476

Ankara piyasasında satılan kaymaklı ve karışık dondurmaların bakteriyolojik kaliteleri üzerinde bir araştırma.

Year 1962, Volume: 1 Issue: 6, 471 - 478, 01.12.1962

Abstract

Ankara piyasasından temin edilen 75 karışık ve kaymaklı dondurma
nümunesi üzerinde yapılan çalışma sonuçları cetvelde gösterilmiştir.
Total Jerm Sayımı:
Çalışılan 75 nümunenin 19 zu (% 25,3) O -10.000 arasında, 19 zu
(% 25,3) . 10.000-100.000 arasında, 21 nümunesi (% 28) 100.000-
1.000.000 arasında, 16 sı (% 21,3) ise 1.000.000-17.000.000 arasında
total jerm ihtiva etmektedir.
Koliform:
75 nümunenin 23 ünde (% 30,6) koliform yok, 21 nümunede (%
28) O- 2.000 arasında, 15 nümunede (% 20) 2.000-20.000 arasında,
1'7 nümunede (% 21,3 20.000-200.000 arasında koliform bulunmuştur.
Yağ Nisbeti:
26 nümunede yapılan analiz neticesinde yağ nisbeti O - 2,5 arasında
bulunmuştur.

References

  • 1 - Anonyme (1952) : Gıda maddelerinin ve umumi sa~lı~ı ilgilendiren eşya ve levazımımın hususi vasıflarını gösteren tüzük -Başbakanlık devlet matbaası- Ankara.
  • 2 - Anonymeo (1953) : Standartmethodsfor the exaınination of dairy products. 10 th. Edit. APHA. Newyork- NY.
  • 3 - Anonyme (1960) : Standart methodsfor the examination of dairy products. 10 th. Edit. APHA Newyork N.Y.
  • 4 - Anonyme (1960) : Standart methodsfor the examination of dairy products ll th. edit. APHA Newyork N.Y.
  • 5 - Mikrobioloji of foods - Tanner
  • 6 - Özer İlhan, Bozkurt Mehmet, Başdurak Mustafa, keskin Sabri 1962 Sayı 196- 191
  • 7 - Payzın S. ve Akyay N. 1949 yiyecek ve içeceklerin bakteriolojik tahlil ve kontrolları PSS. M. H. Ens. yaz. No. 13 Ankara
  • 8 - Rothwell (1960) : Recent ice erearn research 1954-1959 Science Abs.
  • 9- The İndia Veterinary jourmal 1962- Vol. 39. no. 7 476
There are 9 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Veterinary Sciences
Journal Section Original Article
Authors

İnci Türk This is me

Ahmet Akyıldız This is me

İlker Umut This is me

Mehmet Hatipoğlu This is me

İlhan Süer This is me

Publication Date December 1, 1962
Submission Date December 1, 1962
Published in Issue Year 1962 Volume: 1 Issue: 6

Cite

APA Türk, İ., Akyıldız, A., Umut, İ., Hatipoğlu, M., et al. (1962). Ankara piyasasında satılan kaymaklı ve karışık dondurmaların bakteriyolojik kaliteleri üzerinde bir araştırma. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, 1(6), 471-478.

download