Research Article
BibTex RIS Cite

A research on the feeding value of Tarhana which constitutes a national diet

Year 1964, Volume: 2 Issue: 3-4, 177 - 183, 01.01.1964

Abstract

İn this study we made investigatio for the bacteria an what is the feeding value of Turkish tarhana.
Chemical examination :
1- Water:
We examined 55 tarhana samples (we used xylen distilatin methode)
I sample % 1,3 water, 10 samples (% 18) % 5 - 6 water, 10
samples (% 18) .% 7 water, 10 samples (% 18) %8 water, 11 samples (% 20) % 9 water, 2 samles % 10 water, 1 sample % 11 water
contained.
% 10 andl sample % 11water: (we used xylen distilation methode).
2- Protein :
We used kjeldahl methode total nitrogen % 5,69 - 27,6.
3- Fat:
We used Soxlet Henkel methode. % 0,2 - 18.
4 - Total Ash :
The ingnition is made in the muffle furnace degree 600, 650°C
% de total ash % 1 - 14,2.
5 -Salt :
We dilueted ash with the water and after filtered and titrated with the AgN 0a. % 0 - 11,7 salt contain.
6- Acidity:
We used H2SO4 the acidity are % 0,294 - 2,3716.
Bacteriolojical examination :
Total jerm :
We examined 55 Turkish tarhana sample for the total jerm 38
samples contain from 150 to 500 total jerm. 4 samples (% 7) 200 -
1000 total· jerm. 5 samples (% 7) 1000 - 2000, 5 saples. (% 7)
2000- 4500.
COLİFORM BACTERİA :
We did not find coliform bacteria in Turkish tarhana.


References

  • 1 Siyamoğlu Fahriye : Ziraat Falı:ült c si . yayımı sayısı 44, 1958 2 Koçtürk; Osman : Ankara Veteriner Hekimleri Odası Yayımı sayı 10, Hl(F!.

Milli Yiyeceğimiz Olan Tarhananın Gıda Değeri Üzerinde Bir Araştırma

Year 1964, Volume: 2 Issue: 3-4, 177 - 183, 01.01.1964

Abstract

Memleketimizin muhtelif illerinden toplanarak getirilen tarhana
nümuneleri üzerinde yapılan kimyevi ve bakteriolojik araştırma
neticesİnde elde edilen sonuçlar cetvelde gösterilmiştir.
KİMYEVİ ARAŞTIRMA :
Çalışılan 55 nümuneden herbiri üzerinde yapılan tahlil neticesinde:
1- Su:
55 nümunenin 1 inde % 1,3 su ve 10 nümunede (% 18 inde)
% 5- 6 su 10nümunede (% 18 inde) %7 su, 10 nümunede (% 18 inde) % 8 su ve 11 nümunede (% 20 sinde) % 9 su, 2 nümunede % 1.0
su, 1 nümunede % 11 su ihtiva: etmektedir.
2 -Protein :
Kjeldahl metodu ile total azot miktan % 5,69 - 27,6 arasında tesbit edilmiştir.
3- Yağ:
Soxlet Henkel metodu ile yapılan muayenede % 0,2 - ile % 18 arasında bulunmuştur.
4 - Total Kül :
55 nümunede kül nlsbeti % 1 - 14,2 olarak bulunmuştur.
5-Tuz:
Tuz miktarı %0 ile 11,7 arasında değişmektedir.
6- Asitlite :
H2SO4cinsinden 0,294 ile 2,3716 arasında değişiklik göstermektedir.

BAKTERİOLOJİK MUAYENE
Bakteriolojik muayenede total jerm bakımından kontrolde 1 gram tarhanada en az 150 ila 4500 jerm tesbit edildi. Koliform bakteriler
üretilmemiştir. Bu çalışmalara ait neticeler cetvelde gösterilmiştir.

References

  • 1 Siyamoğlu Fahriye : Ziraat Falı:ült c si . yayımı sayısı 44, 1958 2 Koçtürk; Osman : Ankara Veteriner Hekimleri Odası Yayımı sayı 10, Hl(F!.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Veterinary Sciences
Journal Section Original Article
Authors

Mehmet Hatipoglu This is me

İlhan Süer This is me

İnci Türk This is me

Güner Özalp This is me

Aysel Özsoy This is me

Ülker Umut This is me

Publication Date January 1, 1964
Submission Date December 1, 1964
Published in Issue Year 1964 Volume: 2 Issue: 3-4

Cite

APA Hatipoglu, M., Süer, İ., Türk, İ., Özalp, G., et al. (1964). Milli Yiyeceğimiz Olan Tarhananın Gıda Değeri Üzerinde Bir Araştırma. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, 2(3-4), 177-183.

download