Research Article
BibTex RIS Cite

Determination of the Nitrite Level in sausages that have been bought from the various Ankara Markets.

Year 1982, Volume: 5 Issue: 4-5, 29 - 38, 01.12.1983

Abstract

In Turkey, as we have seenin many countries, the nitrite level
in sausage is limited to 200 ppm. This limited le;vel of the· n itrite
with its conservative effect is used for coloring and arama in the
sausage -salami teohnoJogy.
The 50 samples which have been bought from the. various
Ankara markets at different times and an experiment has. been
made and it has been seen that 20.7-265.4 ppm nitrite has been
found.
28 % of the samples was containing nitrite mor-e than 200
ppm. and the remaining samples had less nitrite than 200 ppm.

References

  • 1 - Dryden F.D. nd BirdeaU, J.J. (1980): Why Nitrite Does Not İmport color. Food Technology July 29-31.
  • 2 - Ett ve Balık Kurumu· Genel Müd. (1973) : Yönetmelik Sıra No : 33.
  • 3 - Gıda maddelerinin v•e umumi sağlığı ilgilendi!l."en eşya ve levazıının hususi vasıflarını gösteren tüzük (1982) .
  • 4 - Leistner, L. (1981): New Nitrite Regulation of west Germany. Fleischwirtschaft. 61 (2) 252-254.
  • 5 - Marrictt, N.G. Lachowich, R.V. and Pierson, M.D. (1981): Use of Nitrite and Nitritc-sparing Ag•ents in Meats . . A. Daview . .Journal of 'Food Protection Howember 44 (ll) .881-885.
  • 6 - Nordisk~Metodik Komite for Levnedamidler (1963): Detorınination of UDC. 546. 173. No: 49.
  • 7 - Otnurtag, C. (1958) : Et Mamüllerinin Analizi için Amerika Birleşik Devletlerin Et Muayene Divizyonu tarafından kullanılan muayene metodları ile orijini yabancı olan, memleketimiz et mamüllerinde rutubet, protein. ilil.V'e edilmfş su, tuz, yağ, niıtritln kantitatif tayinleri ve nitrit, yağsız kuru süt veya süt 'tozu nebati veya hububa t unlarının kalitatif tayinleri.
  • 8 - Panataks, J. et al (1973): Nitrate, nit rite and dimethylnLtrosemine in cured meat products. Journal of the Assoc. of offic. Anal. Chem. 56 (3) .
  • 9 - Preuesmann, R. (1973) : Toxicity of nitrite and. N-niıtrose compounds. Prof. int. Symp. Nitrite Mest Prod. Zeist. Padec. Wageningen.
  • 10 - Sebramek, J.E. (1979) : Advances in the T-echnology of ni<trite use and Consideraticm of Alternatives. Food Technology 58-62.
  • 11 - Sofes, J.W. and Bustta, F.:f. (1980): Alternatives to the use of Nit rite As An Antibotulinal Agent. Food Technology May. 21'4-251.
  • 12 - Tezcan, I. (1977): Sosislerde Spektrofotometrik Metodla Kantitati,f Nitrit Tayini Üzerinde Bir Araştırma. Lalahan Zootekni Araşt. Enst. Basıınevi , 1977.
  • 13 -TSE. (1972): Sosis T.S. 980 UDK 637. 524.
  • 14 - Yıldırım , Y. (1975): Haşlanmış Sucuklarda (sosis-salam) renk oluşumu . Et. Endüst. Der. 10 (55) 10-14. E.B.K.
  • 15 - Yılldırım, Y. (1979): Nitrat ve Nitritin Et Ürünl•erinde Katılma Oranlarının Sınırlandırılması , Gıda Bilimi ve Teknol. Derg. 2 (1) 71-77.

Ankara Piyasasında Satılan Sosislerde Nitrit Miktarı üzerinde Araştırma

Year 1982, Volume: 5 Issue: 4-5, 29 - 38, 01.12.1983

Abstract

Birçok ülkelerde ve yurdumuzda 200 ppm olarak sınırıandırılan
nitrit miktarı sisis-salamın teknolojisinde konservatif etkisi,
renk ve arama verici özellikleri nedeniyle kullanılmaktadır.
Ankara piyasasında satılan değişik firmalara ait 50 sosis örneğinde
saptanan nitrit miktarı 20,7 - 265,4 ppm arasındadır. Örneklerin
% 28'i 200 ppm üzerinde, % 72'si 200 ppm'in altında bu~
lunmuştur.

References

  • 1 - Dryden F.D. nd BirdeaU, J.J. (1980): Why Nitrite Does Not İmport color. Food Technology July 29-31.
  • 2 - Ett ve Balık Kurumu· Genel Müd. (1973) : Yönetmelik Sıra No : 33.
  • 3 - Gıda maddelerinin v•e umumi sağlığı ilgilendi!l."en eşya ve levazıının hususi vasıflarını gösteren tüzük (1982) .
  • 4 - Leistner, L. (1981): New Nitrite Regulation of west Germany. Fleischwirtschaft. 61 (2) 252-254.
  • 5 - Marrictt, N.G. Lachowich, R.V. and Pierson, M.D. (1981): Use of Nitrite and Nitritc-sparing Ag•ents in Meats . . A. Daview . .Journal of 'Food Protection Howember 44 (ll) .881-885.
  • 6 - Nordisk~Metodik Komite for Levnedamidler (1963): Detorınination of UDC. 546. 173. No: 49.
  • 7 - Otnurtag, C. (1958) : Et Mamüllerinin Analizi için Amerika Birleşik Devletlerin Et Muayene Divizyonu tarafından kullanılan muayene metodları ile orijini yabancı olan, memleketimiz et mamüllerinde rutubet, protein. ilil.V'e edilmfş su, tuz, yağ, niıtritln kantitatif tayinleri ve nitrit, yağsız kuru süt veya süt 'tozu nebati veya hububa t unlarının kalitatif tayinleri.
  • 8 - Panataks, J. et al (1973): Nitrate, nit rite and dimethylnLtrosemine in cured meat products. Journal of the Assoc. of offic. Anal. Chem. 56 (3) .
  • 9 - Preuesmann, R. (1973) : Toxicity of nitrite and. N-niıtrose compounds. Prof. int. Symp. Nitrite Mest Prod. Zeist. Padec. Wageningen.
  • 10 - Sebramek, J.E. (1979) : Advances in the T-echnology of ni<trite use and Consideraticm of Alternatives. Food Technology 58-62.
  • 11 - Sofes, J.W. and Bustta, F.:f. (1980): Alternatives to the use of Nit rite As An Antibotulinal Agent. Food Technology May. 21'4-251.
  • 12 - Tezcan, I. (1977): Sosislerde Spektrofotometrik Metodla Kantitati,f Nitrit Tayini Üzerinde Bir Araştırma. Lalahan Zootekni Araşt. Enst. Basıınevi , 1977.
  • 13 -TSE. (1972): Sosis T.S. 980 UDK 637. 524.
  • 14 - Yıldırım , Y. (1975): Haşlanmış Sucuklarda (sosis-salam) renk oluşumu . Et. Endüst. Der. 10 (55) 10-14. E.B.K.
  • 15 - Yılldırım, Y. (1979): Nitrat ve Nitritin Et Ürünl•erinde Katılma Oranlarının Sınırlandırılması , Gıda Bilimi ve Teknol. Derg. 2 (1) 71-77.
There are 15 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Veterinary Sciences
Journal Section Original Article
Authors

Cumhuriye Anter This is me

Yıldız Ayaz This is me

Publication Date December 1, 1983
Submission Date December 1, 1983
Published in Issue Year 1982 Volume: 5 Issue: 4-5

Cite

APA Anter, C., & Ayaz, Y. (1983). Ankara Piyasasında Satılan Sosislerde Nitrit Miktarı üzerinde Araştırma. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, 5(4-5), 29-38.

download