Bu çalışmada, Eskişehir'deki bir akü fabrikası etrafında otlayan sığırlarda
karşılaşılan üç zehirlenme olayının kurşundan ileri gelip gelmediğinin araştırılması
amaçlandı. Bu sebeple, gerek ölen hayvanlardan alınan mide içeriği, barsak
içeriği, akciğer, dalak, böbrek, karaciğer ve kalp ile gerekse hayvanların yediği
arpa ve saman ömeklerinde kurşun analizi yapıldı. Bunun için ömeklerin organik
madde kısmı magnezyum asetat karşısında kuru külleştirme ile yıkımlandıktan
sonra, kurşun atomik absorpsiyon spektrofotometresiyle ölçüldü. Analiz edilen
tüm ömeklerde 0.78-121.01 ppm arasında kurşun kalıntısı bulundu; bunlarda
belirlenen ortalama kurşun düzeyleri ppm olarak şöyledir : Mide içeriği 16.49,
barsak içeriği 10.99, akciğer 2.10, dalak 2.23, böbrek hilusu 96.82, böbrek
korteksi 43.26, karaciğer 47.29, kalp 1.43, arpa 4.42 ve saman 0.78 .
Elde edilen bulguların değerlendirilmesi ile olayların akut kurşun zehirlenmesi
olduğu sonucuna varıldı.
Sığır Kurşun Zehirlenmesi Zehirlenme Ali Bilgili Yusuf ŞANLI 1997 Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi
The purpose of this study was to find out three poisoning cases at grazing
cattle if the causal was lead or not around a battery repairing factory in Eskişehir.
For this reason, the samples was obtained (died cattle alsa barley and straw
samples eaten by cattle) and analyzed the level of the lead. Following the organic
content of the samples had been ashed by magnesium asetate and then lead was
measured by atomic absorption spectrophotometry.
All of the analyzed samples were found to contain the lead residues ranging
from 0.78 ppm to 121.01 ppm. Average levels of lead in the samples were as
ppm as follows; stomach content 16.49, intestine content 10.99, lung 2.10, spleen
2.23, renal hilus 96.82, renal cortex 43 .26, liver 47.29, heart 1.43, barley 4.42
and straw 0.78 .
It was concluded from the interpretation of the analysis results that those
events in cattle was an acute lead poisoning.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1997 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 1997 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1997 Cilt: 9 Sayı: 1 |