The aim of the present study is to investigate the morphological effect of heat stress on the ovaries and oviducts in quails, the organs where egg production and structuring take place, and to eliminate this effect with probiotics. For this purpose, 40 female laying Japanese quail (Coturnix coturnix Japonica) were randomly divided into 4 groups. The first group ambient temperature was kept at 14-25 °C all day for 8 weeks. During the quails in the second group were kept at 14-25 °C, fermented natural LAB (Lactic Acid Bacteria) liquid was added to the drinking water at a level of 0,5 cc/L. In the third group, heat stress was created so that the house environment was kept at 30-34 °C for 8-12 hours a day. The quails in the fourth group were exposed to heat stress for 8 weeks, and 0,5 cc/L fermented natural LAB liquid was added to the drinking water. At the end of this process, the number of follicles in the ovaries of all subjects was recorded. The diameters of the yellow follicles and the length and width of the oviduct sections were digitally measured in mm. As a result, a strong negative relationship was observed between the magnum and isthmus lengths of the oviduct parts of quails. It was measured that the number of yellowish follicles and the mean diameter of yellow follicles decreased in quails under heat stress. In quails exposed to heat stress, the application of fermented lactic acid bacteria with probiotic effects as feed additives has been shown to reduce the number of yellow follicles and prevent live weight loss.
Sunulan çalışmanın amacı sıcaklık stresinin bıldırcınlarda, yumurta üretimi ve yapılandırılmasının gerçekleştiği organlar olan, ovaryum ve ovidukt üzerine morfolojik etkisi ve bu etkinin probiyotik ile giderilmesini araştırmaktır. Bu amaçla 40 adet dişi yumurtacı Japon bıldırcını (Coturnix coturnix Japonica) rastgele 4 gruba ayrıldı. Birinci grup ortam sıcaklığı 8 hafta boyunca tüm gün 14-25 °C’de tutuldu. İkinci gruptaki bıldırcınlar 14-25 °C’de tutulduğu süre boyunca fermente edilmiş doğal LAB (Laktik Asit Bakteri) sıvısı 0,5 cc/L düzeyinde içme suyuna ilave edildi. Üçüncü grupta kümes ortamı günde 8-12 saat 30-34 °C’de tutulacak şekilde sıcaklık stresi oluşturuldu. Dördüncü gruptaki bıldırcınlara sıcaklık stresine maruz bırakıldığı 8 hafta boyunca 0,5 cc/L düzeyinde fermente edilmiş doğal LAB sıvısı içme suyuna ilave edildi. Bu sürecin sonunda tüm deneklerin ovaryumlarındaki folikül sayıları kaydedildi. Sarı folikül çapları ve ovidukt bölümlerinin uzunluk ve genişlikleri dijital olarak mm cinsinden ölçüldü. Sonuç olarak bıldırcınlarda ovidukt bölümlerinden magnum ve isthmus uzunlukları arasında güçlü bir negatif ilişki gözlemlenmiştir. Sıcaklık stresi altındaki bıldırcınlarda sarımsı folikül sayısının ve ortalama sarı folikül çaplarının küçüldüğü ölçülmüştür. Sıcaklık stresine maruz bırakılan bıldırcınlarda, probiyotik etkili fermente laktik asit bakterilerin yem katkı maddesi olarak uygulanmasının sarı folikül sayısının azalmasını ve canlı ağırlık kaybını engellediği görülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Original Article |
Authors | |
Early Pub Date | June 24, 2022 |
Publication Date | June 15, 2022 |
Submission Date | April 19, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 33 Issue: 1 |