Bu çalışmada, 2011 ile 2012 yıllarında Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Gıda Kontrol Laboratuarına
gönderilen 842 et ürününün (salam, sosis, sucuk ve ısı işlemi görmüş sucuk) bileşiminde doku ve iç organ varlığının
histolojik muayene ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapılan histolojik analizler neticesinde 2011 yılında incelenen 393
örneğin 45’inde (%11,5), 2012 yılında 449 örneğin 66’sında (%14,7) başta kıkırdak doku ve deriye ait epitel doku olmak
üzere iç organlara ait hücresel yapılar tespit edilmiş olup toplam 842 örnekten 111’inin (%13,2) ulusal standartlara
uygun olmadığı belirlenmiştir.
Doku et ürünü iç organ Yıldız AYAZ1 Naim Deniz AYAZ histolojik muayene Yusuf Ziya KAPLAN Mihriban H. AKSOY 2012 Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi
The aim of this study was to detect tissue and internal organs in 842 meat products (salami, sausage and
heat-treated sucuk) that were send to Veterinary Control Central Research Institute Food Control Laboratory in 2011 and
2012 by histological analyze. According to the histological analysis in 2011, 45 (11.5%) of the 393 samples and in 2012,
66 (14.7%) of the 449 samples, cartilage tissue, skin epithelial tissue and various internal organ cells were detected. In
the study, 111 (13,2 %) out of 842 meat products were not appropriate to national standards.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2012 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 23 Sayı: 2 |