Research Article

BATI’YA BAKIŞ VE “MEDENİYET” KAVRAMI BAĞLAMINDA ZİYA GÖKALP’İN VE MEHMET AKİF’İN GÖRÜŞLERİ VE BU GÖRÜŞLERİN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

Volume: 7 Number: 4 February 8, 2024
TR

BATI’YA BAKIŞ VE “MEDENİYET” KAVRAMI BAĞLAMINDA ZİYA GÖKALP’İN VE MEHMET AKİF’İN GÖRÜŞLERİ VE BU GÖRÜŞLERİN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

Abstract

Ziya Gökalp ve Mehmet Akif Ersoy aynı dönemde yaşamış iki önemli isimdir. Bu iki ismin birçok ortak noktada birleştikleri söylenebilir. Görüşlerini ortaya koymak için dergi çıkarmaları, yazılar ve manzumeler kaleme almaları, toplantılar ve konuşmalar gerçekleştirmeleri bunlardan sadece birkaçıdır. Ayrıca eserlerinde içinde yaşadıkları dönemin bir sonucu olarak sanatın tek gaye şeklinde görülmemesi gerektiğinden bahsetmeleri, halkın anlayabileceği bir lisanın kullanılmasını istemeleri de yine onları bazı noktalarda birleştirir. Her iki ismin devletin fikri ve edebi temellerinin atılması sırasında da bazı vazifeleri ve katkıları olmuştur. Ziya Gökalp Yeni Hayat adlı kitabının “mukaddime” sayılabilecek ilk metninde, Mehmet Akif Safahat’ın “önsöz” sayılabilecek ilk şiirinde sanatı tek gaye olarak görmediklerini açıkça dile getirmişlerdir. Şüphesiz her iki isim de sanat değeri taşıyan metinler kaleme alabilecek kudrete sahiptir. Hatta eserlerinde bunu gösteren işaretler de vardır. Onların sanatı tek gaye edinmemelerinin temel sebebi belki de yaşadıkları dönemin şartlarıdır. Batı ile ilk temasın gerçekleştiği önceki dönemlerden farklı olarak bu dönemde Batı’nın gerçek yüzü ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda sanata bakış da önceki dönemlere göre değişmiştir. Ancak bu durum sadece sanatı değil, Batı’ya bakışı ve medeniyet gibi bazı kavramların anlam çerçevesini de değiştirmiştir. Bu çalışmada aynı dönemde yaşayan ve çoğu zaman birbirine muhalif olarak gösterilen Ziya Gökalp ile Mehmet Akif Ersoy’un Batı’ya ve medeniyet kavramına bakışları ortaya konulacak ve karşılaştırılacaktır.

Keywords

References

  1. Akay, H. (2010). “‘İstiklâl Marşı’nı Yeniden Okumak İçin Ön Tespitler”.İstiklâl Marşı İstikbâl Marşı/ 41 Dize 41 Yorum. Haz. Hasan Akay ve M. Fatih Andı. İstanbul:Hat Yayınevi.
  2. Akay, H. (2009). “Safahat’ın ‘Önsöz’ü: Demokrat Bir Estetiğin Mukaddimesi”. Doğrandıkça Artan Ekmek. İstanbul:Akademik Kitaplar.
  3. Andı, F. (2010). “Medeniyet Dediğin…”. İstiklâl Marşı İstikbâl Marşı/ 41 Dize 41 Yorum. Haz. Hasan Akay ve M. Fatih Andı. İstanbul:Hat Yayınevi.
  4. Daşcıoğlu, Y. (2019). Bitmeyen Başlangıçlar Şiir Üstüne Denemeler. İstanbul: Şule Yayınları.
  5. Emil, B. (1978). “Ziya Gökap’de ‘Muasırlaşmak’ Fikri ve Öncesi”. Ziya Gökalp İçin Yazılanlar-Söylenenler. Haz. Şevket Beysanoğlu, C.III. Ankara: Aslımlar Matbaası.
  6. Ersoy, M. A. (2021). Safahat / İstiklal Marşı’nın 100. Yılında Mehmet Akif Ersoy Şiir Külliyatı. Haz. Necmettin Turinay. Ankara:TBMM Yayını.
  7. Ersoy, M. A. (1912). “Edebiyat”. Sebilü’r-Reşad. 8. Cilt, 183. Sayı, 8 Mart 1912 (1327); https://katalog.idp.org.tr/pdf/6949/12543.
  8. Gökalp, Z. (1976). Türkleşmek, İslâmlaşmak, Muasırlaşmak. Haz. İbrahim Kutluk. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

February 8, 2024

Submission Date

November 15, 2022

Acceptance Date

December 13, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 7 Number: 4

APA
Kara, M. (2024). BATI’YA BAKIŞ VE “MEDENİYET” KAVRAMI BAĞLAMINDA ZİYA GÖKALP’İN VE MEHMET AKİF’İN GÖRÜŞLERİ VE BU GÖRÜŞLERİN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 7(4), 90-109. https://izlik.org/JA37XR99GY
AMA
1.Kara M. BATI’YA BAKIŞ VE “MEDENİYET” KAVRAMI BAĞLAMINDA ZİYA GÖKALP’İN VE MEHMET AKİF’İN GÖRÜŞLERİ VE BU GÖRÜŞLERİN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi. 2024;7(4):90-109. https://izlik.org/JA37XR99GY
Chicago
Kara, Murat. 2024. “BATI’YA BAKIŞ VE ‘MEDENİYET’ KAVRAMI BAĞLAMINDA ZİYA GÖKALP’İN VE MEHMET AKİF’İN GÖRÜŞLERİ VE BU GÖRÜŞLERİN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ”. Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi 7 (4): 90-109. https://izlik.org/JA37XR99GY.
EndNote
Kara M (February 1, 2024) BATI’YA BAKIŞ VE “MEDENİYET” KAVRAMI BAĞLAMINDA ZİYA GÖKALP’İN VE MEHMET AKİF’İN GÖRÜŞLERİ VE BU GÖRÜŞLERİN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi 7 4 90–109.
IEEE
[1]M. Kara, “BATI’YA BAKIŞ VE ‘MEDENİYET’ KAVRAMI BAĞLAMINDA ZİYA GÖKALP’İN VE MEHMET AKİF’İN GÖRÜŞLERİ VE BU GÖRÜŞLERİN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ”, Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 7, no. 4, pp. 90–109, Feb. 2024, [Online]. Available: https://izlik.org/JA37XR99GY
ISNAD
Kara, Murat. “BATI’YA BAKIŞ VE ‘MEDENİYET’ KAVRAMI BAĞLAMINDA ZİYA GÖKALP’İN VE MEHMET AKİF’İN GÖRÜŞLERİ VE BU GÖRÜŞLERİN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ”. Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi 7/4 (February 1, 2024): 90-109. https://izlik.org/JA37XR99GY.
JAMA
1.Kara M. BATI’YA BAKIŞ VE “MEDENİYET” KAVRAMI BAĞLAMINDA ZİYA GÖKALP’İN VE MEHMET AKİF’İN GÖRÜŞLERİ VE BU GÖRÜŞLERİN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi. 2024;7:90–109.
MLA
Kara, Murat. “BATI’YA BAKIŞ VE ‘MEDENİYET’ KAVRAMI BAĞLAMINDA ZİYA GÖKALP’İN VE MEHMET AKİF’İN GÖRÜŞLERİ VE BU GÖRÜŞLERİN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ”. Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 7, no. 4, Feb. 2024, pp. 90-109, https://izlik.org/JA37XR99GY.
Vancouver
1.Murat Kara. BATI’YA BAKIŞ VE “MEDENİYET” KAVRAMI BAĞLAMINDA ZİYA GÖKALP’İN VE MEHMET AKİF’İN GÖRÜŞLERİ VE BU GÖRÜŞLERİN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 2024 Feb. 1;7(4):90-109. Available from: https://izlik.org/JA37XR99GY