İnsan için tüm zamanların en önemli kültür alışkanlığı beslenmedir. Beslenme, yerleşik
hayata geçişle birlikte özel alanın sınırları içerisine dâhil edilmiştir. Zamanla, tüm
dünyada dışarıda yeme alışkanlığının kazanılması ile farklı kesimlerin beğeni tercihleri
birbirinden ayrılmıştır. Yemek kültürü, farklı kesimlere hitap eden restoranlarla büyük
şehirlerde varlık göstermiştir. Buralarda yöresel yiyecekleri tercih, başlı başına bir
statü mevzusudur. Kırsal özellikler taşıyan küçük ölçekli kentlerde ise, herkesin içeride
sahipleneceği yerel restoranların varlığı hissedilmektedir. Bu bağlamda Siirt kenti
restoran kültürüyle dikkat çeken örneklerden birini oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı,
bu restoranlardan biri olan Bahattin Büryan Sarayı’nda servisi yapılan büryanın yöresel
yiyecek sayılmasının nedenlerini analiz etmektir. Çalışma nitel araştırma tekniklerinden
olan (yarı yapılandırılmış) görüşmeyi, Siirt kenti restoranlarından biri olan Bahattin
Büryan Sarayı çalışanlarını örneklem kabul ederek incelemeye almıştır.
Çalışmada, büryanın yöresel kültürün özelliklerini taşıdığı ortaya çıkmıştır. Özellikle
büryan ve Bahattin Büryan Sarayı, hem kamusal hem de özel alanın izlerini taşıyarak,
kamusal ile özel alan arasında sahiplenilmiş görünmektedir. Restoranın müşterileri
farklı yaş, cinsiyet, yerleşim yeri, eğitim durumu ve sınıfa sahip kimselerden
oluşmaktadır. Bununla birlikte restoran, farklı illerden ve ülkelerden gelen insanlara
yerelin tanıtılmasında önemli bir aracı görev üstlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Creative Arts and Writing |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 6, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 27 Issue: 107 |
Journal website: https://folkloredebiyat.org
The journal’s publication languages are both English and Turkish. Also despite articles in Turkish, the title, abstract, and keywords are also in English. Turkish articles approved by the reviewers are required to submit an extended summary (750-1000 words) in English.
The journal is indexed by TR-Dizin, Web of Science (ESCI), DOAJ, and many other indexes and datebases.
Within the scope of TR DIZIN 2020 Ethical Criteria and as of the year 2020, studies requiring ethics committee approval must indicate Ethics Committee Approval details (committe-date-issue) in the article’s methods section. With this in mind, we request from our author candidates to edit their article accordingly before sending it to the journal.
Field EdItors
Folklore:
Prof.Dr. Hande Birkalan-Gedik
(Frankfurt University- birkalan-gedik@em.uni.frankfurt.de)
Prof. Dr. Arzu Öztürkmen
(Bosphorus University- ozturkme@boun.edu.tr)
Edebiyat-Literature
Prof. Dr. G. Gonca Gökalp Alpaslan (Hacettepe University - ggonca@
hacettepe.edu.tr)
Prof. Dr. Ramazan Korkmaz
(President, Caucasus University Association- r_korkmaz@hotmail.com)
Antropoloji-Anthropology
Prof. Dr. Akile Gürsoy
(Beykent University - gursoyakile@gmail.com)
Prof.Dr. Serpil Aygün Cengiz
(Ankara University - serpilayguncengiz@gmail.com)
Dil-Dilbilim/Linguistics
Prof.Dr. Aysu Erden
(Maltepe University - aysuerden777@gmail.com)
Prof. Dr. V. Doğan Günay
(Dokuz Eylul University- dogan.gunay@deu.edu.tr)