Research Article
BibTex RIS Cite

FARKLILIĞA AÇILMANIN İMKANI OLARAK JENEOLOJİ: FOUCAULT'UN GÜÇ VE TAHAKKÜM ELEŞTİRİSİ

Year 2017, Issue: 65, 89 - 102, 15.07.2017

Abstract

Genelde Batı düşüncesinin özelde ise söz konusu düşüncenin pratik bir tezahürü olan ahlak anlayışlarının soy kütüğünü çıkararak, hakikat iddiasıyla güç ilişkileri arasındaki bağlantıyı ifşa etme çabasının, Nietzsche felsefesinden itibaren Batı düşüncesinin merkezi tartışmalarından birisi olduğunu söylemek mümkündür. Bu çalışmanın sınırlarını da tayin ettiği şekliyle bu tartışma, hakikat iddialarının nasıl olup da belirli güçlerin çıkarlarına hizmet ettiği ve bu güçlerin hakimiyetindeki bir yaşamı meşrulaştırmak suretiyle farklılıkları baskı altına alıcı bir fonksiyon gördüğü üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bilgi ve hakikat iddialarıyla tahakkümün meşrulaştırılması ve böylece farklılıkların yadsınması meselesi, Foucault’un düşüncelerinin de merkez ilgisini oluşturur. Foucault da, bir Nietzscheci olarak jeneoloji yöntemini modern topluma uygulayarak, modern toplumdaki bilgi-iktidar ilişkisine bağlı tahakküm ilişkilerinin izini sürer.

References

  • Yıldırım, Ali Kemal, 'Edward Said'in Düşüncelerine Eleştirel Bir Bakış' Doğu Batı Oryantalizm 2, İssue: 20, 2002.

GENEALOGY AS POSSIBILITY OF OPENNES TO DIFFERENCE: CRITIQUE OF POWER AND DOMINATION BY FOUCAULT

Year 2017, Issue: 65, 89 - 102, 15.07.2017

Abstract

İt is possible to claim that efforts to reveal the connection between allegations of truth and power relationships by means of establishing a geneology of moral which is the practical embodiment of Western thought in general and the mentioned approach in particular, have become one of the most debated issues in Western philosophy as of Nietzsche. Such discussion , which also constitues the framework of hereby study, concentrates on how the allegations of truth serve in favour of interests of certain powers and as an oppressive function through legitimisation of domination via allegations of knowledge and truht, as well as subsequent disregard of differences, constitutes the central axis of Foucault’s philosophy. As a Nietzschan Foucault applies the method of geneology on the society and traces the relations of domination in connection with knowledge -power relation in modern society.

References

  • Yıldırım, Ali Kemal, 'Edward Said'in Düşüncelerine Eleştirel Bir Bakış' Doğu Batı Oryantalizm 2, İssue: 20, 2002.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Philosophy
Journal Section Research Articles
Authors

Kasım Küçükalp This is me

Publication Date July 15, 2017
Submission Date February 6, 2017
Published in Issue Year 2017 Issue: 65

Cite

APA Küçükalp, K. (2017). GENEALOGY AS POSSIBILITY OF OPENNES TO DIFFERENCE: CRITIQUE OF POWER AND DOMINATION BY FOUCAULT. Felsefe Dünyası(65), 89-102.