Research Article

BİLGİ ÇAĞINDA AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE’DEKİ GİRİŞİMCİLİĞİN KIYASLANMASI

Volume: 4 Number: 1 March 27, 2019
TR EN

BİLGİ ÇAĞINDA AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE’DEKİ GİRİŞİMCİLİĞİN KIYASLANMASI

Abstract

     Gelişen ve hayatımıza etkisi gün geçtikçe artan teknolojik değişiklikler “Bilgi Çağı” kavramını hayatımıza katmıştır. Bilgiye ulaşımı kolaylaştıran enformasyon ve ileri teknolojik iletişim araçları ile başlayan bu çağda değişim çok hızlı gerçekleşmektedir. Bilginin önemi artmakta ve bilgi küresel rekabette belirleyici güç olmaktadır. Bu araştırmada Avrupa Birliği ve Türkiye açısından “Bilgi Çağı”nda KOBİ’lerin, girişimcilerin küresel rekabette öne çıkmak için neler yaptığı kıyaslanacaktır. Türkiye’nin Avrupa Birliği ile inovasyon ve araştırma geliştirme süreçleri konusunda işbirliği içerisinde olması gereklidir. Ayrıca Avrupa Birliği içerisinde bazı teknolojik ve teknik özellikleri ağır basan ülkeler vardır.  Bu ülkelerin rekabet seviyeleri dünya standartlarının üzerindedir. KOBİ’lerin ve girişimcilerin bu ülkelerdeki firmalarla işbirliği içerisinde olmaları karşılıklı fayda sağlayabilir.  İleri teknoloji ihracatı verileri dünyadaki değişime öncülük eden ülkeleri göstermektedir. Bu işbirliği ile ileri teknoloji ihracatı da istenen ve dünyada değişime öncülük eder seviyelere gelecektir. Türkiye’nin yükselen bir inovasyon çabası içinde olduğu görülmektedir. Bu çabanın karşılığını alabilmek için inovatif yatırımların, yeniliğe yönelik temel eğitimlerin ve AR- GE çalışmalarına yapılan yatırımların arttırılması gerekmektedir.

Keywords

References

  1. ADASO (Adana Sanayi ve Ticaret Odası),2016, Dünya Ekonomik Forumu Küresel Rekabetçilik Endeksi 2016-2017 baskısı , Adana: ADASO
  2. ÇATI, Kahraman. (Ed.), (2016). Girişimcilik ve İnovasyon Yönetimi. Ankara: Nobel.
  3. KILINÇ, İzzet, (2016). İnovasyon Yönetimi. Kahraman Çatı (Ed.), Girişimcilik ve İnovasyon Yönetimi içinde (s. 99-134). İstanbul: Nobel.
  4. KÜÇÜKTEKİN, Kevser, (2006), Girişimcilik Politikası ve Avrupa Birliği’nin KOBİ Politikası ve Avrupa Birliği Müktesebatına Uyum Çerçevesinde Türkiye’nin KOBİ Politikası, Yüksek Lisans Tezi, Atılım Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara
  5. ÖZBEK, Haydar, (2013), İnovasyon Göstergeleri Açısından Türkiye’nin Avrupa Birliği Ülkeleri Arasındaki Yeri: Çok Değişkenli İstatistiksel Bir Analiz, Yüksek Lisans Tezi, Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kayseri
  6. ÖZMEN, H.İ. (2016). Girişimcilik Kavramı ve Girişimciliğin Gelişimi. Kahraman Çatı (Ed.), Girişimcilik ve İnovasyon Yönetimi içinde (s. 3-30). İstanbul: Nobel.
  7. TANRISEVER, Nazlı Hezar. (2004), Avrupa Birliği’nde Girişimciliğin Teşvik Edilmesi için İzlenen Politikalar ve Türkiye’deki Politikaların Avrupa Birliği Uygulamalarına Uyumu, Uzmanlık Tezi, Sektörel ve Bölgesel Politikalar Dairesi, Ankara
  8. TOFFLER Alvin (1980). Üçüncü Dalga, Çev. Selim Yeniçeri, İstanbul:Koridor.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Publication Date

March 27, 2019

Submission Date

May 18, 2018

Acceptance Date

March 27, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 4 Number: 1

APA
İşgörücü, M. (2019). BİLGİ ÇAĞINDA AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE’DEKİ GİRİŞİMCİLİĞİN KIYASLANMASI. Finans Ekonomi Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 4(1), 1-14. https://doi.org/10.29106/fesa.424780
AMA
1.İşgörücü M. BİLGİ ÇAĞINDA AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE’DEKİ GİRİŞİMCİLİĞİN KIYASLANMASI. Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2019;4(1):1-14. doi:10.29106/fesa.424780
Chicago
İşgörücü, Mehmet. 2019. “BİLGİ ÇAĞINDA AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE’DEKİ GİRİŞİMCİLİĞİN KIYASLANMASI”. Finans Ekonomi Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 4 (1): 1-14. https://doi.org/10.29106/fesa.424780.
EndNote
İşgörücü M (March 1, 2019) BİLGİ ÇAĞINDA AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE’DEKİ GİRİŞİMCİLİĞİN KIYASLANMASI. Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 4 1 1–14.
IEEE
[1]M. İşgörücü, “BİLGİ ÇAĞINDA AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE’DEKİ GİRİŞİMCİLİĞİN KIYASLANMASI”, Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, vol. 4, no. 1, pp. 1–14, Mar. 2019, doi: 10.29106/fesa.424780.
ISNAD
İşgörücü, Mehmet. “BİLGİ ÇAĞINDA AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE’DEKİ GİRİŞİMCİLİĞİN KIYASLANMASI”. Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 4/1 (March 1, 2019): 1-14. https://doi.org/10.29106/fesa.424780.
JAMA
1.İşgörücü M. BİLGİ ÇAĞINDA AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE’DEKİ GİRİŞİMCİLİĞİN KIYASLANMASI. Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2019;4:1–14.
MLA
İşgörücü, Mehmet. “BİLGİ ÇAĞINDA AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE’DEKİ GİRİŞİMCİLİĞİN KIYASLANMASI”. Finans Ekonomi Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, vol. 4, no. 1, Mar. 2019, pp. 1-14, doi:10.29106/fesa.424780.
Vancouver
1.Mehmet İşgörücü. BİLGİ ÇAĞINDA AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE’DEKİ GİRİŞİMCİLİĞİN KIYASLANMASI. Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2019 Mar. 1;4(1):1-14. doi:10.29106/fesa.424780