Research Article

ANAAKIM TÜRK KOMEDİ SİNEMASINDA STEREOTİP OLGUSU “MAHSUN KIRMIZIGÜL’ÜN FİLMLERİNDE STEREOTİP VE KLİŞELERİN ANALİZİ”

Volume: 32 Number: 2 May 24, 2022
TR EN

ANAAKIM TÜRK KOMEDİ SİNEMASINDA STEREOTİP OLGUSU “MAHSUN KIRMIZIGÜL’ÜN FİLMLERİNDE STEREOTİP VE KLİŞELERİN ANALİZİ”

Abstract

Bu çalışmada, Türk sinemasının çoğu zaman eleştiri konusu olan ve filmleriyle geniş kitlelerin beğenisini kazanan, anaakımın oyuncusu ve yönetmenlerinden biri olan Mahsun Kırmızıgül’ün filmlerinin söylemsel bir analizi yapılmıştır. Stereotip ve klişe kavramlarından hareketle; Kırmızıgül’ün gerçekçilik, teknik kullanım, kişisel stil ve içsel anlamın endüstriyel sinemayla olan ilişkisinin analizi yapılmıştır. Bu analizde Kırmızıgül’ün filmlerinde teknik ve sinematografik yaratıcılığı, kişisel stilinin varlığı bakımından film dilinin nitelikleri, sinemasında ürettiği içsel anlam, mekân, karakter ve temasal nitelikler, filmlerinin toplumsal gerçekçiliği yansıtma biçimi, stereotiplerin ve klişelerin nasıl kullanıldığının söylemsel analizi yapılmıştır. Sırasıyla Beyaz Melek, Güneşi Gördüm, New York’ta Beş Minare, Mucize 1, Mucize 2: Aşk filmlerinin örnekleminde ele alınmıştır. Kırmızıgül’ün filmlerine, söylemsel olarak yaklaşılan bu çalışmanın en temel noktası, toplumda tartışma konusu olan farklı kimliklere odaklanma çabası olduğu söylenebilir. Kırmızıgül’ün filmlerinde basmakalıp (stereotype) yargılar, bazı grupların (ırksal, cinsel, etnik, dini, mesleki, vs) üyesi olan insanların neye benzedikleri konusu aşırı basitleştirilmekte, inanç ya da bir düşünce, insanlara ilişkin bazı kimlikleri kesin kategorilere ayırarak sunumu yapılmaktadır. Kırmızıgül filmlerinde, toplumun kimlikleri ve kalıp yargılarını melodram, dram ve komedinin türlerinin yoğun bir şekilde kullanılması, anaakım Türk sinemasının teknik klişelerinden ve stereotiplerinden beslenerek, sinemanın endüstrileşen eğlence anlayışıyla birer ticari nesneye dönüştürmüştür.

Keywords

References

  1. Adorno, T. W. (2012). Mınima Moralia (Sakatlanmış Yaşamdan Yansımalar). (Çev. Orhan Koçak-Ahmet Doğukan), İstanbul: Metis Yayınları.
  2. Adorno, T. W.-Horkhaimer, M. (2010). Aydınlanmanın Diyalektiği. (Çev. Nihat Ülner- Elif Öztarhan Karadoğan), İstanbul: Kabalcı Yayınları.
  3. Akbulut, H. (2012). Yeşilçam’dan Yeni Türk Sinemasına “Melodramatik İmgelem”. İstanbul: Hayalperest Yayınları.
  4. Alver, K. (2017). Taşra Halleri. Ed. Köksal Alver, Konya: Çizgi Yayınları, 9-27.
  5. Aronson, E.,Wilson T. D. and Akert R. M. (2012). Sosyal Psikoloji. (Çev. Okhan Gündüz), İstanbul: Kaknüs Yayınları, 743-814.
  6. Berger, A. A. (2012). Kültür Eleştirisi( Kültür Kavramlarına Giriş). (Çev. Özgür Emir), İstanbul: Pinhan Yayınları.
  7. Benjamin, W. (2016). Pasajlar. (Çev: Ahmet Cemal), İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  8. Bilgin, N. (2003). Sosyal Psikoloji Sözlüğü (Kavramlar, Yaklaşımlar). Ankara: Bağlam Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

May 24, 2022

Submission Date

December 9, 2021

Acceptance Date

May 5, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 32 Number: 2

APA
Kaçar, F. (2022). ANAAKIM TÜRK KOMEDİ SİNEMASINDA STEREOTİP OLGUSU “MAHSUN KIRMIZIGÜL’ÜN FİLMLERİNDE STEREOTİP VE KLİŞELERİN ANALİZİ”. Firat University Journal of Social Sciences, 32(2), 685-698. https://doi.org/10.18069/firatsbed.1034724
AMA
1.Kaçar F. ANAAKIM TÜRK KOMEDİ SİNEMASINDA STEREOTİP OLGUSU “MAHSUN KIRMIZIGÜL’ÜN FİLMLERİNDE STEREOTİP VE KLİŞELERİN ANALİZİ.” Firat University Journal of Social Sciences. 2022;32(2):685-698. doi:10.18069/firatsbed.1034724
Chicago
Kaçar, Ferhat. 2022. “ANAAKIM TÜRK KOMEDİ SİNEMASINDA STEREOTİP OLGUSU ‘MAHSUN KIRMIZIGÜL’ÜN FİLMLERİNDE STEREOTİP VE KLİŞELERİN ANALİZİ’”. Firat University Journal of Social Sciences 32 (2): 685-98. https://doi.org/10.18069/firatsbed.1034724.
EndNote
Kaçar F (May 1, 2022) ANAAKIM TÜRK KOMEDİ SİNEMASINDA STEREOTİP OLGUSU “MAHSUN KIRMIZIGÜL’ÜN FİLMLERİNDE STEREOTİP VE KLİŞELERİN ANALİZİ”. Firat University Journal of Social Sciences 32 2 685–698.
IEEE
[1]F. Kaçar, “ANAAKIM TÜRK KOMEDİ SİNEMASINDA STEREOTİP OLGUSU ‘MAHSUN KIRMIZIGÜL’ÜN FİLMLERİNDE STEREOTİP VE KLİŞELERİN ANALİZİ’”, Firat University Journal of Social Sciences, vol. 32, no. 2, pp. 685–698, May 2022, doi: 10.18069/firatsbed.1034724.
ISNAD
Kaçar, Ferhat. “ANAAKIM TÜRK KOMEDİ SİNEMASINDA STEREOTİP OLGUSU ‘MAHSUN KIRMIZIGÜL’ÜN FİLMLERİNDE STEREOTİP VE KLİŞELERİN ANALİZİ’”. Firat University Journal of Social Sciences 32/2 (May 1, 2022): 685-698. https://doi.org/10.18069/firatsbed.1034724.
JAMA
1.Kaçar F. ANAAKIM TÜRK KOMEDİ SİNEMASINDA STEREOTİP OLGUSU “MAHSUN KIRMIZIGÜL’ÜN FİLMLERİNDE STEREOTİP VE KLİŞELERİN ANALİZİ”. Firat University Journal of Social Sciences. 2022;32:685–698.
MLA
Kaçar, Ferhat. “ANAAKIM TÜRK KOMEDİ SİNEMASINDA STEREOTİP OLGUSU ‘MAHSUN KIRMIZIGÜL’ÜN FİLMLERİNDE STEREOTİP VE KLİŞELERİN ANALİZİ’”. Firat University Journal of Social Sciences, vol. 32, no. 2, May 2022, pp. 685-98, doi:10.18069/firatsbed.1034724.
Vancouver
1.Ferhat Kaçar. ANAAKIM TÜRK KOMEDİ SİNEMASINDA STEREOTİP OLGUSU “MAHSUN KIRMIZIGÜL’ÜN FİLMLERİNDE STEREOTİP VE KLİŞELERİN ANALİZİ”. Firat University Journal of Social Sciences. 2022 May 1;32(2):685-98. doi:10.18069/firatsbed.1034724

Cited By