Research Article

YENİ BİR ONTOLOJİNİN İMKÂNI: MEILLASSOUX’NUN SIRADIŞI MUTLAĞI

Number: 41 September 15, 2025
EN TR

YENİ BİR ONTOLOJİNİN İMKÂNI: MEILLASSOUX’NUN SIRADIŞI MUTLAĞI

Öz

“21. yüzyılın insan-merkezcilikten uzak yeni bir paradigmaya ihtiyacı var!” Birçoğumuzun bir çırpıda onaylayacağı bu söylem, arka planda asli bir ontolojik dönüşüm gerektirir. Bu incelemede, böylesi bir dönüşüme giden yoldaki temel ontolojik düğümü; yani insan-merkezciliği aşma imkânını ele alacağım. Bu uğurda naif realist bir ön kabulden (insandan bağımsız bir gerçek vardır) fazlasına ihtiyaç duyulduğu, Meillassoux’nun korelasyonculuk (varlığın düşünceyle bir-aradalığı) eleştirisi üzerinden ortaya konacaktır. Meillassoux, bu eleştiri vasıtasıyla, mutlaksızlaştırılmış düşüncenin içinden yeni bir mutlaklık inşa etmeyi dener ve korelasyonun sınırlarını içeriden dışarıya aşacak, çifte olumsuzluk temelli bir hamleye başvurur: Korelasyoncu tezin aksinin imkânsız olmayışı – veya olumsallığın zorunluluğu. Bu modal çerçeveden hareketle, ben de onun sistemindeki radikal yeniliği ve temelde de yeni bir ontolojinin anlamını sorgulayacağım. Araştırmama son derece eski bir tartışmadan, yani hiçten yaratım (creatio ex nihilo) öğretisinden başlayarak sonrasında Meillassoux’nun hiçten beliriş (ex nihilo zuhur) fikriyle gelen kopuşa odaklanacağım. Amacım, yeni bir ontoloji fikrini, imlediği kopuş ve devrimci nitelik bakımından, ex nihilo zuhur –yani Hiperkaotik Zaman’ın olanaklarından sebepsizce belirme– ve bunun yol açtığı sıradışı mutlaklık fikriyle beraber okumak.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Anderson, Gary A. “Creatio ex nihilo and the Bible.” İçinde Creation ex nihilo: Origins, Development, Contemporary Challenges. Editörler Gary A. Anderson ve Markus Bockmuehl, 15-35. Notre Dame, Indiana: University of Notre Dame Press, 2018.
  2. Augustinus. İtiraflar. Çeviren Çiğdem Dürüşken. İstanbul: Kabalcı, 2010.
  3. Barad, Karen. “Posthumanist Performativity: Toward an Understanding of How Matter Comes to Matter.” Signs 28, no. 3, Gender and Science: New Issues (Spring 2003): 801-831.
  4. Bennett, Jane. Vibrant Matter: A Political Ecology of Things. Durham: Duke University Press, 2010.
  5. Brassier, Ray. Nihil Unbound: Enlightenment and Extinction. Basingstoke: Palgrave Macmillan, 2007.
  6. Combes, Muriel. Simondon ve Bireyötesi Felsefesi. Çev. Nehir Evin. İzmir: Livera, 2024.
  7. DeLanda, Manuel. “Assemblages and Human History.” İçinde Assemblage Theory, 9–50. Edinburgh University Press, 2016.
  8. Gazzâli. Filozofların Tutarsızlığı. Çeviren Bekir Sadaki. İstanbul: Ahsen Yayınları, 2002.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

21st Century Philosophy

Journal Section

Research Article

Publication Date

September 15, 2025

Submission Date

June 29, 2025

Acceptance Date

August 19, 2025

Published in Issue

Year 2025 Number: 41

Chicago
Mandalinci, Maya. 2025. “YENİ BİR ONTOLOJİNİN İMKÂNI: MEILLASSOUX’NUN SIRADIŞI MUTLAĞI”. FLSF Felsefe Ve Sosyal Bilimler Dergisi, nos. 41: 33-64. https://doi.org/10.53844/flsf.1729691.

Starting from 2024, our journal will be published in 3 issues as two regular and one special issues. These issues will be published In May (regular issue), September (special issue) and December (regular issue).

Only articles within the scope of the file will be included in our special issue. 

Thank you for your attention.