Research Article

BENJAMIN, FOUCAULT VE HETEROTOPYA

Volume: 13 Number: 26 December 29, 2018
TR EN

BENJAMIN, FOUCAULT VE HETEROTOPYA

Öz

Bu makalede amacım, Michel Foucault’nun mekân felsefesinin en önemli kavramı olan heterotopya düşüncesiyle Walter Benjamin’in Pasajlar yapıtında Paris pasajlarına dair incelemeleri arasında bir yakınlığın olup olmadığını soruşturmak olacak. Foucault heterotopyalara farklı bir yaşam deneyimi sunmak, sahip olduğumuz ideolojik mitosları yıkmak gibi bir misyon atfeder. Benjamin de benzer biçimde Paris’teki pasajların XIX. yüzyılda insanlara şehri farklı bir biçimde deneyimleme olanağı sağladığını söyler. Pasajlar, o dönem için Paris deneyiminin olanaklılık koşulu hâline gelmiştir. Yazımın temel konusu, bu iki farklı ekolden düşünürün mekân kavrayışlarının buluşma noktalarına dikkat çekmek olacak.

Anahtar Kelimeler

References

  1. ADORNO Theodor ve HORKHEIMER Max, Aydınlanmanın Diyalektiği, çev. Nihat Ülner-Elif Ö. Karadoğan, İstanbul: Kabalcı, 2010.
  2. ALTHUSSER, Louis, Felsefi ve Siyasi Yazılar-Cilt 6, çev. Yağmur Ceylan Uslu, İstanbul: İthaki, 2012.
  3. ALTHUSSER, Louis, Marx İçin, çev. Işık Ergüden, İstanbul: İthaki, 2002.
  4. BENJAMIN, Walter, Pasajlar, çev. Ahmet Cemal, İstanbul: YKY, 2013.
  5. BENJAMIN, Walter, Son Bakışta Aşk, Haz. Nurdan Gürbilek, İstanbul: Metis, 2001.
  6. BENJAMIN, Walter, Tek Yön, çev. Tevfik Turan, İstanbul: YKY, 2011.
  7. CUSHING, James T., Fizikte Felsefi Kavramlar 1, çev. B. Özgür Sarıoğlu, İstanbul: Sabancı Ün. Yay., 2010.
  8. FOUCAULT, Michel, “Başka Mekânlara Dair”, Özne ve İktidar, Seçme Yazılar 2, çev. Işık Ergüden-Osman Akınhay, İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 2005.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Philosophy

Journal Section

Research Article

Authors

Publication Date

December 29, 2018

Submission Date

September 27, 2018

Acceptance Date

December 29, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 13 Number: 26

Chicago
Karaman, Yasin. 2018. “BENJAMIN, FOUCAULT VE HETEROTOPYA”. FLSF Felsefe Ve Sosyal Bilimler Dergisi 13 (26): 267-86. https://izlik.org/JA33PJ53WF.

Starting from 2024, our journal will be published in 3 issues as two regular and one special issues. These issues will be published In May (regular issue), September (special issue) and December (regular issue).

Only articles within the scope of the file will be included in our special issue. 

Thank you for your attention.