Research Article

ŞAMANİK ŞEFLERDEN GASTRONOMİK ŞEFLERE VARLIĞIN MİDEYE İNDİRİLMESİ

Number: 30 December 10, 2020
EN TR

ŞAMANİK ŞEFLERDEN GASTRONOMİK ŞEFLERE VARLIĞIN MİDEYE İNDİRİLMESİ

Öz

Arkaik dönemin şamanik şeflerinden çağdaş dünyanın sanal imgelerini besleyen şeflere uzanan metnin ana teması en ilkel duygu olan açlık ve bunun giderilmesine dayanmaktadır. Buradaki açlık yalnızca fiziksel değil, duygusal ve varlıksal bir yapı da sergilemektedir. Potlaçlarla başlayan ve şamanik büyülerin varlığı kutsayan büyülü karışımlarıyla bir temsile dönüşen süreç, çağdaş dünyada kosmosun kendini tabaklarda göstermesiyle devam etmektedir. Şefler, ister gastronomik ister şamanik unsurları yansıtmakta olsunlar; temel olan kendi ayrık dünyaları içinde dışsal ve gündelik ötekilerin yorumlarına açık olmalarıdır. Hastalıklar karşısında toplumsal anlamda anlaşılmaz olan şamanın devası, açlık karşısında şaşırtıcı unsurları bir araya getiren şeflerin yemekleri yalnızca bir amaca hizmet etmektedir. Mideye indirilen lokmalar, bulunan devalar, vahşet ve kirlenmeyle açığa çıkan hazırlık süreci sonunda oluşan temiz ve kutsal yapılar; seremonilerden tabaklara uzanan bir düzlemde yalnızca bir şeyi ispat etmektedir: Varlığı boşluğa düşmekten kurtarmak ve her an onaylamak.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Aria, M. – Bellanca, N. (2012). “The Four Figures of Gift: Kula, Potlach, Dan and Hau”, Dipartimento di Science Economiche Universita degli Studi di Firenze Working Paper Series, No: 21.
  2. Arppe, T. (2009). “Sorcerer’s Apprencites and the ‘Will to Figuration’: The Ambiguous Heritage of the Collège de Sociologie”, Theory, Culture & Society, 26: 117. Aydın, M.S. (2009). Sanat İçin Yemek, Yemek İçin Sanat, Hacettepe Üniversitesi Sanatta Yeterlik Tezi, Ankara.
  3. Bataille, (1995). Encyclopedia Acephalica, Atlas Press, London.
  4. Bataille, G. (1988). The Accursed Share: An Essay on General Economy, çev. Robert Hurley, New York: Zone Books.
  5. Beşirli, H. (2010). “Yemek, Kültür ve Kimk”, Milli Folklor, Sayı 87.
  6. Boghini, A. (2016). “Hunger”, Encyclopedia of Food and Agricultural Ethics, Springer Science + Business Media B.V. Referans7 Corr, R. (2002). “Reciprocity, Communion, and Sacrifice: Food in Andean Ritual and Social Life”, Food & Foodways, 10.
  7. Dietler, M. (2011). “Feasting and Fasting”, ed. by Timothy Insoll, The Oxford Handbook of the Archeology of Ritual and Religion.
  8. Direk, Z. (2020). “Bataille: Tarih, Egemenlik ve Çöp”, (online), 20.09.2020 https://noktahaberyorum.com/bataille-tarih-egemenlik-ve-cop-zeynep-direk.html#.X2YklWgzZPY

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Philosophy

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 10, 2020

Submission Date

September 20, 2020

Acceptance Date

November 8, 2020

Published in Issue

Year 2020 Number: 30

Chicago
Derin, Özlem. 2020. “ŞAMANİK ŞEFLERDEN GASTRONOMİK ŞEFLERE VARLIĞIN MİDEYE İNDİRİLMESİ”. FLSF Felsefe Ve Sosyal Bilimler Dergisi, nos. 30: 397-417. https://izlik.org/JA37KD88CX.

Starting from 2024, our journal will be published in 3 issues as two regular and one special issues. These issues will be published In May (regular issue), September (special issue) and December (regular issue).

Only articles within the scope of the file will be included in our special issue. 

Thank you for your attention.