Research Article

Başarı Sırası Sınırlamasının Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans Programı Kontenjanlarına Etkisi ve Adayların Programı Tercih Etme Nedenlerinin İncelenmesi

Volume: 2 Number: 1 January 30, 2019
TR

Başarı Sırası Sınırlamasının Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans Programı Kontenjanlarına Etkisi ve Adayların Programı Tercih Etme Nedenlerinin İncelenmesi

Abstract

Bu çalışmada 2017 yılından itibaren Eğitim Fakültelerinin tercihinde baraj sınırlamasının getirilmesinin Fen Bilgisi Öğretmenliği Programı (FBÖLP) kontenjanlarını nasıl etkilediği ele alınmış ve böylece programlar tercih edilme durumlarına göre sıralanmıştır. Bu çerçevede çalışmada tarama yöntemi tercih edilmiştir. Çalışmanın örneklemini 2017 yılında yapılan sınav ile Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi FBÖLP’e yerleşmeye hak kazanan 93 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak dokumanlar ve açık uçlu sorulardan oluşan bir anket kullanılmıştır. Veriler her bir araştırma problemi çerçevesinde kodlanmış, temalar oluşturulmuş ve frekanslar değerleri tablo ve grafikler eşliğinde sunulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre, taban puanı uygulaması nedeni ile FBÖLP kontenjanlarının yaklaşık yarısının boş kaldığı anlaşılmıştır. FBÖLP öğrencilerinin üniversite ismi veya üniversitenin bulunduğu şehir gibi çevresel faktörlere göre seçim yaptığı buna karşılık programın niteliği, öğretim üyesi özellikleri ve iş olanakları gibi faktörlere çok az oranda vurgu yaptığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca meslek seçiminde dışsal faktörlerin içsel faktörlerden daha ön planda olduğu anlaşılmıştır. 

Keywords

References

  1. Atav, E. ve Altunoğlu, B. D. (2013). Meslek ve alan seçiminde motivasyon ölçeğinin Türkçe formunun geçerlik ve güvenirlik çalışması. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28(2), 58-70.
  2. Çermik, H., Şahin, A. ve Doğan, B. (2017). Sınıf öğretmen adaylarının meslek tercih algıları: Değişimin boylamsal çözümlemesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 32(3), 643-658.
  3. Ekinci, N. (2017). Öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleği ve alan seçiminde etkili olan motivasyonel etkenler. İlköğretim Online, 16(2), 394-405.
  4. Ishak, N. M., and Abu Bakar, A. Y. (2012). Qualitative data management and analysis using NVivo: An approach used to examine leadership qualities among student leaders. Education Research Journal, 2(3), 94-103.
  5. Kaptan, S. (1998). Bilimsel araştırma ve istatistik teknikleri. Ankara: Tekışık Web Ofset Tesisleri.
  6. Landis, J. R., and Koch, G. G. (1977). The Measurement of observer agreement for categorical data. Biometrics, 33(1), 159-174.
  7. MEB. (2016). Uluslararası öğrenci değerlendirme programı PISA 2015 ulusal raporu. 1 Ocak 2017 tarihinde adresinden erişildi.
  8. ÖSYM. (2017a). 2017 Öğrenci seçme ve yerleştirme sistemi (ÖSYS) yükseköğretim programları ve kontenjanları kılavuzu. 18 Nisan 2018 tarihinde adresinden erişildi.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

İbrahim Özcan This is me

Publication Date

January 30, 2019

Submission Date

July 8, 2019

Acceptance Date

July 26, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 2 Number: 1

APA
Aydın, M., & Özcan, İ. (2019). Başarı Sırası Sınırlamasının Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans Programı Kontenjanlarına Etkisi ve Adayların Programı Tercih Etme Nedenlerinin İncelenmesi. Fen Matematik Girişimcilik Ve Teknoloji Eğitimi Dergisi, 2(1), 46-59. https://izlik.org/JA24UY58TF
AMA
1.Aydın M, Özcan İ. Başarı Sırası Sınırlamasının Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans Programı Kontenjanlarına Etkisi ve Adayların Programı Tercih Etme Nedenlerinin İncelenmesi. Fen Matematik Girişimcilik ve Teknoloji Eğitimi Dergisi. 2019;2(1):46-59. https://izlik.org/JA24UY58TF
Chicago
Aydın, Miraç, and İbrahim Özcan. 2019. “Başarı Sırası Sınırlamasının Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans Programı Kontenjanlarına Etkisi Ve Adayların Programı Tercih Etme Nedenlerinin İncelenmesi”. Fen Matematik Girişimcilik Ve Teknoloji Eğitimi Dergisi 2 (1): 46-59. https://izlik.org/JA24UY58TF.
EndNote
Aydın M, Özcan İ (January 1, 2019) Başarı Sırası Sınırlamasının Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans Programı Kontenjanlarına Etkisi ve Adayların Programı Tercih Etme Nedenlerinin İncelenmesi. Fen Matematik Girişimcilik ve Teknoloji Eğitimi Dergisi 2 1 46–59.
IEEE
[1]M. Aydın and İ. Özcan, “Başarı Sırası Sınırlamasının Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans Programı Kontenjanlarına Etkisi ve Adayların Programı Tercih Etme Nedenlerinin İncelenmesi”, Fen Matematik Girişimcilik ve Teknoloji Eğitimi Dergisi, vol. 2, no. 1, pp. 46–59, Jan. 2019, [Online]. Available: https://izlik.org/JA24UY58TF
ISNAD
Aydın, Miraç - Özcan, İbrahim. “Başarı Sırası Sınırlamasının Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans Programı Kontenjanlarına Etkisi Ve Adayların Programı Tercih Etme Nedenlerinin İncelenmesi”. Fen Matematik Girişimcilik ve Teknoloji Eğitimi Dergisi 2/1 (January 1, 2019): 46-59. https://izlik.org/JA24UY58TF.
JAMA
1.Aydın M, Özcan İ. Başarı Sırası Sınırlamasının Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans Programı Kontenjanlarına Etkisi ve Adayların Programı Tercih Etme Nedenlerinin İncelenmesi. Fen Matematik Girişimcilik ve Teknoloji Eğitimi Dergisi. 2019;2:46–59.
MLA
Aydın, Miraç, and İbrahim Özcan. “Başarı Sırası Sınırlamasının Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans Programı Kontenjanlarına Etkisi Ve Adayların Programı Tercih Etme Nedenlerinin İncelenmesi”. Fen Matematik Girişimcilik Ve Teknoloji Eğitimi Dergisi, vol. 2, no. 1, Jan. 2019, pp. 46-59, https://izlik.org/JA24UY58TF.
Vancouver
1.Miraç Aydın, İbrahim Özcan. Başarı Sırası Sınırlamasının Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans Programı Kontenjanlarına Etkisi ve Adayların Programı Tercih Etme Nedenlerinin İncelenmesi. Fen Matematik Girişimcilik ve Teknoloji Eğitimi Dergisi [Internet]. 2019 Jan. 1;2(1):46-59. Available from: https://izlik.org/JA24UY58TF