ÖZBEK HALK KÜLTÜRÜNDE DOĞUM İLE İLGİLİ PRATİKLER
Abstract
Bu makalede, A. Arnold van Gennep tarafından 1909 yılında ortaya atılan “Geçiş Ritleri”nden kısaca bahsedilecek ve geçiş ritlerinin başlangıcı olarak kabul edilen doğum ritleri ele alınacaktır. İnsanlığın mutluluk kaynağı olarak gördüğü doğum, toplumsal yaşama dair atılan ilk adımdır. Bu adamın her aşaması, bireyler tarafından kutsal kabul edilmektedir. Dolayısıyla da bu kutsalın her aşamasına çeşitli pratikler inşa edilmiştir.
Uşak Üniversitesinde öğrenim gören Özbek öğrencilerin aileleriyle Özbeklerin doğum âdetleri hakkında yapılan derlemelerden elde edilen veriler bu çalışmada incelenecektir. Bu noktada çalışmanın amacı Özbek Türklerinin doğum âdetleri içinde yer alan ritüelleri tespit edip bir değerlendirme yapmaktır.
Keywords
References
- Boratav, P. N. (1994). 100 Soruda Türk Folkloru, Ankara: Gerçek Yayınevi.Ergin, Muharrem. (1997). Dede Korkut Kitabı, Ankara: TDK Yayınları.Eroğlu, Ahmet Hikmet. (2017). Halk İnanışları, Ankara: Grafiker Yayınları.Örnek, Sedat Veyis. (1971). Etnoloji Sözlüğü, Ankara: DTCF Yayınları.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
April 25, 2018
Submission Date
March 27, 2018
Acceptance Date
April 10, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 1 Number: 1