Other

Babaların Çocuk Bakımına Katılımında Kendi Annelerinin Etkisi Üzerine Bir Çalışma: Sakarya İli Örneği

Volume: 2 Number: 1 April 25, 2019
TR

Babaların Çocuk Bakımına Katılımında Kendi Annelerinin Etkisi Üzerine Bir Çalışma: Sakarya İli Örneği

Abstract

Sosyoloji biliminde yeni sayılabilecek bir çalışma alanı olan erkeklik ve babalık üzerine yapılan araştırmalarda, babaların babalık rolünü algılamalarına ve bu algının pratiklere dönüşmesine etki eden pek çok farklı faktörden söz edilebilir. Bu faktörler arasında toplumsal cinsiyet kalıpları en başta sayılmakla beraber, toplumsal cinsiyet rollerinin aile içindeki dağılımı, bireyin doğumundan itibaren içselleştirdiği bir süreci başlatmaktadır. Söz konusu babalık olunca, bireylerin kendi babaları ile olan ilişkilerine ağırlıklı olarak odaklanılsa da erkek çocuğunun kendi kimliğini inşa etmesinde ve bu kimliğin kabul görmesi ya da reddedilmesinde annenin rolünün yadsınamaz olduğu bir gerçektir. Bu makalede, baba olmuş erkeklerin, çocukluklarında kendi anneleri ile ilişkilerinin toplumsal cinsiyet çerçevesinde nasıl şekillendiği, annelerin, erkek çocuklarının babalık algısına nasıl etki ettiği ve bugün ortaya koydukları babalık davranışlarının temelinin çocuklukta babayla birlikte anne tarafından nasıl atıldığı ele alınmıştır.

Çalışma kapsamında Sakarya ilinde yaşayan 10 ayrı erkek katılımcı ile görüşülmüş ve yüz yüze mülakatlar yapılmıştır. Görüşme sonucunda elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle açıklanmıştır.

 

Keywords

References

  1. Akgül Gök, F. (2013). Evli Kadın ve Erkeklerin Toplumsal Cinsiyet Rolleriyle İlgili Algılarının Aile İşlevlerine Yansıması. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Hizmet Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi.
  2. Altuntaş, O., & Altınova, H. (2015). Toplumsal Cinsiyet Algısı İle Sosyo-Ekonomik Değişkenler Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi. Turkish Studies International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 10(6).
  3. Bal, S. (2014). İlk Kez Babalık Deneyimi Yaşayan Erkeklerin Bebek Bakımına Katılmaya İlişkin Görüşleri ve Bakıma Katılma Durumları. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Programı Yüksek Lisans Tezi.
  4. Baloğlu , N., & Bulut, M. (2015). Aile Liderliği. Uluslararası Avrasya Sosyal Bilimler Dergisi, 6(18).
  5. Barutçu, A. (2013). Türkiye'de Erkeklik İnşasının Bedensel ve Toplumsal Aşamaları. Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi.
  6. Barutçu, A., & Hıdır, N. (2016). Türkiye’de Babalığın Değişen Rolleri: (Pro)Feminist Babalar. Fe Dergi: Feminist Eleştiri, 8(2), 40-41.
  7. Belek Erşen, U. (2015). Farklı Sosyal Kategorilerden Kadınların Toplumsal Cinsiyet Algıları. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı Doktora Tezi.
  8. Bilen, M. (1994). Ailede Toplumsallaşma. S. Koç içinde, Aile Ve Eğitim (s. 63). Ankara: Türk Eğitim Derneği.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Other

Publication Date

April 25, 2019

Submission Date

March 14, 2019

Acceptance Date

April 25, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 2 Number: 1

APA
Eroğlu Tepe, E. (2019). Babaların Çocuk Bakımına Katılımında Kendi Annelerinin Etkisi Üzerine Bir Çalışma: Sakarya İli Örneği. Folklor Akademi Dergisi, 2(1), 121-140. https://izlik.org/JA69MP68KY
AMA
1.Eroğlu Tepe E. Babaların Çocuk Bakımına Katılımında Kendi Annelerinin Etkisi Üzerine Bir Çalışma: Sakarya İli Örneği. Folklor Akademi Dergisi. 2019;2(1):121-140. https://izlik.org/JA69MP68KY
Chicago
Eroğlu Tepe, Elif. 2019. “Babaların Çocuk Bakımına Katılımında Kendi Annelerinin Etkisi Üzerine Bir Çalışma: Sakarya İli Örneği”. Folklor Akademi Dergisi 2 (1): 121-40. https://izlik.org/JA69MP68KY.
EndNote
Eroğlu Tepe E (April 1, 2019) Babaların Çocuk Bakımına Katılımında Kendi Annelerinin Etkisi Üzerine Bir Çalışma: Sakarya İli Örneği. Folklor Akademi Dergisi 2 1 121–140.
IEEE
[1]E. Eroğlu Tepe, “Babaların Çocuk Bakımına Katılımında Kendi Annelerinin Etkisi Üzerine Bir Çalışma: Sakarya İli Örneği”, Folklor Akademi Dergisi, vol. 2, no. 1, pp. 121–140, Apr. 2019, [Online]. Available: https://izlik.org/JA69MP68KY
ISNAD
Eroğlu Tepe, Elif. “Babaların Çocuk Bakımına Katılımında Kendi Annelerinin Etkisi Üzerine Bir Çalışma: Sakarya İli Örneği”. Folklor Akademi Dergisi 2/1 (April 1, 2019): 121-140. https://izlik.org/JA69MP68KY.
JAMA
1.Eroğlu Tepe E. Babaların Çocuk Bakımına Katılımında Kendi Annelerinin Etkisi Üzerine Bir Çalışma: Sakarya İli Örneği. Folklor Akademi Dergisi. 2019;2:121–140.
MLA
Eroğlu Tepe, Elif. “Babaların Çocuk Bakımına Katılımında Kendi Annelerinin Etkisi Üzerine Bir Çalışma: Sakarya İli Örneği”. Folklor Akademi Dergisi, vol. 2, no. 1, Apr. 2019, pp. 121-40, https://izlik.org/JA69MP68KY.
Vancouver
1.Elif Eroğlu Tepe. Babaların Çocuk Bakımına Katılımında Kendi Annelerinin Etkisi Üzerine Bir Çalışma: Sakarya İli Örneği. Folklor Akademi Dergisi [Internet]. 2019 Apr. 1;2(1):121-40. Available from: https://izlik.org/JA69MP68KY