Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

VİRGİNYA WOLF ve JAMES JOYS ÜZERİNE BİR MUKAYESELİ EDEBİYAT ÇALIŞMASI

Yıl 2022, Cilt: 5 Sayı: 1, 13 - 28, 23.04.2022
https://doi.org/10.55666/folklor.1069572

Öz

Dünya üzerinde var olan ülkelerin birbirlerinin etkilemesi kadar doğal bir şey olamaz. Hele iletişimin bu kadar hızlı olduğu hatta dünyanın küçük bir köy haline geldiği zamanımızda bu etkilenmenin daha da hızlı olduğu inkâr edilemez bir gerçektir. Her ne kadar İngiltere ve İrlanda gibi birbirine çok yakın hatta yan yana iki ülkede doğup büyümelerine rağmen Virgnia Woolf ile James Joyce’un da birbirlerini etkiledikleri yönler olabilir. Olması da son derece doğaldır. Bu etkileşim bazen tek taraflı olabildiği gibi bazen de karşılıklı olarak gerçekleşebilmektedir.
Burada tespit edilemeyen unsur ise birbirlerini etkileme oranlarının ne seviyede olduğudur. Çünkü sosyal bilimler alanında bu etkileşimim/etkilenmenin hangi boyutlarda olduğunu ölçebilecek bir sistem henüz keşfedilmemiştir. Fakat her iki tarafın gerek eser gerekse üslup olarak etkilenmesi, ortaya koydukları metinler veya yaşadıkları hayatları üzerinden bulunabilir.
Benzer bir kültür coğrafyasında bulunmalarına rağmen bu iki yazarın kişiliklerinde olduğu gibi edebiyat anlayışlarında veya edebiyata bakışlarında farklı yönleri de vardır. Bu çalışmada birbirine çok yakın iki ülke ve iki kültürde yetişmiş ve yaşamış olan bu yazarların benzer ve farklı yönleri üzerinde duruldu. Bu benzerlikler ve farklılıklar anlatıldıktan sonra sonuç bölümüyle ve devamında yer alan kaynaklar kısmı ile çalışmaya son verildi. Mukayeseli edebiyat çalışmalarına katkısı olması hedeflendi.

Kaynakça

  • Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Özdemir Doç. Dr. Ahmet Uslu
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Abdullah Acehan 0000-0002-3867-978X

Yayımlanma Tarihi 23 Nisan 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Acehan, A. (2022). VİRGİNYA WOLF ve JAMES JOYS ÜZERİNE BİR MUKAYESELİ EDEBİYAT ÇALIŞMASI. Folklor Akademi Dergisi, 5(1), 13-28. https://doi.org/10.55666/folklor.1069572