Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Mikroçoğaltımla Üretilmiş Fesleğenin (Ocimum basilicum L.) Tepsili Kurutucuda Kuruma Karakteristiğinin Belirlenmesi

Yıl 2019, , 545 - 550, 27.09.2019
https://doi.org/10.35234/fumbd.580212

Öz

Bu çalışmada mikroçoğaltım ile in vitro ortamda elde edilen, tıbbi ve aromatik öneme sahip Ocimum basilicum L. türüne ait bitki örneklerinin tepsili kurutucuda kuruma karakteristiği incelenmiştir. Tarımsal ürünlerin hasat sonrası işlemlerinin başında kurutma gelmektedir. Özellikle tıbbi ve aromatik öneme sahip olan bitkiler kurutma proseslerine tabi tutulmaktadır. Endüstriyel proseslerde kurutucu olarak tepsili kurutucu yaygın olarak kullanılmaktadır. Deneyler 3 farklı sıcaklık (30-50 °C) ve 3 farklı akış hızında (0.5-1.5 m/s) 3 tekrarlı olacak şekilde gerçekleştirilmiştir. Deneyler sonucunda, mikroçoğaltımla üretilmiş Ocimum basilicum L örneklerinin azalan hız periyodunda kuruma sergilediği gözlenmiştir. Düşük sıcaklıklarda hava akış hızının difüzyon katsayısına etkisinin olmadığı, fakat yüksek sıcaklıklarda artan hava hızı ile difüzyon katsayısının arttığı belirlenmiştir. Çalışılan tüm hava hızlarında artan sıcaklıkla beklenildiği gibi difüzyon katsayısının arttığı sonucuna ulaşılmıştır.  

Kaynakça

  • 1. Kalender, M., Akosman, C., (2015). Infrared Kurutucuda Ayçiçeği Tohumlarının Kuruma Davranışı ve Kuruma Modellerine Uyum Analizi, Fırat Üniv. Mühendislik Bilimleri Dergisi, 27(1), 51-56.2. T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) Faaliyetleri Verileri, http://www.tarim.gov.tr/sgb/Belgeler/SagMenuVe riler/BUGEM.pdf (Son erişim tarihi: 27.02.2015) 3. De Figueiredo, A., Baümler, E., Riccobene, I., Nolasco, S., (2011). Moisture-dependent engineering properties of sunflower seeds with different structural characteristics, Journal of food engineering, 102, 58-65.4. Pereyra-Irujo, G.A., Aguirrezábal, L.A., (2007). Sunflower yield and oil quality interactions and variability: Analysis through a simple simulation model, Agricultural and forest meteorology, 143, 252-265.5. Georgogianni, K., Kontominas, M., Pomonis, P., Avlonitis, D., Gergis, V., (2008). Conventional and in situ transesterification of sunflower seed oil for the production of biodiesel, Fuel Processing Technology, 89, 503-509.6. Antolın, G., Tinaut, F., Briceno, Y., Castano, V., Perez, C., Ramırez, A., (2002). Optimisation of biodiesel production by sunflower oil transesterification, Bioresource technology, 83, 111-114.7. Seifi, M. R. & Alimardani, R. (2010). Moisture-dependent physical properties of sunflower seed, Modern Applied Science. 4, 135-143.8. Darvishi, H., Azadbakht, M., Asl, A.R., (2012). Experimental Analysis of Moisture Transfer during Thin layer Drying of Black Sunflower Seeds, International Journal of Agricultural and Food Science, 2, 103-17. 9. Müller J., (2007). Convective Drying of Medicinal, Aromatic, and Spice Plants: a Review, Stewart Postharvest Review, 4:2, 1-7.10. İnan, E., Tarhan, S., (2012). Yeni Tip Doğrudan Değmeli Kurutucunun Geliştirilmesi ve Reyhan (Ocimum basilicum L.) Bitkisini Kurutma Performansının Belirlenmesi, Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 5 (2): 151-155.11. Güngör, A., (2013). Sebze Ve Meyve Kurutmada Kullanılan Kurutucular Ve Kurutma Teknolojileri, 11. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi, İzmir.12. Faydaoğlu, E., Sürücüoğlu, M.S., (2011). Geçmişten Günümüze Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kullanılması ve Ekonomik Önemi, Kastamonu Üni., Orman Fakültesi Dergisi, 11 (1): 52 – 67.13. Karakuzu, E., (2015). Fesleğen (Ocimum basilicum L.) Tohumunun Ekim Olanakları, Yüksek lisans tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydın.14. Kaşka, N., Yılmaz, M., 1990. Bahçe bitkileri Yetiştirme Tekniği. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı.15. Murashige, T. and Skoog, F., (1962). A revised medium for rapid growth and bio assays with tobacco tissue cultures, Physiologia Plantarum, 15(3), 473-497. 16. Chua, K.J., Chou, S.K., (2005). A comparative study between intermittent microwave and infrared drying of bioproducts, International journal of food science & technology, 40, 23-39.17. Phoungchandang, S., Kongpim, P., (2011). Modelıng Usıng A New Thin‐Layer Drying Model And Drying Characteristics Of Sweet Basil (Ocimum baslicum L.) Usıng Tray And Heat Pump‐Assısted Dehumidified Drying, Journal of Food Process Engineering, 35, 851–862. 18. Kalender M., (2017). Makine Sıva Alçısının İnce Tabaka Infrared Kuruma Kinetiği, Karakteristiği ve Modellenmesi, Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 29: 285-291. 19. McCabe, W.L., Smith, J.C., Harriott, P., Unit operations of chemical engineering, McGraw-Hill New York, 1993.20. Perry, J.H., (1950). Chemical engineers' handbook, Journal of Chemical Education, 27, 533.21. Coulson, J.M., Coulson & Richardson's chemical engineering, Butterworth-Heinemann, 1999.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm MBD
Yazarlar

Aykut Topdemır 0000-0002-9112-4767

Yayımlanma Tarihi 27 Eylül 2019
Gönderilme Tarihi 20 Haziran 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019

Kaynak Göster

APA Topdemır, A. (2019). Mikroçoğaltımla Üretilmiş Fesleğenin (Ocimum basilicum L.) Tepsili Kurutucuda Kuruma Karakteristiğinin Belirlenmesi. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 31(2), 545-550. https://doi.org/10.35234/fumbd.580212
AMA Topdemır A. Mikroçoğaltımla Üretilmiş Fesleğenin (Ocimum basilicum L.) Tepsili Kurutucuda Kuruma Karakteristiğinin Belirlenmesi. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. Eylül 2019;31(2):545-550. doi:10.35234/fumbd.580212
Chicago Topdemır, Aykut. “Mikroçoğaltımla Üretilmiş Fesleğenin (Ocimum Basilicum L.) Tepsili Kurutucuda Kuruma Karakteristiğinin Belirlenmesi”. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 31, sy. 2 (Eylül 2019): 545-50. https://doi.org/10.35234/fumbd.580212.
EndNote Topdemır A (01 Eylül 2019) Mikroçoğaltımla Üretilmiş Fesleğenin (Ocimum basilicum L.) Tepsili Kurutucuda Kuruma Karakteristiğinin Belirlenmesi. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 31 2 545–550.
IEEE A. Topdemır, “Mikroçoğaltımla Üretilmiş Fesleğenin (Ocimum basilicum L.) Tepsili Kurutucuda Kuruma Karakteristiğinin Belirlenmesi”, Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 31, sy. 2, ss. 545–550, 2019, doi: 10.35234/fumbd.580212.
ISNAD Topdemır, Aykut. “Mikroçoğaltımla Üretilmiş Fesleğenin (Ocimum Basilicum L.) Tepsili Kurutucuda Kuruma Karakteristiğinin Belirlenmesi”. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 31/2 (Eylül 2019), 545-550. https://doi.org/10.35234/fumbd.580212.
JAMA Topdemır A. Mikroçoğaltımla Üretilmiş Fesleğenin (Ocimum basilicum L.) Tepsili Kurutucuda Kuruma Karakteristiğinin Belirlenmesi. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2019;31:545–550.
MLA Topdemır, Aykut. “Mikroçoğaltımla Üretilmiş Fesleğenin (Ocimum Basilicum L.) Tepsili Kurutucuda Kuruma Karakteristiğinin Belirlenmesi”. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 31, sy. 2, 2019, ss. 545-50, doi:10.35234/fumbd.580212.
Vancouver Topdemır A. Mikroçoğaltımla Üretilmiş Fesleğenin (Ocimum basilicum L.) Tepsili Kurutucuda Kuruma Karakteristiğinin Belirlenmesi. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2019;31(2):545-50.