Bu araştırma; 2014-2015 yıllarında Elazığ Merkez İlçesine
bağlı Hal Köyü’nde korunan ve otlatılan meraların Nisan, Mayıs ve Haziran
aylarındaki ot kalitelerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. İki yıllık
araştırma sonuçlarına göre, kuru maddedeki ham protein oranı, asit deterjanda
çözünmeyen lif (ADF), nötral deterjanda çözünmeyen lif (NDF), sindirilebilir
kuru madde (SKM), kuru madde tüketimi (KMT), nispi yem değeri (NYD), Fosfor
(P), Kalsiyum (Ca), Magnezyum (Mg) ve Potasyum (K) oranları sırasıyla korunan
alanda %15.42, %34.00, %49.45, %62.42, %2.48, 120.98, %0.27, %1.32, %0.30 ve
%1.70, otlatılan alanda ise %15.36, %32.23, %48.86, %63.79, %2.53, 126.13,
%0.28, %1.23, %0.31 ve %1.57 olarak tespit edilmiştir. İki yıllık araştırma
sonuçlarına göre, her iki merada aylara bağlı olarak; Ca ve Mg oranları
bakımından önemli farklılık görülmemesine karşın, ADF, NDF, P oranlarında artış
ve K oranında ise azalma görülmüştür. Vejetasyon ilerledikçe her iki meranın
ham protein oranında düşüşler görülmüştür. En yüksek ham protein oranı %19.71
ile ilk yıl Nisan ayında elde edilirken, en düşük oran ise %9.19 ile ikinci yıl
Haziran ayında elde edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | MBD |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2018 |
Submission Date | July 21, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 30 Issue: 1 |