Antik Yunan’da tıp tanrısı Asklepios’un kızı olan Hygeia, insanların bedenî, zihnî ve ruhi temizliğini sürdürmesini sağlayan sağlık ve temizlik tanrıçasıdır. Hijyen kavramı mitoloji, tıp, mühendislik, işletme, din gibi pek çok bilim dalında kullanılmakta, halk sağlığı ve toplum hayatını derinden etkilemesi bakımından önem arz etmektedir. Hizmet sektöründe yer alan turizm ve rekreasyon, hijyen konusunda en çok özeni gerektiren alanlardan biridir. Ulaşım aracından otel odasına, restorandan sinema salonuna, çocuk oyun sahasından havuza kadar pek çok farklı alan, temizlik açısından özen gerektirdiğinden turizm, yiyecek- içecek ve rekreasyon alanlarındaki araştırmalarda hijyen konusuna sıklıkla değinilmektedir. Nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesine göre tasarlanan bu çalışmada, farklı bilim dallarından yola çıkılarak turizm ve rekreasyon işletmeleri özelinde bir durum tespiti yapılması hedeflenmiştir. Dergipark veri tabanında yer alan ve içeriğinde “hijyen” anahtar sözcüğü geçen makalelerde içerik analizine gidilmiş, farklı bilim dallarındaki çalışmalar ana/ alt konu, ilişkilendirilen alan, araştırma türü, veri toplama yöntemi ve yayın yılı gibi farklı değişkenler açısından incelenmiştir. Yayınların en fazla tıp, sosyal bilimler, mühendislik, diş hekimliği, veterinerlik, ziraat, mimarlık/ planlama/ tasarım, temel bilimler ve eczacılık alanlarında olduğu saptanmıştır. Son değerlendirme, turizm ve rekreasyon alanlarında yayımlanan makaleler özelinde belirlenen tema ve alt temalara göre yapılmıştır.
Antik Yunan’da tıp tanrısı Asklepios’un kızı olan Hygeia, insanların bedenî, zihnî ve ruhi temizliğini sürdürmesini sağlayan sağlık ve temizlik tanrıçasıdır. Hijyen kavramı mitoloji, tıp, mühendislik, işletme, din gibi pek çok bilim dalında kullanılmakta, halk sağlığı ve toplum hayatını derinden etkilemesi bakımından önem arz etmektedir. Hizmet sektöründe yer alan turizm ve rekreasyon, hijyen konusunda en çok özeni gerektiren alanlardan biridir. Ulaşım aracından otel odasına, restorandan sinema salonuna, çocuk oyun sahasından havuza kadar pek çok farklı alan, temizlik açısından özen gerektirdiğinden turizm, yiyecek- içecek ve rekreasyon alanlarındaki araştırmalarda hijyen konusuna sıklıkla değinilmektedir. Nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesine göre tasarlanan bu çalışmada, farklı bilim dallarından yola çıkılarak turizm ve rekreasyon işletmeleri özelinde bir durum tespiti yapılması hedeflenmiştir. Dergipark veri tabanında yer alan ve içeriğinde “hijyen” anahtar sözcüğü geçen makalelerde içerik analizine gidilmiş, farklı bilim dallarındaki çalışmalar ana/ alt konu, ilişkilendirilen alan, araştırma türü, veri toplama yöntemi ve yayın yılı gibi farklı değişkenler açısından incelenmiştir. Yayınların en fazla tıp, sosyal bilimler, mühendislik, diş hekimliği, veterinerlik, ziraat, mimarlık/ planlama/ tasarım, temel bilimler ve eczacılık alanlarında olduğu saptanmıştır. Son değerlendirme, turizm ve rekreasyon alanlarında yayımlanan makaleler özelinde belirlenen tema ve alt temalara göre yapılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Gastronomy, Tourism (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | December 31, 2023 |
Publication Date | December 31, 2023 |
Submission Date | December 27, 2023 |
Acceptance Date | December 31, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.