Hizmet sektöründeki yiyecek içecek işletmelerinin dinamik yapısı ile günümüz rekabet koşulları bir araya geldiğinde işletmelerin ayakta kalabilmeleri her geçen gün zor olmaktadır. Yiyecek içecek işletmeleri menülerini belirli periyodlarda değerlendirmektedirler. Güvendikleri ancak istenilen düzeyde satışı olmayan ürünleri öne çıkarak, ihtiyaç duyulduğunda ise menü kalemini menüden çıkararak menülerini güncelleyebilmektedirler. Menü analizi, yönetime bir geri bildirim imkanı sunması açısından değerlidir. Bu nedenle işletme yöneticileri ya da şefler işletmenin, varoluş amacına göre menü analizi yöntemlerinden hangisinin kendi işletmeleri için daha doğru olduğunu düşünüyorlarsa seçimi bu doğrultuda yapacaklardır. Bu bağlamda araştırma kapsamında menü analizine yönelik literatür taraması yapılmıştır. Menü analizi yöntemleri araştırma kapsamında matris modeller, formüllerden oluşan modeller ve çok boyutlu modeller başlıkları altında incelenmiştir.
Menü Analizi, Matris Modelleme, Karlılık Analizi, Çok Boyutlu Modeller, Veri Zarflama Analizi
Hizmet sektöründeki yiyecek içecek işletmelerinin dinamik yapısı ile günümüz rekabet koşulları bir araya geldiğinde işletmelerin ayakta kalabilmeleri her geçen gün zor olmaktadır. Yiyecek içecek işletmeleri menülerini belirli periyodlarda değerlendirmektedirler. Güvendikleri ancak istenilen düzeyde satışı olmayan ürünleri öne çıkarak, ihtiyaç duyulduğunda ise menü kalemini menüden çıkararak menülerini güncelleyebilmektedirler. Menü analizi, yönetime bir geri bildirim imkanı sunması açısından değerlidir. Bu nedenle işletme yöneticileri ya da şefler işletmenin, varoluş amacına göre menü analizi yöntemlerinden hangisinin kendi işletmeleri için daha doğru olduğunu düşünüyorlarsa seçimi bu doğrultuda yapacaklardır. Bu bağlamda araştırma kapsamında menü analizine yönelik literatür taraması yapılmıştır. Menü analizi yöntemleri araştırma kapsamında matris modeller, formüllerden oluşan modeller ve çok boyutlu modeller başlıkları altında incelenmiştir.
Menü analizi, Matris modeller, Karlılık analizi, Çok boyutlu modeller, Veri zarflama analizi
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Hospitality Leisure Sport and Tourism |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 30, 2020 |
Published in Issue | Year 2020, Volume 4, Issue 2 |
Bibtex | @research article { gastoria672786, journal = {Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research}, issn = {2602-4144}, address = {}, publisher = {Çanakkale Onsekiz Mart University}, year = {2020}, volume = {4}, number = {2}, pages = {159 - 173}, doi = {10.32958/gastoria.672786}, title = {MENÜ ANALİZİ ÜZERİNE KAVRAMSAL BİR İNCELEME}, key = {cite}, author = {Kızılcalıoğlu, Gaye} } |
APA | Kızılcalıoğlu, G. (2020). MENÜ ANALİZİ ÜZERİNE KAVRAMSAL BİR İNCELEME . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research , 4 (2) , 159-173 . DOI: 10.32958/gastoria.672786 |
MLA | Kızılcalıoğlu, G. "MENÜ ANALİZİ ÜZERİNE KAVRAMSAL BİR İNCELEME" . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 4 (2020 ): 159-173 <https://dergipark.org.tr/en/pub/gastoria/issue/57634/672786> |
Chicago | Kızılcalıoğlu, G. "MENÜ ANALİZİ ÜZERİNE KAVRAMSAL BİR İNCELEME". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 4 (2020 ): 159-173 |
RIS | TY - JOUR T1 - MENÜ ANALİZİ ÜZERİNE KAVRAMSAL BİR İNCELEME AU - GayeKızılcalıoğlu Y1 - 2020 PY - 2020 N1 - doi: 10.32958/gastoria.672786 DO - 10.32958/gastoria.672786 T2 - Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research JF - Journal JO - JOR SP - 159 EP - 173 VL - 4 IS - 2 SN - 2602-4144- M3 - doi: 10.32958/gastoria.672786 UR - https://doi.org/10.32958/gastoria.672786 Y2 - 2020 ER - |
EndNote | %0 Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research MENÜ ANALİZİ ÜZERİNE KAVRAMSAL BİR İNCELEME %A Gaye Kızılcalıoğlu %T MENÜ ANALİZİ ÜZERİNE KAVRAMSAL BİR İNCELEME %D 2020 %J Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research %P 2602-4144- %V 4 %N 2 %R doi: 10.32958/gastoria.672786 %U 10.32958/gastoria.672786 |
ISNAD | Kızılcalıoğlu, Gaye . "MENÜ ANALİZİ ÜZERİNE KAVRAMSAL BİR İNCELEME". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 4 / 2 (October 2020): 159-173 . https://doi.org/10.32958/gastoria.672786 |
AMA | Kızılcalıoğlu G. MENÜ ANALİZİ ÜZERİNE KAVRAMSAL BİR İNCELEME. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2020; 4(2): 159-173. |
Vancouver | Kızılcalıoğlu G. MENÜ ANALİZİ ÜZERİNE KAVRAMSAL BİR İNCELEME. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2020; 4(2): 159-173. |
IEEE | G. Kızılcalıoğlu , "MENÜ ANALİZİ ÜZERİNE KAVRAMSAL BİR İNCELEME", Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research, vol. 4, no. 2, pp. 159-173, Oct. 2020, doi:10.32958/gastoria.672786 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.