This research was carried out in order to evaluate the Görele Ice Cream of Giresun province, which is the second ice cream registered with geographical indication in Turkey, by consumers. For this purpose, between August and October 2020 in Giresun, Görele face-to-face interviews were made using the in-depth interview technique, which is one of the qualitative research methods, 37 people who consumed this ice cream and data were obtained. As a result of the evaluation of the data obtained, Görele Ice Cream, which is produced only in the Görele district of Giresun in Turkey, is known in the region, cannot be consumed outside the city, but is produced in Görele and is desired to be consumed in the cities where the people of Giresun live abroad, no fruit or chocolate additives should be added, and it can be used in terms of gastronomy tourism The results have been revealed as more publicity is needed for. The licorice essence used in its preparation, the snow/ice and salt mixture used in its presentation, and the mastery required to present it as soft and foamy are the distinguishing features of this ice cream. Although the participants expressed that the promotion of Görele Ice Cream at festivals and advertisements for gastronomic tourism, the opinion that local governments should make more advertisements to promote this product has emerged.
Görele Ice Cream Geographical Indication Gastronomy Tourism Giresun Görele Ice Cream, Geographical Indication, Gastronomy Tourism, Giresun
Bu araştırma, Türkiye’nin coğrafi işaret alarak tescillenmiş ikinci dondurması olan Giresun iline ait Görele Dondurmasının tüketiciler tarafından değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Bunun için Giresun’un Görele ilçesinde 2020 yılı Ağustos ve Ekim ayları arasında Görele Dondurması tüketen 37 kişiyle nitel araştırma yöntemlerinden olan derinlemesine mülakat tekniği kullanılarak yüz yüze görüşme yapılmış ve veriler elde edilmiştir. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda Türkiye’de yalnızca Giresun’un Görele ilçesinde üretilen Görele Dondurmasının yörede tanındığı, şehir dışında tüketilemediği fakat Görele’de üretilip gurbetteki Giresunluların yaşadığı şehirlerde de tüketilmek istendiği, içine herhangi bir meyve veya çikolatalı katkı koyulmaması gerektiği, gastronomi turizmi bakımından kullanılabilmesi için daha fazla tanıtım yapılması gerektiği gibi sonuçlar ortaya koyulmuştur. Yapımında kullanılan meyan kökü özütü, sunumunda kullanılan kar/buz ve tuz karışımı, yumuşak ve köpük gibi sunabilmek amacıyla gerekli ustalık becerisi bu dondurmanın ayırt edici özellikleridir. Gastronomi turizmi amacıyla Görele Dondurmasını tanıtıcı festivaller, reklamlar yapılması katılımcılar tarafından dile getirilmekle birlikte yerel yönetimlerin bu ürünü tanıtmak anlamında daha fazla reklam yapmaları gerektiği görüşü ortaya çıkmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | October 28, 2022 |
Publication Date | October 31, 2022 |
Submission Date | December 23, 2021 |
Acceptance Date | June 9, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 6 Issue: 2 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.