Gastronomi turizmi kapsamında, bir yöreye özgü, yerel nitelikli yiyecek ve içeceklere turistlerin ilgisi oldukça fazladır. Bu nedenle yöresel mutfak kültürünün korunarak gelecek nesillere aktarılmasını ve gastronomi turizminin sürdürülebilir olmasını sağlayacak çalışmaların gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Söz konusu bu çalışmalar içinde yöresel ürünlerin coğrafi işaret uygulaması sayesinde koruma altına alınarak tanınırlıklarının artırılması da oldukça büyük bir öneme sahiptir.
Gastronomi turizmi açısından özgün yöresel ürünlere sahip olan Kayseri’de, çalı formunda bir bitki meyvesi olan Bünyan gilaburusu (2018) ve Akkışla gilaburusu (2021) coğrafi işaret tescili almış ürünlerdir. Kayseri’nin gastronomi turizminin geliştirilerek sürdürülebilirliğinin sağlanması konusunda, Bünyan ve Akkışla gilaburusunun üretiminde kullanılan geleneksel üretim tekniklerinin korunması ve gelecek nesillere aktarımı da oldukça önemlidir. Ancak gilaburunun coğrafi işaretli bir ürün olarak gastronomi turizmindeki yeri ve önemini konu edinen çok fazla çalışma ise bulunmamaktadır. Tüm bu noktalardan hareketle makalede; Kayseri Bünyan ve Akkışla Gilaburusu örneğinde coğrafi işaret tescilinin bölgeye, üreticiye ve gastronomi turizmine sağladığı faydaların belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda mevcut durum analiz edilmiş ve öneriler ortaya konmuştur.
Gastronomy Tourism Geographical Indication Guelder-Rose Sustainability Advertasing and Marketing
Within the context of gastronomic tourism, the interest of the tourists is very high for the local food and beverages specific to a region. Therefore, it is necessary to perform studies to enable the sustainability of gastronomic tourism while preserving the regional cuisine culture to hand down the next generations. Subjects of these studies also have great importance to increase the recognition of local products by taking them under protection through the geographical indication application.
In Kayseri, which has unique local products in terms of gastronomic tourism, Bünyan guelder-rose in 2018 and Akkışla guelder-rose in 2021, which is a plant in the form of a bush, is a product that has received geographical indication registration. It is also important to protect the traditional production techniques used in the production of Bünyan and Akkışla guelder-rose and to transfer them to future generations in terms of the development and sustainability of the gastronomic tourism of Kayseri. Besides, as a result of the literature analysis of the study, it has been determined that the resources regarding the place and importance of guelder-rose as a geographically indicated product in gastronomy tourism are insufficient. Referring to all these points, in this article; it is aimed to present the benefits of geographical indication registration to the region, producer and gastronomy tourism in the case of Kayseri Bünyan and Akkışla guelder-rose. The current situation has also been analyzed and rrecommendations have been devoleped.
Gastronomy Tourism Geographical Indication Guelder-Rose Sustainability Advertasing and Marketing
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | March 27, 2023 |
Publication Date | March 31, 2023 |
Submission Date | November 23, 2022 |
Acceptance Date | March 24, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 7 Issue: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.