Hijyen, sağlığa zarar verecek ortamlardan korunma amacıyla yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerini ifade eder. Turizm işletmelerinde hijyen kurallarına uyulması müşterilerin sağlığını korumanın yanında çalışanların da kaliteli mal ve hizmet sunumu açısından son derece önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de lisans düzeyinde turizm eğitimi veren yükseköğretim kurumlarına bağlı olan Turizm İşletmeciliği ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümleri ders müfredatlarının hijyen dersi açısından incelenmesidir. Nitel araştırma tasarımına göre tasarlanan bu çalışmada öncelikle, 26 Mart 2023-1 Nisan 2023 tarihleri arasında Yükseköğretim Program Atlası’na kayıtlı lisans düzeyinde yükseköğretim kurumlarında yer alan Turizm İşletmeciliği ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümleri saptanmıştır. Çalışma kapsamında 55 Turizm İşletmeciliği bölümü ile 67 Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünün güncel müfredatları kayıt altına alınarak, Microsoft Excel tablolama programında hazırlanan veri setine aktarılmıştır. Verilerin analizi sonucunda; Turizm İşletmeciliği bölümlerinin yaklaşık yarısında hijyen konulu ders olmadığı, bulunan bölümlerdeki derslerin ise seçmeli ders niteliğinde olduğu saptanmıştır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümlerinin büyük çoğunluğunda hijyen konulu dersin bulunduğu ve çoğunlukla bu dersin zorunlu ders niteliğinde olduğu belirlenmiştir. Son olarak ise elde edilen bulgulardan hareketle hijyen dersinin turizm sektöründe önemine vurgu yapılarak, gelecek çalışmalara ve eğitim kurumlarına yönelik çeşitli öneriler sunulmuştur.
Hygiene refers to the practices to be carried out and the cleaning measures taken in order to protect from environments that will harm health. Compliance with hygiene rules in tourism enterprises is extremely important in terms of protecting the health of customers as well as providing quality goods and services to employees. The aim of this study is to examine the curriculum of Tourism Management and Gastronomy and Culinary Arts departments, which are affiliated to higher education institutions providing tourism education at undergraduate level in Turkey, in terms of hygiene lessons. In this study, which was designed with the qualitative research design, the Departments of Tourism Management and Gastronomy and Culinary Arts in the undergraduate level higher education institutions registered in the Higher Education Program Atlas between 26 March 2023 and 1 April 2023 were determined. Within the scope of the study, the current curriculums of 55 Tourism Management departments and 67 Gastronomy and Culinary Arts departments were recorded and transferred to the data set prepared in Microsoft Excel spreadsheet program. As a result of the data analysis; It has been determined that in about half of the Tourism Management departments, there are no courses on hygiene, and the courses in the departments are elective courses. It has been determined that the majority of Gastronomy and Culinary Arts departments have a course on hygiene and this course is mostly a compulsory course. Finally, based on the findings obtained, the importance of the hygiene course in the tourism sector was emphasized and various suggestions were presented for future studies and educational institutions.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Gastronomy, Tourism (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | December 31, 2023 |
Publication Date | December 31, 2023 |
Submission Date | November 13, 2023 |
Acceptance Date | December 31, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 7 Issue: 3 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.