Geleneksel Türk mutfağı geçmişten günümüze kadar ki tarihsel süreç içerisinde yiyecek ve içecekleri ile oldukça zengin bir kültürel birikime sahip olmuştur. Türk mutfağının şekillenmesinde önemli süreçlere ev sahipliği yapan Osmanlı döneminde mutfak kültürünün birçok unsurunun altyapısı oluşturulmuştur. Bu unsurlardan biri de kuşkusuz geleneksel içecek kültürüdür. İçecek; bazı besin maddelerinden elde edilen ve çeşitli katkıların eklenmesiyle hazırlanan sıvılar olarak tanımlanmaktadır. Osmanlı saray mutfağında adı geçen en önemli içecekler; su ve aromalı sular, kahve, boza, çay, salep, komposto, hardaliye ve şerbet gibi içeceklerdir. Osmanlı saray mutfağına ait geleneksel içeceklerin yeri, önemi ve çeşitleri hakkında bilgi vermeyi amaçlayan bu çalışmada, aynı zamanda Osmanlı saray mutfağındaki içeceklerin sürdürülebilirliğinin sağlanarak gelecek nesillere aktarılması ve farkındalık yaratılarak tüketicilerin bilinçlendirilmesi amaçlanmıştır.
Traditional Turkish cuisine has a very rich cultural accumulation with its food and beverages in the historical process from past to present. In the Ottoman period, which hosted the important processes in the shaping of Turkish cuisine, the infrastructure of many elements of culinary culture was created. One of them is the traditional beverage culture. The meaning of beverage or drink is the liquids obtained from food and prepared by adding some nutrients. The most important liquids mentioned in the Ottoman palace cuisine are; It consists of liquids such as water and flavored waters, coffee, boza, tea, salep, compote, hardaliye and sherbet. In the study, which aims to provide information about the place, importance and types of traditional beverages belonging to the Ottoman palace cuisine, its also aimed to transfer the beverages in the Ottoman palace cuisine to future generations in order to increase their awareness and ensure their sustainability.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Ottoman Cuisine |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 30, 2024 |
Submission Date | July 9, 2024 |
Acceptance Date | September 28, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 8 Issue: 2 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.