Review
BibTex RIS Cite

Osmanlı Mutfağı Yemeklerinin, İbrahim Hakkı’nın Marifetname Eserinde Geçen Gastronomik Ürünler Açısından Değerlendirilmesi

Year 2022, Issue: 1, 31 - 40, 30.12.2022

Abstract

Önemli kişiler tarafından ortaya koyulan bazı eserler toplumun üzerinde büyük oranda etkiye sahiptirler. Belirli bir dönem içerisinde yazılsa da sadece yazıldığı dönemi değil, tüm zaman dilimine ışık tutan eserlerden biri olan Marifetname, içerdiği dini ve ilmi bilgiler ile doludur. İbrahim Hakkı’nın kendi ifadesine göre, bu eseri ortaya koyabilmek için dört yüz kaynaktan yararlanmıştır. Marifetname’nin farklı kütüphanelerde birçok yazma nüshası bulunmasına rağmen, İbrahim Hakkı’nın el yazması orijinal eseri Tillo’da bulunmaktadır. Şimşek (2007) tarafından yazılan “303.Doğum Yıl dönümde Erzurumlu İbrahim Hakkı (1115/1703-1194/1780) Bibliyografyası üzerine Bir Deneme” adlı makalede İbrahim Hakkı ile ilgili yurt içi ve yurt dışında yapılan çalışmalar; tezler, kitaplar, makaleler ve ondan bahisler şeklinde dört kategoride incelenmiş ve yapılan çalışmalar içerisinde gastronomik olarak Marifetname’nin herhangi bir incelenmesine rastlanmamıştır. Yazıldığı dönem ve sonrasında halkın eğitiminde kullanılan Marifetname, gastronomi açısından besinlerin özellikleri ve sağlıklı yaşamın nasıl yürütüleceği hakkında bilgilerin yanı sıra, Osmanlı döneminde yemeklerde kullanılan gıda maddeleri ile ilgili malumatlar da barındırmaktadır. Bu araştırma sonucunda eserin incelenmesinin ve anlaşılabilir olmasının gastronomi alan yazımına katkı sunacağı düşünülmektedir.

Year 2022, Issue: 1, 31 - 40, 30.12.2022

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Tourism (Other)
Journal Section Reviews
Authors

Burak Başar This is me 0000-0002-4907-4938

Publication Date December 30, 2022
Published in Issue Year 2022 Issue: 1

Cite

APA Başar, B. (2022). Osmanlı Mutfağı Yemeklerinin, İbrahim Hakkı’nın Marifetname Eserinde Geçen Gastronomik Ürünler Açısından Değerlendirilmesi. Gastro-World, 1(1), 31-40.
AMA Başar B. Osmanlı Mutfağı Yemeklerinin, İbrahim Hakkı’nın Marifetname Eserinde Geçen Gastronomik Ürünler Açısından Değerlendirilmesi. Gastro-World. December 2022;1(1):31-40.
Chicago Başar, Burak. “Osmanlı Mutfağı Yemeklerinin, İbrahim Hakkı’nın Marifetname Eserinde Geçen Gastronomik Ürünler Açısından Değerlendirilmesi”. Gastro-World 1, no. 1 (December 2022): 31-40.
EndNote Başar B (December 1, 2022) Osmanlı Mutfağı Yemeklerinin, İbrahim Hakkı’nın Marifetname Eserinde Geçen Gastronomik Ürünler Açısından Değerlendirilmesi. Gastro-World 1 1 31–40.
IEEE B. Başar, “Osmanlı Mutfağı Yemeklerinin, İbrahim Hakkı’nın Marifetname Eserinde Geçen Gastronomik Ürünler Açısından Değerlendirilmesi”, Gastro-World, vol. 1, no. 1, pp. 31–40, 2022.
ISNAD Başar, Burak. “Osmanlı Mutfağı Yemeklerinin, İbrahim Hakkı’nın Marifetname Eserinde Geçen Gastronomik Ürünler Açısından Değerlendirilmesi”. Gastro-World 1/1 (December 2022), 31-40.
JAMA Başar B. Osmanlı Mutfağı Yemeklerinin, İbrahim Hakkı’nın Marifetname Eserinde Geçen Gastronomik Ürünler Açısından Değerlendirilmesi. Gastro-World. 2022;1:31–40.
MLA Başar, Burak. “Osmanlı Mutfağı Yemeklerinin, İbrahim Hakkı’nın Marifetname Eserinde Geçen Gastronomik Ürünler Açısından Değerlendirilmesi”. Gastro-World, vol. 1, no. 1, 2022, pp. 31-40.
Vancouver Başar B. Osmanlı Mutfağı Yemeklerinin, İbrahim Hakkı’nın Marifetname Eserinde Geçen Gastronomik Ürünler Açısından Değerlendirilmesi. Gastro-World. 2022;1(1):31-40.