AMAÇ: Dental biyofilmin uzaklaştırılması hem çürük riskini ortadan kaldırmak hem de restore edilmiş dişlerin sağlığını idame ettirmek için gereklidir. Bu çalışmanın amacı, süt dişi minesine uygulanan sodyum bikarbonat tozu ile yeni nesil eritritol tozunun minenin yüzey mikrosertliği ve renginde oluşturduğu değişikliklerin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesidir.
GEREÇ VE YÖNTEM: 40 adet çekilmiş insan süt dişi rastgele olarak kontrol, sodyum bikarbonat, sodyum bikarbonat+eritritol ve eritritol olmak üzere dört gruba ayrılmıştır. Elde edilen örneklerin yüzey sertliği ve yüzey renklenmeleri işlem öncesi ve sonrasında olacak şekilde değerlendirilmiştir. Verilerin normal dağılım analizi için Shapiro Wilks testi kullanılmış, veri analizleri ise eşleştirilmiş örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile yapılmıştır. İstatistiksel anlamlılık değeri p<0,05 olarak alınmıştır.
BULGULAR: Vickers mikrosertlik verilerinin analizine göre, tüm gruplarda, uygulamalar sonrası ölçülen mikrosertlik verilerinin uygulamalar öncesi ölçülen değerlerden istatistiksel olarak anlamlı oranlarda düşük olduğu bulunmuştur (p<0.05). Renk analizinde ise sodyum bikarbonat grubu ile sodyum bikarbonat+eritritol grubunun uygulama öncesi ve sonrası değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir (p=0.041). Benzer şekilde, sodyum bikarbonat grubu ile eritritol uygulanan grupların ortalama değerleri arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür (p=0.000).
SONUÇ: Yürütmüş olduğumuz in vitro çalışma, yeni nesil eritritol tozunun daha az partikül büyüklüğüne sahip olması, ağız içi sert ve yumuşak dokularda daha az travmaya sebebiyet vermesi ve suda eriyebilirlik özellikleri nedeniyle çocuk hastalarda sodyum bikarbonat tozuna alternatif olarak güvenle kullanılabilecek bir ürün olduğu sonucunu ortaya çıkarmıştır.
Çalışmamıza verdiği değerli desteklerden ötürü Sn. Prof. Dr. Bülent KURTİŞ’e teşekkür ederiz.
OBJECTIVE: Removal of dental biofilm is necessary both to eliminate the risk of caries and to maintain the health of the restored teeth. The aim of this study is to compare the changes in surface microhardness and color of deciduous tooth enamel following the sodium bicarbonate and new generation erythritol powder applications.
MATERIALS AND METHOD: Forty extracted human deciduous teeth were randomly divided into four groups: control, sodium bicarbonate, sodium bicarbonate+erythritol , and erythritol . The surface hardness of the samples obtained and surface coloration were evaluated before and after processing. Shapiro Wilks test was used for the normal distribution analysis of the data. The data were analyzed with paired samples t-test and one-way analysis of variance (ANOVA). The statistical significance value was determined as p<0.05.
RESULTS: According to the analysis of Vickers microhardness data, in all groups, the microhardness data measured after the treatments were found to be statistically significantly lower than the values measured before the treatments (p<0.05). In the color analysis, a statistically significant difference was found between the mean values of the sodium bicarbonate and the sodium bicarbonate+erythritol groups (p=0.041). Similarly, a statistically significant difference was also detected between sodium bicarbonate and erythritol groups (p=0.000).
CONCLUSION: According to the results of this in vitro study, the new generation erythritol powder can be recommended as a safe alternative to sodium bicarbonate powder in the treatment of pediatric patients due to its reduced particle size, the decreased risk for hard and soft tissue trauma, and the enhanced water solubility.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Dentistry |
Journal Section | Original Research Article |
Authors | |
Publication Date | May 2, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 |