OBJECTIVE: The aim of this study was to compare the shaping ability of Mtwo and S5 nickel-titanium rotary instruments during the preparation of simulated curved canals.
MATERIALS and METHOD: Forty simulated canals were randomly assigned to two groups (n=20). Canals were prepared to apical size 30 by using Mtwo or S5 files. Preoperative and postoperative images of the canals were obtained by using a digital camera, images were superimposed and aberrations were recorded. Material removal was measured at 5 different points. Statistical analysis was performed using Kolmogorov-Smirnov test, independent t-test and chi-square test at a significance level of 0.05.
RESULTS: The mean total width of the canals in the Mtwo group was significantly greater than the S5 group except the apical end-point of the preparation (p<0.05). Mean absolute transportation was less than 0.20 mm at all measurement points. However there were significant differences between the systems for the magnitude of the transportation at three points: halfway from the beginning of the curve to the orifice, beginning of the curve, and apex of the curve (p<0.05). S5 created significantly less transportation at the beginning of the curve and at the apex of the curve, but created significantly greater transportation at halfway from the beginning of the curve to the orifice (p<0.05). No perforation, ledge, zip, or elbow was created during instrumentation. One S5 instrument fractured, and two S5 and five Mtwo instruments deformed. A mean loss of working length of 0.21 mm for Mtwo and 0.22 mm for S5 was measured, with no statistically significant difference found between the groups (p>0.05).
CONCLUSION: Mtwo produced wider canal shape. S5 provided more centered apical preparation and maintained the original canal shape well.
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, Mtwo ve S5 nikel-titanyum döner kanal eğelerinin yapay eğri kanalları şekillendirme etkinliklerinin karşılaştırılmasıdır.
GEREÇ ve YÖNTEM: Kırk adet yapay kanal rastgele iki gruba ayrıldı (n=20). Kanallar Mtwo ve S5 eğelerle apikal çap 30’a kadar şekillendirildi. Dijital kamera kullanılarak elde edilen preoperatif ve postoperatif kanal görüntüleri birleştirildi ve normalden sapmalar kaydedildi. Madde kaldırma 5 farklı noktada ölçüldü. İstatistiksel değerlendirme 0.05 anlamlılık düzeyinde Kolmogorov-Smirnov testi, independent t-testi ve ki-kare testi kullanılarak yapıldı.
BULGULAR: Kanalların ortalama toplam genişlikleri, şekillendirmenin apikal son noktası hariç Mtwo grubunda S5 grubundan anlamlı olarak daha fazlaydı (p<0.05). Ortalama transportasyon değeri tüm ölçüm noktalarında 0.20 mm’den azdı. Bununla birlikte, kanal ağzı ile eğimin başlangıcı arasındaki uzaklığın orta noktasında, eğimin başladığı noktada ve eğimin apeksinde transportasyon büyüklüğü yönünden iki sistem arasında anlamlı farklılık bulundu (p<0.05). S5 eğeleri eğimin başladığı noktada ve apeks noktasında daha az, kanal ağzı ile eğimin başlangıcı arasındaki uzaklığın orta noktasında daha fazla transportasyon oluşturdu (p<0.05). Şekillendirme sırasında hiçbir perforasyon, basamak, zip ve dirsek oluşturulmadı. Bir S5 eğe kırıldı; iki S5 ve beş Mtwo eğe deforme oldu. Ortalama çalışma boyu kaybı Mtwo için 0.21 mm ve S5 için 0.22 mm olarak ölçülmekle beraber iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p>0.05).
SONUÇ: Mtwo daha geniş kanal şekli ortaya koydu. S5 daha merkezi bir apikal şekillendirme sağladı ve orijinal kanal şeklini daha iyi korudu.Subjects | Health Care Administration |
---|---|
Journal Section | Original Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 18, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 33 Issue: 3 |