Bu çalışmada Kombucha çayı (KÇ) kullanılarak yeşil sentez ve kimyasal sol-jel yöntemleri ile çinko oksit nanoparçacıkları sentezlenerek özellikleri incelendi. Kombucha çayı ile çinko oksit nanoparçacıklarının ( ZnO-NP(KÇ) ) en uygun sentez şartlarını belirlemek amacı ile reaksiyon sıcaklığı 25, 40 ve 60 0C ve 1, 2, 3 ve 4 h reaksiyon süresini alınarak deneyler gerçekleştirildi. . İncelenen bu parametrelerde 60 0C sıcaklık ve reaksiyon süresi 3 olarak belirlendi. Karşılaştırma amacı ile kimyasal bir yöntem olan sol-jel yöntemiyle de çinko oksit nanoparçacıkları ( ZnO-NP(SJ) ) 60 0C reaksiyon sıcaklığında ve 3 h reaksiyon süresinde sentezi gerçekleştirildi. Her iki yöntemle kullanılarak hazırlanan ZnO-NP’nin karakterizasyon UV/Vis, FTIR, XRD, SEM teknikleri kullanılarak incelendi. Her iki yöntem kullanılarak sentezlenen ZnO-NP(KÇ) ve ZnO-NP(SJ)”nin ortalama kristalit boyutu sırasıyla 22 nm ve 89 nm Debye Schrerrer denklemi ile belirlendi. Çalışmanın ikinci bölümünde her iki yöntemle hazırlanan ZnO-NP’nin, UV lamba altında ve 180 min sonunda, metilen mavisi (MM) çözeltisinde boya giderimi incelenerek fotokatalitik aktiviteleri karşılaştırıldı. Hazırlanan ZnO-NP(KÇ)’nin %76 ve ZnO-NP(SJ)’nin %67 sulu çözeltiden MM’yi giderdiği belirlendi. Her iki yöntemle de sentezlenen ZnO-NP’i kullanarak MM’nin fotokatalitik bozunma kinetiğinin birinci dereceden reaksiyon kinetiğine uyduğu belirlendi.
Çinko oksit nanoparçacık kombucha çayı yeşil sentez metilen mavisi fotokatalitik aktivite
Çinko oksit nanoparçacık kombucha çayı yeşil sentez metilen mavisi fotokatalitik aktivite
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 17 Mayıs 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 16 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 15 Şubat 2023 |
Kabul Tarihi | 27 Ocak 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 |