BibTex RIS Kaynak Göster

GÜNEŞ ALTINDA KURUTULMUŞ HAVUÇ DİLİMLERİNİN REHİDRASYON KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ

Yıl 2017, Cilt: 32 Sayı: 2, 0 - 0, 13.06.2017
https://doi.org/10.17341/gazimmfd.322157

Öz

Bu çalışmada doğal ve iki ön işlem uygulanarak açık havada güneş altında kurutulmuş olan havuç (Daucus carota L.) dilimlerinin 25 ve 50 oC sıcaklıklardaki rehidrasyon kinetikleri incelenmiştir. Elde edilen veriler yardımıyla, rehidrasyon kinetiği ve difüzyon mekanizması ile ilgili parametreler hesaplanmıştır.. Dehidrasyon denemelerinde, haşlama ön işleminin kuruma süresi üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Buna karşılık rehidrasyon denemelerinde ise doğal olarak kurutulan havuç dilimlerinde, en yüksek denge rehidrasyon değerlerine ulaşılmıştır. Doğal olarak kurutulmuş havuç dilimlerinin 50oC sıcaklıktaki deneysel denge rehidrasyon değeri (Rdenge) 5.73 (g su/ g kuru madde), teorik denge rehidrasyon değeri (Rmax) 5.96 (g su/ g kuru madde) ve difüzyon katsayısı  değeri de (D) 2.15x10-10 (m2/s) olarak hesaplanmıştır.  Difüzyon üsteli (n) 0.331 ile 0.367 aralığında bulunmuştur. Bu durumda havuç dilimlerinin rehidrasyonundaki difüzyon türünün, doğal Fick tipi difüzyon olarak tespit edilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Osman İsmail

Yayımlanma Tarihi 13 Haziran 2017
Gönderilme Tarihi 25 Şubat 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 32 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA İsmail, O. (2017). GÜNEŞ ALTINDA KURUTULMUŞ HAVUÇ DİLİMLERİNİN REHİDRASYON KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 32(2). https://doi.org/10.17341/gazimmfd.322157
AMA İsmail O. GÜNEŞ ALTINDA KURUTULMUŞ HAVUÇ DİLİMLERİNİN REHİDRASYON KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ. GUMMFD. Haziran 2017;32(2). doi:10.17341/gazimmfd.322157
Chicago İsmail, Osman. “GÜNEŞ ALTINDA KURUTULMUŞ HAVUÇ DİLİMLERİNİN REHİDRASYON KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 32, sy. 2 (Haziran 2017). https://doi.org/10.17341/gazimmfd.322157.
EndNote İsmail O (01 Haziran 2017) GÜNEŞ ALTINDA KURUTULMUŞ HAVUÇ DİLİMLERİNİN REHİDRASYON KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 32 2
IEEE O. İsmail, “GÜNEŞ ALTINDA KURUTULMUŞ HAVUÇ DİLİMLERİNİN REHİDRASYON KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ”, GUMMFD, c. 32, sy. 2, 2017, doi: 10.17341/gazimmfd.322157.
ISNAD İsmail, Osman. “GÜNEŞ ALTINDA KURUTULMUŞ HAVUÇ DİLİMLERİNİN REHİDRASYON KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 32/2 (Haziran 2017). https://doi.org/10.17341/gazimmfd.322157.
JAMA İsmail O. GÜNEŞ ALTINDA KURUTULMUŞ HAVUÇ DİLİMLERİNİN REHİDRASYON KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ. GUMMFD. 2017;32. doi:10.17341/gazimmfd.322157.
MLA İsmail, Osman. “GÜNEŞ ALTINDA KURUTULMUŞ HAVUÇ DİLİMLERİNİN REHİDRASYON KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 32, sy. 2, 2017, doi:10.17341/gazimmfd.322157.
Vancouver İsmail O. GÜNEŞ ALTINDA KURUTULMUŞ HAVUÇ DİLİMLERİNİN REHİDRASYON KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ. GUMMFD. 2017;32(2).

Cited By

Bazı İnstant Gıdaların Üretiminde İnfrared Kurutmanın Etkisi
Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences
Barış Burak ALBAYRAK
https://doi.org/10.28979/jarnas.890536