Bu çalışmada dondurulmuş böğürtlen meyvesinin 75, 85 ve 90 bar basınçlarda ve 35 oC sıcaklıkta süperkritikkarbondioksit özütlemesi araştırıldı. Sıcaklığın düşük tutulma nedeni antioksidan maddenin bozunurluğunuönlemedir. En yüksek özütleme verimi 90 bar’da 14,06 mg özüt/100g böğürtlen olarak bulunurken süperkritikkarbondioksit özütleme verimlerinin soksile özütlemesine göre oldukça yüksek olduğu ve 13C -NMR analizindeetken maddenin siyanidin olduğu tespit edildi. Ayrıca 90 bar’da elde edilen özütün antioksidan etkinliğini tespitiçin oksidatif indükleme sıcaklığı deneyleri diferansiyel taramalı kalorimetrede çalışıldı. Bu parametrenin DSCanalizi sonucunda doğrudan süperkritik özütün kullanılması halinde 138,2 0 C olduğu, bir doğal antioksidan olanalfa-tokoferol ile birlikte kullanılması halinde ise 146,2 0 C’ ye yükseldiği tespit edildiğinden oksidatifindükleme sıcaklığının artırılmasıyla antioksidan etki elde edildi.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Şubat 2013 |
Gönderilme Tarihi | 20 Şubat 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 26 Sayı: 4 |